Tuesday, September 23, 2014

Caramelized Banana Sandwich...



Semalam 1st trial me buat sandwich ni....tak pernah lagi jumpa kat mana2 restoran western yg pernah me pegi. Resepi yang ni me tengok dari youtube. Sangat senang dan tak banyak kos.

Bahan2 
Roti Sandwich
{apa2 brand pun boleh}
4 biji pisang berangan - di potong nipis
2 sudu gula perang
4 sudu besar butter
sedikit serbuk kayu manis
sedikit garam ~ kalau guna unsalted butter
{sgt sedikit ye..mcm rasa salted butter}
2 sudu air

Cara2 untuk buat karamel pisang...
Masukkan gula merah, butter...kacau sekejap..then masukkan air kacau hingga gula hancur..masukkan serbuk kulit kau manis dan garam. kacau hingga jadi karamel.

Ambil roti...letakkan karamel diatas..sekeping lagi roti disapu butter..tindihkan dua roti tadi dan dibakar atas non stick pan yang disapu dgn sedikit butter. Dah agak roti tu ranggup & keperangan tu angkatlah ye. Jangan leka nti cepat hangus ..;-)

Dan hasilnya....
Caramelized Banana Sandwich
Nak sedap lagi atas tu letak aiskrim vanilla...pehh..memang tambah lemak le jawapnya...tapi sekali sekala apa salahnya kan..:-)

p/s : upload gambar makanan pun boleh jadi buah mulut..hisshhh..x fhm..
think +ve..let them be..Alhamdulillah :-)

8 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Nampak sedap tu Norma.. macam nak cuba jer nanti .. tq sharing :)

Anizz Annisa said...

sedapnyeee.... :)

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

Norma NML said...

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)Sedap n senang sgt kak..:-)

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumAnum..nti prepare utk cik abg ye ;-)

Norma NML said...

@Anizz Annisahehe..esok buat tau ;-)

Abie Shidah Ad said...

Looks good.. nanti nak try gak ah. Haiizz.. camner nak kuruskan badan nie....... hehehehe

Norma NML said...

@Abie Shidah AdTu la kan..mknan yg sedap kebykan 'menternak' lemak..;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...