Thursday, July 10, 2014

♨ Paprik Ayam Mudah ♨



Bila bulan puasa pada me kaum Hawa adalah orang yang paling sibuk..ye lah..sibuk fikir nak masak apa..kadang menda yg nak dimasak dan elok2 plan pi kedai takde pulak bahannya...Sabar je la..

Otak kena ligat dgn bahan yang ada untuk masakkan juadah..ikutkan dia siap senarai nak masak apa for whole week tapi kita hanya merancang..;-). Semalam masak Paprik Ayam...senang dan cepat..x sampai stgah jam dah siap..


Paprik Ayam Mudah ;-)
Bahan2

Ayam - 5 ketul - hiris kecil
1 sudu besar cili giling 
2 ulas bwg putih - dikisar
3 ulas bwg merah - di kisar
{me guna lesung je..x dek makna nk guna blender untuk seciput bwg tu}
1 labu bwg besar  dipotong baji
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap lemak manis
Garam secukupnya
Gula utk balancekan rasa
3 helai daun limau purut 
1 btg serai - di ketuk
Utk sayur - sedikit kobis bunga, carrot dan kcg pjg.
3 sudu besar minyak utk menumis
1 cawan air

Panaskan sedikit minyak, tumis cili giling, dan bhn yg dikisar hingga naik bau, then masukkan ayam, masukkan segala bagai sos, dan air, kacau sekata dan biarkan hingga ayam masak. Masukkan daun limau purut, bawang besar, serai. Biarkan skjp then masukkan pula sayur2 tadi..kacau lagi dan biarkan dlm 5 minit so sayur tu akan half cook aje. Done..:-)
* kalau korang suka pekat boleh masukkan sedikit bancuhan tepung jagung..me tak masukkan sbb segala sos tu dah cukup utk memekatkan kuah paprik tadi. 


7 comments:

MizzTina said...

mmg mudah kak..tp paling mudah bg sy adalah tapau...hahaha.. xsempat kak nk msk skang ni.. smpi umah kena ulit danish dl, klu x dia akan mengamuk bagai raksasa..

Cik Asma BLuppy said...

terima kasih share. simple je.

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

fizafantagirO said...

Fiza pun suka masak Paprik Ayam ni :) bahan dia senang !

Norma NML said...

@fizafantagirOhmm..tu la..sgt senang..sesuai utk kita wife as ibu yg bekerja :-)

Norma NML said...

@Cik Asma BLuppywelcome..sharing is caring ;-)

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanum:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...