Saturday, June 14, 2014

Pokok Kurma Di Negeri Serambi Mekah



Semalam terbaca di Harian Metro pokok kurma di Bulatan Jam Besar sedang berbuah lebat. Bila masa pula kat situ ada poko kurma ek...hmm..Malunya me sebagai anak Kelantan tak perasan pun kewujudan pokok kurma tu. Padahal dah masuk 7 tahun kot pokok kurma tu ditanam.

Foto
Sumber : Harian Metro
Tak silap me dulu kat bulatan tu ada jam besar dan beberapa ekor patung kijang disekelilingnya..siap ada air pancut lagi . Padahal if nak ke bandar Kota Bharu memang me akan melalui bulatan tu pun..Hmm..banyaknya perubahan yg kdg2 terlepas pandang.

Sumber : Utusan Malaysia
Pic pokok tamar ditanam pd 2009 
Tak sabar nak tengok sendiri pokok kurma yang tgh berbuah tu..kurma antara buah syurga & kesukaan Rasulullah. Dijangka masak penghujung Ramadhan. In shaa Allah kot Raya Puasa nanti me balik sempat la tengok dgn mata sendiri. Maybe negeri lain pun ada kot..yg tu me tak sure. 

1 comment:

eelobor said...

Teringat di pertengahan tahun 80an dulu. Di bulatan jam besar la tempat kami sepupu-sepapat duk main bola, main masa banjir, main sorok2 bila berkumpul di rumah atuk semasa musim cuti sekolah. Kenangan terpahat tersimpan abadi..... Oh kelate ku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...