Monday, July 21, 2014

♨Nasi Goreng Butter♨



Weekend punya cerita...atas persetujuan hero2 kat rumah tu, me masak aje Nasi Goreng Butter dan paprik ayam . Senang sangat nak buat nasi goreng ni..pastu semua main campak je..yang penting lengkap ada sayur, ayam dan buah..at least seimbang walaupun just nasi goreng aje...:-)

Nampak tu..ada macam2 color kan..:-)
Bahan2 :

2 cawan nasi yg sejuk.
(yg ni me masak awal pagi..masa sahur tu)
Ayam bahagian dada dipotong kecil 
2 batang sosej  - slice
3 ulas bwg merah - dihiris nipis
2 ulas bwg putih - diketuk
5 biji cili api - ditumbuk
(nak pedas boleh ltk xtra tp since puasa me cuba elakkan terlalu pedas)
7 batang kangkung - di potong stdrd utk nasi goreng
sedikit carrot - hiris dadu
Kobis - dihiris nipis
Sebiji epal merah - buang kulit & potong dadu
garam secukupnya
Serbuk ayam Tumix
2 sudu butter
Sedikit minyak untuk menumis

Cara2 :-

Panaskan minya..tumis bawang merah..masukkan bwg putih dan cili api. Setelah naik bau, masukkan ayam & sosej. Bila ayam dah masak, masukkan epal..kacau sekejap, masukkan butter ..then masukkan sayur, sedikit garam dan nasi..kacau rata , masukkan tumix ayam tadi*x masuk pun takpe. Semasa menggoreng nasi biar api besar sedikit supaya nasi tu betul2 ok. Tapi kena lah kacau sentiasa if x hangus pulak ;-)

So untuk makan dgn nasi tu me masak je paprik ayam dan makan dgn mentimun. Hmm..sekali sekala berbuka puasa mcm tu best juga. Ikut tekak dan selera sendiri.

Paprik Ayam ...
Dah siap masak, baru keluar cari saki baki brg yg nak dibeli for Raya. Last minute punya pasal, nak makan kat luar if tak booking faham2 aje lah. To play safe baik me masak awal2..in case tak sempat balik before waktu berbuka, kami beli kuih je kuih dulu..Tapi alhamdulillah we manage to be at home b4 waktu berbuka. 


p/s : kata en hubby bulan puasa no shopping waktu malam...ok..faham :-)
Korang pun tahu kenapa kan..ST daaa..

13 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Simple tu yg membuka selera Normah.. akak tengok gambar pun dah tergoda ehe :)

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

fatihah fazlin said...

paprik tu bikin nik teliur kak maa.. serius nampak sedap!

NzA said...

sedap tu. TQSM 4 sharing resepi...

Norma NML said...

@NzAWelcome..sharing is caring ;-)

Norma NML said...

@fatihah fazlinAlaa..biasa2 je Nik..kalau Nik masak lagi sedap kot :-)

Norma NML said...

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)Tu la..sekali sekala mkn yg simple tu lgi sedap..baru dpt menikmati rasa mkanan tu..kalau byk jenis perut pun pening ..hehe

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumTq Anum

aizamia3 said...

Sesekali nak rasa makan menu yang simple dan mudah.. malah itu yang buat lagi sedap.. ;)

lieyalatif said...

look yummy!

nurbijen said...

menarik nasi goreng butter yg penuh warna warni.. cukup semua ada dlm satu menu....
Bagus perancangan mcm tu... kita pun lega sbb dah settle bab berbuka :)

acik idah said...

macam simple jer nasi goreng butter tu... siap ada buah lagi... mesti sedap kan... :)

Follower #163

ejulz said...

sedap.. :)

Jemput Join "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz" kalau belum join.. tQ

Like page "Ejulz Blogshop" jika sudi.. Terima kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...