Friday, July 25, 2014

Salam Aidilfitri 1435H..^◕‿◕^



Holiday mood..Jam sila cpt2 gerak pukul 12pm ...kat sini me ingin mengambil kesempatan nak ucapkan ....


Buat semua kawan2 blogger yang sudi singgah & membaca entry me samada mengenali diri me ataupun tidak even walau tak pernah bersua mukapun, sekiranya ada tulisan2, perkataan2 dan gambar2 yg tak menyenangkan hati... Tulis ikhlas dari hati ...Maaf..maaf dan maaf sekiranya ada yg terasa ok.

Buat rakan2 yang akan pulang berhari Raya di kampung halaman masing2, semoga perjalanan kalian selamat sampai..mulakan perjalanan kita dgn bismillah serta bacaan doa abu darda..semoga Allah melindingi kita disepanjang perjalanan nanti. Blog entri akan sunyi for a week sebab nak habiskan masa dgn family tercinta..wahhh bukan main lagi ye..mcm la blog glamer..siap inform lagik ;-). 


p/s : Alhamdulillah semua dah beres for Raya..tunggu masa utk balik kg je..
Kapo mu tunggu aku kelik deh..rindu ko chek & sedaro maro kg..rinduu ko arwoh ayh...kami ake gi 'lawat' ayh ye..syg ayh...al fatihah..

Thursday, July 24, 2014

Kerabu Daun Selom Dan Tauge Simple



Menu sangat senang, cepat & mudah. Balik kerja semalam dah almost 7 pam..Masuk dapur potong apa yamg patut...dah siap..ngam je lagi 5 minit nak berbuka.

Bahan2 :-

Seikat daun selom - dihiris mcm nak buat kerabu tu
1/2 mangkuk tauge - celur sekejap
1/2 biji bwg besar - dipotong dadu
2 btg serai - dihiris nipis
3 biji cili api - dihiris nipis
1 kuntum bunga kantan
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu perahan limau kasturi 
 {if limau nipis pun boleh tp 1 sudu saje ssb jusnya lebih masam}
Sedikit santan coz x nk bgi terlalu kering - me guna m& s je 
Ikan bilis - digoreng garing & ketepikan dulu
{boleh guna udang kering jika suka - org kata lg sedap tp me berpantang hokey*kdg duka2 langgar je pantang tu ;-) }
sedikit kelapa - digoreng tanpa minyak hingga keperangan & ditumbuk ksr
garam secukup rasa
me tambah sedikit serbuk tumix ayam sbb yg ikan bilis x de.
~ 1 lagi me tambah budu sbb dr kecik biasanya dlm kerabu chek akan tambahkan sedikit budu..tapi tak semua org makan kan , so it optional ok..don't worry..:-)

Bila nak makan tu masukkan semua bahan2 kecuali ikan bilis ke  dalam mangkuk ,kacau sekata..
Last sekali baru masukkan ikan bilis tu..x nk nti lemau..
Seeloknya kerabu ni bila nak makan barulah kita gaul..boleh prepare awal sikit tapi letakkan dalam peti ais dulu..nak makan baru masukkan ikan bilis, kelapa goreng, santan dan garam. Haaa..senangkan. Lagi satu biasanya me lebih suka letak isi ikan rebus goreng berbanding bilis sbb nanti akan ada rasa lemak isi ikan tu..Tapi since kita yg masak kenalah pandai2 tukar bahan2 yg kita rasa sesuai..janji rasa tak ke laut.


Dah siap..senang dan simple kan...

Orang KL Tak Reti Tidur..웃웃유유



Otw kerja petang semalam...tiba2 en hubby.."malam ni kita pegi KL nak..pegi Jalan TAR "?...Pegi KL??!!..Macam pelik jer..sanga pelik...satunya me terfikir, sanggup ke dia skip Terawih sbb nak ronda2 tu..satu lagi as I knew him..en hubby tak suka nak ke KL if bukan waktu pagi sbb dia tak nak stuck dalam traffic jam..

