Tuesday, July 15, 2014

Makan Colek' @ CholeQ Jalan Reko



Malam tadi tertunai juga keinginan me nak makan colek' .. eh2 bukan 'culik' ok....pelik ke ejaan tu..ntah macamana me nak spell ye..org Kelantan & Terengganu sure tahunya  apa itu colek'. Famous kat Kelantan especially pada bulan Ramadhan dan dinikmati selepas solat terawih..

 Alaa..colek tu ala2 korang makan seafood goreng tepung tu...cuma kat CholeQ ni ada macam2 jenis colek antaranya Choleq Ayam Cherang ,kira yg paling famous kt situ...ada juga Choleq Sotong Tg Lumpur, Choleq Kerang Bagan Lalang, Choleq Ikan Seberang Takir,Choleq Ayam Pasir Putih dan banyak lagi..yg tu korang boleh la usha kat menu nanti..hehe...juga ada colek buah-buahan yang dimakan bersama sos homemade. Satu lagi menu yang me tengok ramai org order adalah Maggi Ketam..yg tu awal2 dah tolak tepi sebab me tak makan ketam robocop..hehe..

At 1st sampai frust sgt..dah la nak dpt parking susah...sampai je kat depan kedai tu ...Ya Allah..ramainya menunggu nak dptkan meja..belum lagi kira yang beratur nak order ...hmmm..me pandang en hubby coz if ramai macam tu biasanya dia tak rela menunggu..tapi maybe kesian kat bini tersayang ni kot*haha..harus la syg..bini kan..he2  yg mengidam dari last week lagi dia sanggup menunggu dan melilau kat dalam restoran tu untuk grab seat once ada yg beredar...tq ye Dling ;-). Masa tu sempat me sanp pic..tengok ni ..


Gambar curi2 dari tempat parking..nampak tu beraturrrrr..
Maybe dek kerana ramai sangat banyak makanan yang dah habis..kami tak sempat nak makan ikan goreng tepung yg nampak mengancam tu..even colek buah pun sama...hmm..takpe..maknanya itu bukan rezeki so me order Choleq Ayam Cherang..dalam tu ada campuran potongan isi ayam,jeput maklah,popia goreng,tauhu,tauge dan hirisan mentimun...sepatutnya ada pelampung(limpa lembu) dan perut lembu tapi yg 2 tu me tak bagi masukkan sbb kami memang tak makan..perut lembu me hanya mkn yg bahagian tertentu aje dan susah nk dpt kt sini..Inilah rupanya yang me order tu..


Choleq Ayam Cherang..RM8.90..
Rasanya ??? For me sedap dan sedap cuma kurang pedas..tapi janganlah banding dgn kat Kelantan itself, kat sana terlalu banyak tempat dan yang penting sos mereka unik..lain tempat lain rasanya..tekak memasing tak sama kan..pastu sana tak payah nak beratur sesak macam kat sini. Harga tak murah tak mahal..kira ok la...dan air kami dalam gelas comel ni ..:-)


Teh ais dan milo ais..comel kan
macam nak beli gelas camtu..kt mane ek..
Nak tengok apa lagi colek yg ada boleh tengok menu kat bawah ni..


Macam2 ada...so kena pegi banyak kali la..bhahaha
Satu lagi yang menarik adalah view dalam restoran ni..bertemakan klasik..wall paper semuanya pics yg klasikal..CholeQ..your memorable time begins...



Yang lagi klasik dan menggamit memori..tiba2 teringat arwah tok ayah aji*...arwah atok me ada basikal macam ni..


yg nampak lagi klasik bila sawang kat basikal tu still lagi ada..hehe
Nampak tu tuan tanah menikmati air dlm gelas comel..
Korang jgn slh fhm..dling me bukan ustaz ye tapi kebetulan blik dr Terawih.:-)
Hasilnya...walaupun pun penat beratur..kami berdua puas hati..servis pun ok...balik dating*Naqiuddin x ikut coz tidur rumah aunti dia perut pun kenyang..Alhamdulillah.

Lain kali boleh pergi lagi..rasa nak try ikan goreng tepung dgn colek buah pulak...dan yg pasti kena bawa si anak bujang me...;-)

Eh before terlupa...lokasi 'Choleq ni senang sgt...kalau dari Bandar Baru Bangi menghala ke Kajang...melalui Jlan Reko tu..restoran tu kira belakang Stesen Petronas ke kiri sikit dan berhadapan dgn kedai 'continental' .

p/s : Nak tengok update pasal CholeQ ni boleh la tengok kat FB link kt bwh ni
https://www.facebook.com/CholeqDelights

5 comments:

lieyalatif said...

kat depat sup urat keting tu pun ade colek uk gak...sedap!

Norma NML said...

@lieyalatifUrat Keting Seksyen 7 kan..boleh la try nti..tq for info Lieya..:-)

fizafantagirO said...

ada colek ikannn?? waaa,
hari tu sebelum puasa ada lalu, igt nk singgah, tp sayangg waktu tu dia tutup :(

Norma NML said...

@fizafantagirOFiza..if bulan puasa setiap hari buka till 2am tapi bukan bulan puasa sampai pkul 12 shj ttapi off on monday

Norma NML said...

@fizafantagirOFiza..if bulan puasa setiap hari buka till 2am tapi bukan bulan puasa sampai pkul 12 shj ttapi off on monday

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...