Thursday, July 24, 2014

Kerabu Daun Selom Dan Tauge Simple



Menu sangat senang, cepat & mudah. Balik kerja semalam dah almost 7 pam..Masuk dapur potong apa yamg patut...dah siap..ngam je lagi 5 minit nak berbuka.

Bahan2 :-

Seikat daun selom - dihiris mcm nak buat kerabu tu
1/2 mangkuk tauge - celur sekejap
1/2 biji bwg besar - dipotong dadu
2 btg serai - dihiris nipis
3 biji cili api - dihiris nipis
1 kuntum bunga kantan
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu perahan limau kasturi 
 {if limau nipis pun boleh tp 1 sudu saje ssb jusnya lebih masam}
Sedikit santan coz x nk bgi terlalu kering - me guna m& s je 
Ikan bilis - digoreng garing & ketepikan dulu
{boleh guna udang kering jika suka - org kata lg sedap tp me berpantang hokey*kdg duka2 langgar je pantang tu ;-) }
sedikit kelapa - digoreng tanpa minyak hingga keperangan & ditumbuk ksr
garam secukup rasa
me tambah sedikit serbuk tumix ayam sbb yg ikan bilis x de.
~ 1 lagi me tambah budu sbb dr kecik biasanya dlm kerabu chek akan tambahkan sedikit budu..tapi tak semua org makan kan , so it optional ok..don't worry..:-)

Bila nak makan tu masukkan semua bahan2 kecuali ikan bilis ke  dalam mangkuk ,kacau sekata..
Last sekali baru masukkan ikan bilis tu..x nk nti lemau..
Seeloknya kerabu ni bila nak makan barulah kita gaul..boleh prepare awal sikit tapi letakkan dalam peti ais dulu..nak makan baru masukkan ikan bilis, kelapa goreng, santan dan garam. Haaa..senangkan. Lagi satu biasanya me lebih suka letak isi ikan rebus goreng berbanding bilis sbb nanti akan ada rasa lemak isi ikan tu..Tapi since kita yg masak kenalah pandai2 tukar bahan2 yg kita rasa sesuai..janji rasa tak ke laut.


Dah siap..senang dan simple kan...

5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedap2

MizzTina said...

sy xgigih nk buat kak..senang kata, sy ni mls.. hehehe

Norma NML said...

@MizzTinaTakpe malas skrg..dah besar nti Danish minta mcm2..haha..masa tu semua kena buat..:p

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanumdah lama tak buat sebenarnya..teringin nak makan..tp klau chek yg buat lgi sedap :-)

aRz MoHa said...

Nyam nyam sedapnya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...