Macam tak percaya jer...hmm..main2 je kot..dah tiba2 dia cakap.."kita pegi la lepas terawih..10.30pm tu dah habis". Hmm..ok..isterimu menurut perintah tanpa memikirkan bahawa hari ni kerja...jalan2 punya psl..hehe. Anak ?? No problem coz spjg otw dia mmg lena diulit mimpi .

At 1st...jalan mcm smooth je..tak ramai org kot..good impression ni..masuk je KL ..hmm..well it's KL...x crowded mmg bukan KL la namanya kecuali hari Raya...


Suasana hari Raya..nampak tu...buat me x sbr nak balik kg..
Cari parking..mak oii..mengalahkan parking SOGO...RM15 per entry utk parking tak berbumbung ok.


Mahal kan ?? Tapi redha je la dah namanya KL
Sampai je Naqiuddin terpinga-pinga.."dah pukul berapa ni ummi, org KL ni tak reti nak tido ke"..hehe. Ye la coz it 1st time kami ke KL till midnight camtu kan. Nasib la dia ok je..tapi yang pasti beberapa kali dia beli air...dahaga weyy bersesak kat situ..lorong hanya 2 hala je ok..silap masuk lorong sebelah..siap la kena sound "lalu ikut laluan masing la!!" Fuhh..dgn suara anak kecil yang menangis...maklum lah panas..frankly to say..if me, i wont bring my baby to that kind of places...kesian baby tu..mmg penat tapi seronok cuci mata..


en hubby dok pilih baju melayu..sshnya nk cari color bila nak..
Alhamdulillah..dah dpt baju melayu utk en hubby..Dalam dok jalan tu ..me terpandang 'model' yg tinggi lampai ni...


Sporting tu..siap dia ckp.."nti kak saya posing dulu"..haha
Tapi dik..cara awk tu salah..berdosa tau ..
Dah penat berjalan...nak balik ternampak pula Muaz Textiles yg terkenal dgn tudung & pakaian murah tu..kualiti ?? yg tu jgn la tanya kalau nak compare dgn Fareeda, Ariani ke..x dapek la..lagipun beza harganya berganda2..


kat sini lagi ramai..tapi x bestnya ramai pekerja lelaki..cermin pula kat luar..
so just try tudung tanpa buka tdung yg me pakai..blsah je la..
Tengok jam dah almost 2am..perut lapar..nak cari kedai makan tak memang tak larat la..beli ayam Uncle Bob yg panas2 tu makan dalam kereta..lagi sedap. 2.30am baru sampai rumah. En hubby dah risau kot terlajak sahur nanti so he suggest makan dulu..if terjaga nanti repeat makanan ringan je. Tapi si bujang pun dah ngantuk sgt. Alhamdulillah Allah menolong me ..permudahkan me bangun pada waktunya utk sediakan makanan sahur walaupun selewat mana me tidur. 


p/s : Rasa mcm x byk beli tapi itu ini habis juga 200..dut mengalir mcm air..;-)


Monday, July 21, 2014

♨Nasi Goreng Butter♨



Weekend punya cerita...atas persetujuan hero2 kat rumah tu, me masak aje Nasi Goreng Butter dan paprik ayam . Senang sangat nak buat nasi goreng ni..pastu semua main campak je..yang penting lengkap ada sayur, ayam dan buah..at least seimbang walaupun just nasi goreng aje...:-)

Nampak tu..ada macam2 color kan..:-)
Bahan2 :

2 cawan nasi yg sejuk.
(yg ni me masak awal pagi..masa sahur tu)
Ayam bahagian dada dipotong kecil 
2 batang sosej  - slice
3 ulas bwg merah - dihiris nipis
2 ulas bwg putih - diketuk
5 biji cili api - ditumbuk
(nak pedas boleh ltk xtra tp since puasa me cuba elakkan terlalu pedas)
7 batang kangkung - di potong stdrd utk nasi goreng
sedikit carrot - hiris dadu
Kobis - dihiris nipis
Sebiji epal merah - buang kulit & potong dadu
garam secukupnya
Serbuk ayam Tumix
2 sudu butter
Sedikit minyak untuk menumis

