Monday, September 29, 2014

♨Roti Telur Cheese♨



Hari minggu hari masak2..byk resepi terkumpul ni..hehe. Hari ni me nak share satu lagi resepi yang sangat mudah..tak sampai 10 minit to prepare...simple tapi mengenyangkan. Strictly forbidden for those  who on diet tapi jgn risau..ada cara lain untuk u all menikmatinya...tungguuu... ;-). Masa ofismate me Tina share pic tu tengok je macam..hmm..nampak sedap. 
Bahan2 ~ Roti, Telur, Cheese dan butter untuk menggoreng
Kebetulan semalam keluar beli groceries so beli sekali bahan untuk Roti Telur Cheese. Malam tadi juga me buat dan lil hero bagi thumbs up..

Untuk membuatnya senang je..1st step ambil sekeping roti, letak sekeping cheese atas tu..nak sedap sapu sedikit butter terlebih dahulu atas roti tadi. Then letakkan sekeping lagi roti diatasnya..ala mcm sandwich gitu. Pecahkan 2 biji telur dalam mangkuk, celup roti tadi, dan goreng atas non stick pan yg telah dilenser dgn sedikit butter .Goreng hingga keperangan...masa ni lah u all akan terhidu baunya..perhh...memang menggugat selera sesiapa yg tengah diet tu. Tak faham ?? Sila refer gambar kat atas tu ...


Me guna Roti Sandwich Wheat Germ ,tepi x buang sbb x baik membazir
cheese x kuning ...x igt brand apa.
Hasilnya...


nampak x cheese yg melting tu..pehhh
makan masa panas baru terasa lemak2 gitu..
Ok..jangan pula pelik bila nampak ada sesuatu atas roti tu...yg tu susu pekat manis...as usual me suka makan roti letak susu pekat manis termasuklah roti canai..tapi x la byk..ala2 je ok. Macam yg me buat untuk breakfast hari Sabtu lepas, Roti Telur pun makan dgn susu pekat manis..yummy :-)

Yg ni slh satu contih roti yg me makan dgn susu pekat manis..:-)
Utk ibu2 elok cuba RTC tu...penuh dgn kalsium...anak2 mesti suka...nak sedap lagi ats tu letak aiskrim .

Tapi rasanya seperti yg bgtau kat atas mula2 tadi... resepi ni kalau yg tengah berdiet pun boleh je,cuma tukarkan jenis bahan2 tu...untuk roti guna Roti Gardenia Breakthru,cheese gunakan SCS Reduced Fat Cheese,Telur Omega & Minyak Zaitun...

Ok...selamat mencuba -

13 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedap...

MizzTina said...

alorrr, kena tkr la..xleh ltk cheese sbb kurang gemar.. klu chezywedges tu mkn la..hehehe

mila said...

aduh..tengah lapo ni...roti ade, telur ade, tapiiii....ches xde la pulakkkkkkkkk.....sedehhhhh....xpe...nti bli ches..tq share resepi yg simple ni...

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumYg penting senang anum :-)

Norma NML said...

@MizzTinaTinn..cer tukar letak nutella..sedap kot..;-)

Norma NML said...

@milawelcome..akak tahu awk suka yg simple camgini..hehe

azizahchewan said...

arrggggghhh.....melt ye....meeeeemang melt sgt²...tgk gamabr cam dah terasa kat tekak ni ha...kak ma suka menggoda tau...habis diet den...nak wat la nanti cuti lama ni..

*ternyesal plak baca entry ni..sob sob*

Norma NML said...

@azizahchewanhahaha..welll...Jah..guna bahan aternatif tu utk org berdiet..hehe..

Norma NML said...

@azizahchewanhahaha..welll...Jah..guna bahan aternatif tu utk org berdiet..hehe..

Norhanita said...

Wahh. Bole cuba ni.
Salam ziarah

umi alya said...

kami makan bersama mayonis n sos.. ala2 burger gitu

Norma NML said...

@umi alyasama dgn hubby akak , makan dgn sos cili :-)

Norma NML said...

@Norhanitaslm kenal...try la..sng sgt ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...