Thursday, July 3, 2014

Iftar @ Nim's Little Island Cafe..


Dek kerana befday me jatuh pada bulan puasa & as usual nak sambut befday en hubby sekali yg early 10 days than mine, ingatkan nak postpone hari sabtu tapi rasa rugi pula bila hari minggu mkn kat luar..sebab me lebih suka masakkan sendiri juadah untuk 2 hero me tu. Me akan tanya nak makan apa & inshaa Allah dgn kasih syg me akan masakkan..hehe. Bukan apa, me rasa satu kepuasan bila dapat masak apa yg dorang nak makan.

So semalam en hubby decided iftar kat luar..suruh me buat pilihan. Hmm...malam tu dah start mentenet...ternampak la tomyam dalam kelapa yg macam super duper sedap. Cari yang paling dekat dgn tempat kerja senang cerita. Dalam dok sibuk mencari tu ramai yg suggest Nim's Little Island Cafe...pehh..nama bukan main...Island tuuu..ye la Asia Island..;-).

Ok2..tak nak melalut pjg bulan puasa ni.. ...nak cari restoran ni takla susah walaupun agak tercorot kedalam...Dah sampai,1st impression dari Naqiuddin.."laa..ingatkan restoran yg ada aircond ke rupanya yg macam ni"..hmm kanak2 hati dorang jujur..mungkin bila tengok nama tu macam tak suit for that place kot.It's ok, then me bagitau dia itu tak penting yang penting makanannya nanti..nice or not. Sebab utama me pegi situ nak makan Tomyam Dalam Kelapa kan..hmm maybe bukan rezeki me la kot..masa call to order owner tu cakap takde kelapa sebab pembekal bagtau kelapa terlalu kecil.. tak sesuai katanya untuk letakkan tomyam. Baik hati kakak tu, siap explain lagi bila dgr suara me yg a bit frustrated. En hubby cakap next time dtg lagi @ try cari kat restoran lain. 

So dah stuck tak tahu nak makan apa, order je la Tomyam Ayam dan haruslah ada pasangan sejolinya, Telur dadar, Kerabu Mangga, Udang Goreng Tepung, Tempe goreng,Air special as suggested Soda Ceria..ala2 float gitu tapi yg ni campuran air soda+sirap+aiskrim for Naqiuddin, En hubby as usual lebih suka air buah so order Air Tembikai & myself, Air Epal Kasturi. Tapi bila dah sampai mcm biasa lah ada yg tak seperti yg kita nak..ada terlupa ada tersilap. Air Epal Kasturi dah bertukar jadi Air Cinoni Epal, Air Tembikai tak buat..so order je fresh orange.


Antara menu...tgok nama air tu..unik..:-)
Nak booking boleh call no - 019 3345008
Kat bawah ni menu yang kami order malam tadi, nampak sikit tapi seriously rasa kenyang sangat..

Tomyam Ayam -RM5.50...if yg bawah tu RM12.00
yg kat bawah tu la me nakkk sgt makan tapi tak ada...hmm
Udang Goreng Tepung...requested by ank bujang me RM6.00 x silap ada 7 ekor udang kot
Tempe Goreng  Sambal Kicap..yg ni tak igt harga tu tapi sambal kicap fuhh mabeles 
Kerabu Mangga RM5 ..rasanya not bad even nampak plain
Yg ni me punya...Tapai Aiskrim...sedap tapi too sweet..RM4.50
Air yg popular kat situ - Soda Ceria tu RM4.50...
Naqiuddin asyik ckp sedap lenkali dtg lagi
sebab air tu sedap...sabau je la..suka sgt sbb air soda tu tuang sendiri
Ini lah dia Cinoni Epal RM4.50...kenapa nama cinoni ek ..
Rezeki kami malam tadi...Alhamdulillah
Makanan ok...not bad, Tom Yam for me rasa dia sama macam kat Kedai2 makan Seafood Kelantan @ Thailand tu tapi yg me suka rasanya tak terlalu masam. Tapi masih lagi craving for Tomyam Dalam Kelapa tu..:(..Harga pun ok..tak mahal tak murah. Untuk hidangan yang sebanyak tu kami hanya perlu bayar almost RM50 je..kira ok la kan..cuma satu je yg tak berapa best maybe sbb persekitaran yg penuh pokok kot so banyak nyamuk...so kalau pergi tu jgn berangan la nak duduk tempat yg romantik bagai..elok cari seat kat tengah yg cahaya lampu terang sikit.
  
Bergambar dulu sebelum masuk waktu Berbuka ;-)
Haa..yg tengah 2 org tu la meraikan befday masing :P
Nampak tu bersungguh dia makan..if dulu tengok udang pun dia geli..yg pasti Tepung & isi
tengah je dia mkn..ada sedikit kaki udang pun dia korek buang.
.
Udang Goreng Tepung tu sedap...nak pula rasa sosnya yg sweet sour & sedikit pedas..mmg best..sampai me sanggup melanggar 'pantang'. Takpe ubat kan ada.:-). Dah siap makan rushing balik rumah kot tak sempat nak Solat Maghrib. Alhamdulillah jalan dah smooth ..almost 8pm dah sampai. Itu yg tak best Iftar kat luar..kena kejar masa. Biasanya if nak iftar kat luar kami akan cari restoran yg menyediakan kemudahan surau macam Village View, Perantau Hill, Ana Ikan Bakar Petai ke..


p/s : hadiah befday masing2 dah dpt in advance..wink2..tq en hubby for tht kepala Itik n new telekung yg cantik tu..Hope u like yours one also. Sama2 kita doakan semoga Allah pjgkan umur kita dan jadikan kita insan yg semakin dekat dgnNYa ok..Aamiin .Tq Allah for happiness u gave to this family..Alhamdulillah

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

BEST GAK

MizzTina said...

sedap kan kak air dia.. hehehe..


kepala itik?? i think i know.. ermmm

Norma NML said...

@MizzTinaTu la..mmg sedap tp terkilan bab tomyam tu..:(..sshh..kepala itik pujaan hati..hehe..

Norma NML said...

@MizzTinaTu la..mmg sedap tp terkilan bab tomyam tu..:(..sshh..kepala itik pujaan hati..hehe..

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumHa a..not bad..:-)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sanah Helwah Norma.. moga usia diberkati Ilahi..

Akak tak pernah makan tomyam kelapa ni.. macam cari juga ni :)

Norma NML said...

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)Tq akak..tu la..InshaaAllah lps puasa nti terjah lgi kt stu ..hope masa tu ada la buah kelapa..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...