Cara2 :-

Panaskan minya..tumis bawang merah..masukkan bwg putih dan cili api. Setelah naik bau, masukkan ayam & sosej. Bila ayam dah masak, masukkan epal..kacau sekejap, masukkan butter ..then masukkan sayur, sedikit garam dan nasi..kacau rata , masukkan tumix ayam tadi*x masuk pun takpe. Semasa menggoreng nasi biar api besar sedikit supaya nasi tu betul2 ok. Tapi kena lah kacau sentiasa if x hangus pulak ;-)

So untuk makan dgn nasi tu me masak je paprik ayam dan makan dgn mentimun. Hmm..sekali sekala berbuka puasa mcm tu best juga. Ikut tekak dan selera sendiri.

Paprik Ayam ...
Dah siap masak, baru keluar cari saki baki brg yg nak dibeli for Raya. Last minute punya pasal, nak makan kat luar if tak booking faham2 aje lah. To play safe baik me masak awal2..in case tak sempat balik before waktu berbuka, kami beli kuih je kuih dulu..Tapi alhamdulillah we manage to be at home b4 waktu berbuka. 


p/s : kata en hubby bulan puasa no shopping waktu malam...ok..faham :-)
Korang pun tahu kenapa kan..ST daaa..

Saturday, July 19, 2014

Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com


Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com bermula pada hari ini sahaja, 19 Julai 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

20 blogger yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan akan menerima kad raya dari Mia Liana. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 20 Julai 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Friday, July 18, 2014

Pesawat MH17 Terhempas



Salam pagi Jumaat

Innalillahi wainna ilahihiroji,un...berita yg sekali lagi menggemparkan rakyat Malaysia. Malam semalam pesawat jenis boeing 777 yg dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur membawa seramai 15 krew dan 283 org penumpang disahkan terhempas di Donetsk Oblast, sebuah bandar di Timur Ukraine  dan dipercayai ditembak. Pesawat tersebut dijangka tiba 6.05am waktu Malaysia.







Allahuakbar sedih bila tengok keadaan disekitar tempat kejadian...
{Pics sumber ABN News}


Add caption




Sesuatu yg kita tdk jangka dan menyedihkan kerana mereka  menjadi mangsa sasaran pihak yg tdk bertanggungjawab. Apapun biarlah pihak berkuasa dan yg bertanggungjawab menyiasat dan mengesahkan puncanya. Tak pyh lah kita membuat sbrg andaian dan spekulasi yg boleh menyentuh hati dan perasaan ahli keluarga mangsa yg terlibat.

Sama-sama kita doakan semoga kelurga mangsa tabah ...semoga Allah mengampunkan dosa saudara2 kita yg terlibat dan ditempatkan dikalangan mereka yg beramal soleh..Aamiin..


Lagi sedih bila mangsa yg terlibat adalah org yg dikenali...takziah buat kelurga Kapten Wan Amran bin Wan Hussin...be strong Kak Mariyam..




p/s : ~dpt msj dr group..Tuan Guru Dato Nik Aziz sdg sakit..sama2 kita doakan semoga Tok Guru cepat sembuh ~

Thursday, July 17, 2014

Selesai Sudah Kewajipan Itu..



Alhamdulillah ..malam tadi en hubby dah selamat tunaikan kewajipan Rukun Islam yg ke 4..Zakat fitrah..Tahun ni agak lewat sikit en hubby bayar..macam last year untuk Selangor zakat yg ditetapkan adalah RM7.00. 

Bila cakap pasal zakat fitrah..teringat zaman me sekolah dulukala...pagi2  before solat Aidilfitri, arwah ayah atau abg*sbg wakil ayh akan ke masjid cari tok iman utk bayar zakat fitrah kami sekeluarga yg seramai 12 orang. Kdg terfikir tak takut terlupa ke..tapi dah jadi kebiasaan..org kampung sebolehnya nak merebut waktu afdal. 

