Saturday, September 20, 2014

2 In 1 Pun Boleh..



Bekerja di pagi sabtu dgn hujan kat luar tu...alangkah indahnya saat macam ni dok kat rumah...tapi bukanlah sebab syok dapat tido ke apa sbb me memang jenis yang x suka tido disiang hari*eh..mcm dh byk kali mentioned before ths...

Cerita malam tadi, balik kerja en hubby ajak pekena Roti Canai...dia ckp tak payah masak. Balik rumah malam tu tiba2 perut pula lapar..seharian semalam tak makan nasi..me kan tekak org Melayu, dah biasa pagi pun bfast nasi,  nasib baik nasi dah ada..buka freezer check apa yang ada..pastu main campak2...maka terhasil lah... 

Kan senang..tak payah nak masak sayur mayur lain..;-)
En hubby yg pada mulanya ckp sudah kenyang tiba2 terjebak sama...maklumlah bini masak mana boleh tahan katanya..alaa nak ckp masak sedap la tuu..hehe..tiba2 ditimpa perasaan perasan pulak ;-)

Resepi campak2 

Ayam yang dipotong kecil
1 biji bawang besar di belah 6 then potong 2
1 ulas bwg putih - diketuk
1 sudu cili giling
1 biji tomato - di belah 6 then potong 2
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
Segenggam kangkung 
3 batang kacang panjang

Cara2
Masukkan ayam dalam kuali bersama sedikit air, kunyit garam*masuk sedikit terlebih dahulu..biar ayam masak..kacau biar ayam masak sekata. 
~ Apabila air dah kering..ketepikan ayam, panaskan sedikit minyak, tumis cili giling bersama bawang merah..dah layu bwg merah, masukkan bawang putih..bila dah naik bau masukkan ayam tadi..kacau dan masukkan sayur2an yg telah dipotong..masukkan sedikit air. Last sekali korang masukkan tomato*masuk last sbb nak half cook je dan gula utk sebatikan rasa..garam tu kalau tak cukup masin bolehlah tambah. Tapi bab garam tu me memang dah biasa kurangkan masin dalam masakan..hanya yg pernah makan masakan me yg tahu..hehe. 

Dah selamat kami menambah lelemak dalam badan..alhamdulillah...lepas solat isyak me meneman*meneman la sgt..membuta ada la..ha3 hero2 melayan cerita Die Hard sampai me terZzzzz kat depan tv..

3 comments:

Farah Waheda Wahid said...

i is kerja jugak hari ni...he he he, eh campak2 pun boleh, sedap jugak...

MizzTina said...

akak rajinnnn..klu sy mls dh nk tung tang memalm..hehehe..kak, citer die hard tu best la..

acik idah said...

memang masakan isteri yang paling sedap la... selain dari masakan ibu... :) tu puji ikhlas tu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...