Wednesday, June 25, 2014

Peringatan dan Berhati-hati...



Lately banyak kita dengar pasal kes culik dan hilang especially kanak2 kan.. Risau ada..takut pun ada..tapi apapun sama2 lah kita ambil iktibar dan pengajaran..semoga anak2 kita dijauhi dari kejadian sedemikian... 


Sebahagian dr kes culik..
Takut sangat bila dengar macam2 rumours. Even dorang cakap semua tu kbr angin jgn percaya tapi for me perkara macam ni kena alert. Melibatkan anak tu..hilang anak kucing pun orang risau apalagi kalau zuriat ...nauzubillah.Dapat juga mesej dari group kengkawan..


Alhamdulillah..masing2 share sbg peringatan utk parents

En hubby cerita, semalam masa jemput Naqiuddin dr sekolah, tiba2 ada someone tanya dia "nak ambik anak ke? "..Dia pun pelik kenapalah org tu beria tanya macam tu rupa2nya according to Naqiuddin itu ustaz yg bertugas, setiap org yg datang masuk pagar sekolah akan ditanya. Pastu ustaz siap confirmkan dgn anak lagi..Hmm..elok juga macam tu. Sgt berterima kasih sebab pihak sekolah kerana mengambil langkah yg tepat demi keselamatan anak murid.

Rupanya semalam pihak sekolah dah pun agihkan surat pekeliling sebagai peringatan untuk ibubapa dan penjaga supaya alert kerana telah terjadi satu kes last week...cubaan menculik budak sekolah KAFA integrasi di Sepang. Yang ni ofismate me pernah ckp but since kami memang hantar dan pastikan dia masuk kawasan sekolah...even balik pun kami jemput sendiri  so takdelah risau sgt. Selalu ingatkan dia mesti berada dalam kawasan sekolah ...at least ada pakcik guard yg jaga.


Pekeliling dari sekolah..
For me, sejak Naqiuddin tadika lagi selalu pesan kat dia, jika ada sesiapa yang datang jemput selain dari kami & pakcik makcik saudara dia ..means adik beradik me @ en hubby..jgn sekali-kali ikut walau apapun alasan. Since dia dah sekolah dan tahu no hp kami..selalu pesan anything call kami dulu untuk confirm ataupun inform cikgu supaya call kami terlebih dahulu jika ada pihak lain yg dtg jemput di sekolah. Even kat rumah pun me memang tak pernah biarkan dia ke kedai sendiri. 

Biarlah org cakap me too fussy atau over protected sbb me percaya itu tugas kami utk pastikan keselamatan dia. Selebihnya kami mampu berdoa semoga Allah sentiasa melindungi dan jauhi dia dari unsur kejahatan.Untuk anak2 yg dah tahu membaca tu ajarlah anak2 kita doa Abu Darda..inshaa Allah kita akan dilindungi dari kejahatan dan musibah..

p/s : Dunia akhir zaman..jenayah makin berleluasa..kalau buat hukum hudud kan bagus..wondering kenapa ada pihak yg menolak hukum hudud..hmm..

4 comments:

Cik Asma BLuppy said...

ish.. bahaya nya sekarang ni. hati-hati ye.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Betul tu Norma .. kena berhati-hati sekarang.. kita nak kerja ni pun rasa susah hatikan..
Baguslah sekolah kat situ ye Norma siap pastikan betul ke penjaga yg nak ambil anak dari sekolah..

Norma NML said...

@Cik Asma BLuppyYup..mcm2 cara org jahat ni >:(

Norma NML said...

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)Ye lah..risau..makin menjadi2 pulak kes culik ni..dorang pun makin berani..tu la nasib baik pihak sekolah prihatin..mugkin sbb parents kbyknnya ambik ank hbis waktu keje..bila cikgu pantau x la risau sgt..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...