Bagi en hubby pula, he preffer bayar awal2..takut nanti terlupa..tak pasal2 masuk waktu haram pula. Apapun yg penting zakat itu tetap dibayar dlm waktunya..


Tuesday, July 15, 2014

Makan Colek' @ CholeQ Jalan Reko



Malam tadi tertunai juga keinginan me nak makan colek' .. eh2 bukan 'culik' ok....pelik ke ejaan tu..ntah macamana me nak spell ye..org Kelantan & Terengganu sure tahunya  apa itu colek'. Famous kat Kelantan especially pada bulan Ramadhan dan dinikmati selepas solat terawih..

 Alaa..colek tu ala2 korang makan seafood goreng tepung tu...cuma kat CholeQ ni ada macam2 jenis colek antaranya Choleq Ayam Cherang ,kira yg paling famous kt situ...ada juga Choleq Sotong Tg Lumpur, Choleq Kerang Bagan Lalang, Choleq Ikan Seberang Takir,Choleq Ayam Pasir Putih dan banyak lagi..yg tu korang boleh la usha kat menu nanti..hehe...juga ada colek buah-buahan yang dimakan bersama sos homemade. Satu lagi menu yang me tengok ramai org order adalah Maggi Ketam..yg tu awal2 dah tolak tepi sebab me tak makan ketam robocop..hehe..

At 1st sampai frust sgt..dah la nak dpt parking susah...sampai je kat depan kedai tu ...Ya Allah..ramainya menunggu nak dptkan meja..belum lagi kira yang beratur nak order ...hmmm..me pandang en hubby coz if ramai macam tu biasanya dia tak rela menunggu..tapi maybe kesian kat bini tersayang ni kot*haha..harus la syg..bini kan..he2  yg mengidam dari last week lagi dia sanggup menunggu dan melilau kat dalam restoran tu untuk grab seat once ada yg beredar...tq ye Dling ;-). Masa tu sempat me sanp pic..tengok ni ..


Gambar curi2 dari tempat parking..nampak tu beraturrrrr..
Maybe dek kerana ramai sangat banyak makanan yang dah habis..kami tak sempat nak makan ikan goreng tepung yg nampak mengancam tu..even colek buah pun sama...hmm..takpe..maknanya itu bukan rezeki so me order Choleq Ayam Cherang..dalam tu ada campuran potongan isi ayam,jeput maklah,popia goreng,tauhu,tauge dan hirisan mentimun...sepatutnya ada pelampung(limpa lembu) dan perut lembu tapi yg 2 tu me tak bagi masukkan sbb kami memang tak makan..perut lembu me hanya mkn yg bahagian tertentu aje dan susah nk dpt kt sini..Inilah rupanya yang me order tu..


Choleq Ayam Cherang..RM8.90..
Rasanya ??? For me sedap dan sedap cuma kurang pedas..tapi janganlah banding dgn kat Kelantan itself, kat sana terlalu banyak tempat dan yang penting sos mereka unik..lain tempat lain rasanya..tekak memasing tak sama kan..pastu sana tak payah nak beratur sesak macam kat sini. Harga tak murah tak mahal..kira ok la...dan air kami dalam gelas comel ni ..:-)


Teh ais dan milo ais..comel kan
macam nak beli gelas camtu..kt mane ek..
Nak tengok apa lagi colek yg ada boleh tengok menu kat bawah ni..


Macam2 ada...so kena pegi banyak kali la..bhahaha
Satu lagi yang menarik adalah view dalam restoran ni..bertemakan klasik..wall paper semuanya pics yg klasikal..CholeQ..your memorable time begins...



Yang lagi klasik dan menggamit memori..tiba2 teringat arwah tok ayah aji*...arwah atok me ada basikal macam ni..


yg nampak lagi klasik bila sawang kat basikal tu still lagi ada..hehe
Nampak tu tuan tanah menikmati air dlm gelas comel..
Korang jgn slh fhm..dling me bukan ustaz ye tapi kebetulan blik dr Terawih.:-)
Hasilnya...walaupun pun penat beratur..kami berdua puas hati..servis pun ok...balik dating*Naqiuddin x ikut coz tidur rumah aunti dia perut pun kenyang..Alhamdulillah.

