Wednesday, September 24, 2014

Late Dinner..Kuey Teow Kungfu ♨



Cerita masak2 malam tadi...disebabkan semalam pegi pasar malam, balikpun dah agak lewat. Ikut plan nak makan kat luar tapi restoran yg kami pegi tak buka. A bit frustrated sbb teringin nak makan kuey teow kungfu. So dgn menggunakan bahan2 yg me beli kat pasar malam tu, terhasil lah me punya KTK..my version. 

Bahan2 ~ 
Untuk Kuey Teow
Sebungkus kuey teow
2 biji telur
sedikit garam

Cara2 
~ Pukul telur bersama sedikit garam dan kacau sebati. Masukkan kuey teow dan kacau rata. Panaskan sedikit minyak atas non stick pan dan goreng hingga keperangan. Masa nak terbalikkan tu kena hati2 takut terburai..Me guna pemanggang ikan ajaib tu so senang..
{ikut resepi asl kuey teow ni dorang tak basuh...tapi me punya pesen..mee ke..kuey teow ke..mesti basuh terlebih dahulu & basuhan last dgn air panas..rasa mcm tak bersih if x basuh..:-) }

Dah siap..
Bahan2 ~
Utk Kuah
3 ulas bwg putih - diketuk
1/2 biji bwg besar - di hiris nipis
3 biji cili api
1 biji cili merah
Ayam - bhgn dada dihiris nipis
Fishcake - hiris nipis
Kobis bunga
Baby kailan
Lobak merah
air  secukupnya
{sayur tu boleh letak macam2 tp itu je stok yg me ada}
serbuk lada sulah
3 sudu besar sos tiram
sedikit tepung jagung dibancuh
sebiji limau nipis
{yg ni perahkan bila nak mkn..kdg bau telur tu ada yg tak suka..
but if x nk letak pun tak pe :-) }

Cara2 ~
Panaskan sedikit minyak, tumis bwg merah..dah layu masukkan bwg putih & cili api, bila dah naik bau masukkan isi ayam tadi..masukkan sos tiram, lada sulah & sedikit garam dahulu*x masin boleh tambah kemudian..masukkan fishcake..kacau, then masukkan sayur dan . Kacau sekejap masukkan air dan cili merah. Bila dah mendidih masukkan bancuhan tepung jagung biar kuah menjadi sedikit pekat.Dah siap.
Siap kuah..not seafood at all walaupun resepi asal  ada mcm2 seafood
kena rest skjp utk 'menghormati' my eczema..hehe
Dah siap kuah tu ..tuang ke atas kuey teow tadi..kena makan semasa masih panas baru sedap. Perah sedikit asam limau nipis utk hilangkan bau telur jika suka.Tak nak pun takpe..takde sape pun yang marah..;-)
Alhamdulillah rezeki dr Allah swt utk kami..
Jap nak zoom sikit..:-)



p/s : Mcm pic terlebih dahulu me shared kat IG bkn ats sebab nk menunjuk @ minta dipuji tapi me suka berkongsi..nawaitu itu hanya Dia yg tahu..;-)


8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Aziela said...

Oooo..senang jer rupanya yer... Tapi kena makan panas2 la kan. Nak masak, baru buat.

Nadirah Mohamad said...

Dulu Nad ada try buat...tapi tak jadi bab goreng kuey tiaw dengan telur..heeee...jadi ntah apa2 la...


Jemput join...
Giveaway "Saya Nak Sihat" Sept 2014
Terbuka kepada semua...

Ain Ridzuan said...

Wah! Sedapnya.. mesti cuba ni.

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanum:-)

Norma NML said...

@AzielaYup..anak pun suka sbb x berapa pedas

Norma NML said...

@Nadirah Mohamadoo ye ke..maybe sbb telur sikit kot..

Norma NML said...

@Ain Ridzuancuba jgn x cuba Ain..sng sgt ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...