Tuesday, June 10, 2014

Ikut Jejak Uwan... ;-)



Bukan sebab nak jaga hati...bukan sebab nak membodek..tapi itu la hakikatnya. Mak mertua me ni memang seorg yg sgt rajin and quite pakar bab masak memasak ni...maklum la dia byk pengalaman as tukang masak kat cafe..if not mistaken last dia keje kat cafe Uitm Jengka.


Since we plan ke Cherating untuk family gathering , dia dok sibuk menguli tepung untuk buat karipap...even malam yg kami sampai tu dia dah siapkan kuih koci sbb dia tahu anak2 menantu & cucu sukakan kuih koci air tgnnya. Then repeat lagi as bekal utk dibawa ke Cherating nanti. Padahal a day before dia baru balik dr rombongan ke Kelantan. Tapi since dia happy bila kami semua berkumpul, dia dah tak rasa penat padahal badan dia penat sebenarnya. Terima kasih Mak .

Ok...jom kita layan pics yg sempat me snap malam tu..


Nampak tu..aduan tu semua Mak yg buat..
paling besar kat situ anak bujang me lor..;-)
Dek kerana cucu2 Uwan semuanya rajin...hehe rajin tu...igtkan rajin main je..so sekejap je semuanya dah siap..seronoknya bila buat dgn anak2 ni macam komen yg ada...org tu buat kecik la..org ni buat tak besar la..org tu tak pandai la..but seronok tengok kerenah dorang ni..

Alaa..gurau gaduh2 baik tu perkara biasa la kanak2..if tak gaduh macam tak takde warna dalam life dorang...ada ke budak2 yg tak gaduh..hmm..mcm pelik la pulak kan..

Ini lah hasilnya...


Yg ni hasil dorang guna acuan..
Tapi Ucu dorang terpaksa klim semula sbb ada yg terbuka tepinya..
Yang ni pula kuih koci yg jadi kesukaan kami semua...sebab inti yg Mak buat memang sedap..pasti koci tu lengkap rasa lemaknya..


Bab bulatkan adunan tu cucu2 Uwan buat
But bab masukkan inti n bungkus tu Uwan n menantu Uwan yg buat..;-)
Besok paginya bila dah siap goreng dan kukus..


Hasilnya..yummy
Hasilnya tu untuk breakfast before bertolak ke Cherating dan utk bekalan kami as well...habis licin semuanya termasuk nasi lemak...Alhamdulillah rezeki dari Allah utk kami...:-)



p/s : Nanti baru update family gathering kami kat Cherating..;-)

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

SEDAPNYA KUIH MUIH

amarjubonvi said...

comelnya karipap tuh..

Zamani Abe said...

ptg2 ni sesuai dimakan masa minum teh

Norma NML said...

@amarjubonviTu la...sbb bdk2 buat kot ;-)

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanum:-)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Teringat akak arwah mak mertua akak, Norma, memang rajin buat kuih koci dan karipap bila kita orang balik kg.. dulu akak mengidam nak makan putu mayam beriye dia membuatkan utk akak.. Al fatihah utk mak..

Mak2 lah yg paling suka bila anak2 cucu balik Norma.. penat tak pernah ada dalam kamus hidup dorang kan.. seronok cucu nya menolong kan..:)

Norma NML said...

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)Al fatihah utk arwah Mak mertua Kak Yati..hmm..tau takpe..nenek & datuk bsanya paling seronok bila cucu blik...mak mertua sya mmg suka menjamu ank menantu n cucu2..sdg bljr memahirkan diri utk memasak dr MIL...seronok sbb dia mmg ajr step by step.. ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...