Lain kali boleh pergi lagi..rasa nak try ikan goreng tepung dgn colek buah pulak...dan yg pasti kena bawa si anak bujang me...;-)

Eh before terlupa...lokasi 'Choleq ni senang sgt...kalau dari Bandar Baru Bangi menghala ke Kajang...melalui Jlan Reko tu..restoran tu kira belakang Stesen Petronas ke kiri sikit dan berhadapan dgn kedai 'continental' .

p/s : Nak tengok update pasal CholeQ ni boleh la tengok kat FB link kt bwh ni
https://www.facebook.com/CholeqDelights

Salam Nuzul Al Quran...Alhamdulillah Rezeki..



Pagi2 macam biasa ....baca paper online...check dulu email dan yang pastinya check blog la apa lagi. Tiba2 ternampak reply awaiting for moderation. Jeng3..Alhamdulillah..rezeki me pada Hari Nuzul Al Quran ni.
So disini me nak ambil kesempatan nak ucapkan ...

Sumber pic : google search
Ingat tak me pernah masuk "Giveaway Contest masygul online : Pelikat Pants". Ala..yg seluar B.O.B yang semakin glamor skrg tu...korang mesti perasan pelawak dan pelakon Afdlin Shauki pakai..Alhamdulillah me terpilih sebagai pemenang sampingan. 



Untuk pemenang utama Farah MF yang dapat pelikat original B.O.B...u desrve to win..slogan tip top tu..:-) dan juga kpd 2 orang lagi pemenang sampingan mcm me..Husna Izzati dan Azlan. Dapat thumb drive boleh la kita simpan pics byk2 yer..tak pun letak masukkan lagu Raya..otw balik kg pasang jer lagu tu..tak sbr nya nak balik kg tercinta.

Kepada tuan rumah Masygul Online terima kasih sekali lagi sebab invite me to join that day. Email dah sent as requested..:-)

♨Tempe Goreng Rangup Bersama Petai♨



Hari ni kerja..orang cuti kami kerja tapi cuti kami berganti..hmm..biasalah decided by management.

Kali ni me nak share 1 lagi resepi. Resepi ni 1st time buat bila, 'terjatuh' hati dgn rasanya yang ada masin dan sedikit manis masa makan kat PKNS before puasa hari tu...pastu crunchy lagi..sedappp. So me try la sendiri masak untuk berbuka untuk Sabtu lepas. Resepi tu me belasah je reka sendiri. Nak buat ni banyak step sikit so hari cuti je baru boleh. 


Bahan2
Sebungkus Tempe - dihiris nipis dan dipotong 3
(Ini tempe yg standard psr mlm RM1 tu ye)
1/2 cawan ikan bilis - dibersih dan digoreng garing.
Isi petai*sbb jering takde yang telah di hiris nipis dan goreng sekejap.
(x goreng pun boleh tapi nti bau tu kuat sangat)
10 ulas bawang merah*
1 ulas bwg putih*.
5 biji cili api*.
1/2 sudu cili kering (yg ni me tambah)
3 sudu besar minyak masak 


Bahan2nya sikit tapi kena buat 1 by 1 so jd lambat.
Cara2 untuk sambal

Blend semua bahan2 '*' hingga hancur ..tapi me suka half lumat so tumbuk aje. Panaskan minyak, tumis dulu cili giling hingga kering, kemudian masukkan bahan yang telah di kisar. Masukkan gram secukupnya dan sedikit gula. 
Note : Garam jgn terlalu banyak sbb tempe dan ikan bilis tu dah masin. Perlu ada sedikit rasa manis utk balancekan masin dan petai tu.

