Monday, August 11, 2014

Setelah Bertahun Mencuba..



Throwback cerita sehari sebelum Raya...sudah menjadi tradisi keluarga me di Kelantan..setiap kali Raya mesti buat ketupat daun palas. Seingat me if skip pun masa chek sakit dulu je..Makan ketupat org lain  yg buat tak sama rasanya..air tgn ibu kan always yg terbaik..idak gitu.

Since chek pun kdg2 tak berapa sihat...kesian tengok dia membalut ketupat tu..bukan sikit ..2 kg beras pulut. Tapi korang jgn cakap kami adik beradik pemalas pulak..kami memang tolong especially kakak . Even me pun ada juga try nk tolong tapi before ni try half way je..since tak jadi terus give up..buruk perangai kan..hehe 

Satu lagi pesen chek if buat apa2 biar nampak kemas dan cantik..dlm bab ketupat ni if x kena balutnya...di 3 penjuru tu akan terjojol keluar pulut tu nanti...This year still mencuba..try my best..Raya tahun ni chek buat ketupat lemak * ketupat lemak manis..means perlu letak sedikit gula semasa pulut tu dikacau..


me punya version...x berseni langsung kan..;-)
my sis punya version..sila abaikan ibu jari itu..:-)
Alhammdulillah berjaya juga..semoga kami dpt meneruskan amalan ini setiap tahun...lupa pula nak snap pic sesudah masak..maklumlah lepas tu dah busy nak hidangkan juadah berbuka...

10 comments:

MizzTina said...

tahniah kak..sy ni ketupat biasa pun xreti anyam..

Nora Karim said...

Wah... pandai la ni... menjadi nmpknya tu...

azizahchewan said...

thumbs up..ok le tu..menjadi le jugak..saya ni berahun tahun tahun jugak dah blaja nk buat tak jadi²..kena gelak ada la...

Norma NML said...

@MizzTinatq2...tp tak lah secantik org lain buat :-)

Norma NML said...

@Nora KarimAlaa malu je Nora..x la pandai pun..jji ada rupa n x 'bocor'.:-)

Norma NML said...

@azizahchewanJah..cuba lagi..boleh je tu..akak pun sama..tp tahun ni nak juga cuba sampai berjaya..tu pun kena gelak kt abg akak..tapi habis jg dia mkn..:-)

siti alfakhishah aman said...

dapat makan ngn rendang ni sedapnye..

mama maman aka yana said...

hihi.. pernah mencuba menbungkus ketupat tp fail.. lastly jd tukang tgk jew.. hihi

tp kalu tupat segi empat (tupat dakap) me boleh buat.. kiki.. sebab kena ikat kuat2 jew kannn.. hihi

Norma NML said...

@siti alfakhishah amanok jgk tu..tp kami kat Klate biasanya makan dgn 'nise' ataupun sambal daging :-)

Norma NML said...

@mama maman aka yanaketupat dakap tu maka akak pun pernah buat..yg guna pembalut daun pisang tu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...