Monday, August 25, 2014

♨Kek Batik Berkacang♨



Dua hari cuti rasa macam tak cukup..amboi tamak kan..hehe. Biasalah if weekend, ada je menda yang me nak buat..nak masak. Macam dah lama tak buat kek batik padahal senang je pun. Maybe sbb kat rumah me tu dua2 hero tak berapa suka makanan yang terlalu manis. 

So Jumaat tu singgah Speedmart beli milo*beli yg pek kecil sekali tu dan biskut marrie, bahan2 lain semua dah ada kat rumah.

Bahan@..tengok pic kat bawah ni :-)

Buttercup 250g, milo pek kecil {200gm), 1/2 tin susu pekat manis,
1 pekBiskut marie munchy's, 1 sudu teh esen vanilla, dan kacang tanah yg
telah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit..ditumbuk kasar..1 sudu besar serbuk koko
Cara2..
Cairkan butter, masukkan susu pekat manis, milo dan serbuk koko..kacau rata, masukkan esen vanilla. Kacau lagi hingga milo dan serbuk koko hancur serta sebati. Tutup api kemudian masukkan biskut marie yg telah dipth 4 ..gaul rata.Last sekali masukkan kacang tanah..kacau lagi.


 Masukkan ke dalam bekas, tekan hingga mampat. Masukkan dalam peti ais..biarkan paling kurang 2 jam dlm tu. Lagi lama lagi bagus sbb bila potong nanti cantik tersusun..

Nampak macam x padat kan..tp dah pdt sbnrnya tu ;-)
Dari tepi...

Inilah akibatnya bila x sbr..x sampai 2 jam
me dah potong..so mcm x cantik kn tp rasa ok je...hehe

Pastu bawa bekal pi lepak rumah adik...rindu nak main dgn budak kecik ni..geram..makin besar makin byk keletah si Khalish ni..

Kerja si bujang me..digomol je Khalish tu..nasib le mood dia ok..
Kalau dipegang berdiri keje dia mmg exercise je memanjang..
penat wey nk lwn tenaga dia melompat :-)
Sekarang dah meniarap ke depan macam askar..kejap lagi jawapnya ibu dia nak kena make sure langsung takde benda kecil atas lantai..karang tak pasal2 disapu semua tu dalam mulut..


p/s : bestnya ada baby..baby's smell sgt wangi walaupun x mandi..;-)


12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedap kan

NzA said...

senang dan sedap dimakan...nyum.

Norma NML said...

@NzA
kan..sgt senang..tp lps ni kena kurangkan agknya susu tu..too sweet..hehe

Norma NML said...

@NzA
kan..sgt senang..tp lps ni kena kurangkan agknya susu tu..too sweet..hehe

Cik Asma BLuppy said...

senang je buatnya. anak2 suka mkan tu. :)

farhana mohamad said...

khalish ada iras rifqi. :)

Norma NML said...

@farhana mohamadye ke Ana..tp mmg ramai yg ckp mcm tu :-)

Norma NML said...

@Cik Asma BLuppybetul tu Asma..sng sgt tp anak akak x brp suka..maybe sbb manis kot..

MizzTina said...

huhu..dh lama xmembaking ni kak.. jeles nengok kengkwn buat kek la even kek simple..

Norma NML said...

@MizzTinabuat la..nti suruh lil chef tu tlong..;-)

Sally Samsaiman said...

Sally pun lama sangat dah tak buat kek batik..malas..kekeke

Norma NML said...

@Sally SamsaimanAkak pun sbb teringin jer..bs kalau beli lagi sweet rasanya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...