Dah siap, sejukkan dulu sambal. Mesti sejuk dahulu...jangan gelojoh ok..nanti ikan bilis dan tempe tadi jadi lemau if sambal masih panas. Ingat tu. Dah sejuk boleh la campurkan semua bahan2 yg telah digoreng dan digaul rata. Done. Alhamdulillah :-)


Antara juadah kami utk sabtu tu termasuk
Tempe Gorang Rangup Bersama Petai
Tempe goreng tu en hubby suka, even Naqiuddin pun suka tapi dia tak suka petai so abahnya jadi mangsa, mana petai yg masuk dalam pinggan dia habis dia kutip dan 'transfer' ke pinggan abahnya. Sabar je la..


p/s : petua org2 tua..if x nak mulut berbau slps mkn petai @ seangkatannya sila kunyah beras yang mentag hingga hancur..pastu masuk air sikit  dan kumur kjp b4 buang. Inshaa Allah rasa petai yg melekat kat lidah pun akan hilang :-) 

Monday, July 14, 2014

♨Telur Bungkus Sardin♨



Monday blues...tapi tugas perlu dilakukan dgn ikhlas...hmm..buang jauh2 si 'M' tu ;-). Ok..kali me me nak shared satu resepi yg 1st time buat..and i'm the one who created..think so.

Biasa korang dengar kat restoran @ kedai makan adalah menu telur bungkus kan..the dalam tu ada isi ayam. But ths time me tukarkan letak isi sardin. Menu tu me buat untuk berbuka semalam. Alhamdulillah 1st impression dr 2 hero buat me happy.

Resepi tengok kat bawah ni ye..semalam dh share kat IG so me screencaptured je..hehe


Senangkan ??..Klau x suka sardin  boleh ditukarkan dgn tuna dalam tin
The making..hehe dah mcm nak buat movie la plk ;-)
Macam gini la rupanya bila dah siap..:-)
Dan itulah antara juadah iftar kami semalam. Alhamdulillah rezeki dari Allah.


Kangkung Goreng Sosej, Asam Pedas Ayam & Telur Bungkus Sardin
Masak Agar2 Santan Pandan aje for dessert 
Nampak tu..dia 'buat' muka...
dah x sabar nak santap..:-)
Dah siap terus ckp..telur bungkus ni terbaik la ummi..
hmm..semuanya terbaik..bodek ke ape ni ;-)

p/s : Teringin nak jadi macam chef Ammar rancangan Masak Dari Hati Masak With Iman tu..tak lekang dari mulutnya menyebut kalimah Allah. IshaaAllah slowly biasakan ...dan cuba jadikan amalan sepenuhnya nanti.

Friday, July 11, 2014

Bilakah Israel Akan Hancur ???!!!



Salam pagi Jumaat...dah masuk 13 Ramadhan...dan sudah beberapa hari juga saudara kita di Gaza menjadi mangsa kekejaman Israel...Allahuakbar sesungguhnya me tak sanggup untuk melihat video2 & gambar2 keadaaan saudara kita kat sana...sedih yang teramat sangat...air mata bercucuran tak kala melihat penderitaan anak2 kecil yang meraung menangis menanggung kesakitan...mangsa2 yg cedera parah tapi dilihat tenang dan sabar...mungkin mereka sudah menjangkakan ini akan berlaku ... Ya Allah..lindungilah mereka.


Allahuakbar..
Sedihnya...disaat kita iftar dgn makanan yang sedap2..ternampak video anak kecil mengutip cebisan roti sebagai alas perut.. Meruntun jiwa hati seorang ibu..:'(..Bersatulah...bersatulah...bersatulah wahai saudara seagamaku.Nak tengok latest update pics dan perkembangan boleh tengok kat FB MAPIM (Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malayia @ Malaysia Consultative Council For Islamic Organization. Sama2lah kita hulurkan bantuan apa yang termampu melalui akaun2 yg betul..thru MAPIM pun boleh..paling tidak jangan berhenti berdoa untuk keselamatan saudara2 kita kat sana.


Dari pics ni boleh kita bayangkan macamana keadaan saudara kita kt sana 


p/s : tak sanggup me nak share gambar2 dan video2 tu semua..sgt menyayat hati..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...