Tuesday, September 30, 2014

♨Sambal Goreng Ikan Bilis Bersama Kentang♨



Ingat x semalam me dah inform awai2...me dah cakap ada banyak masakan dan resepi yang simple tapi menyelerakan yang me nak share...especially untuk anak2 dara atau teruna yang nak belajar memasak...juga untuk suami yg isteri bekerja atau outstation ke..takde lah susah2 nak makan kat kedai sorang2 kan.

Yang ni pun salah satu hasil me masak2 hari minggu lepas. 

Bahan2
Ikan bils 1/2 cawan
{sebenarnya ikut suka ..lebih pun org x marah..cuma stok}
yg siap dikupas itu aje yg ada}
1 biji kentang - dibelah 4 dan dipotong 5*x fhm tengok pic nti ye
 {me guna yg saiz besar so cukuplah sebiji aje}
6 biji cili api - ditumbuk kasar
{nak lagi pedas boleh letak lebih}
1 biji bawang besar merah ~ dipotong dadu
{kalau suka byk bwg boleh letak lebih}
sebiji bwg putih ~ diketuk
(yg ni biasanya org x letak, tp me suka letak, nti bwg putih tu mkn jgn
dibuang sbb byk khasiatnya}

Cara2
Goreng kentang hingga masak, ketepikan.
Goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan.
Tumis bawang merah hingga layu masukkan cili api dan bawang putih..nampak cili dah agak garing masukkan kentang tadi..letakkan sedikit garam dan gula utk balancekan rasa. Me suka tambah serbuk tumix...kalau masak base on ikan tu letaklah tumix ikan bilis...tak letak pun takpe..sedap jer.Masukkan satu sudu air utk sebatikan garam & gula dgn kentang tadi..kacau hingga kering. Biarkan sejuk barulah masukka ikan bilis dan gaul...tujuannya supaya ikan bilis kekal rangup :-). Done .

Hasilnya
V
v


Nampak biasa je tapi boleh buat en hubby makan bertambah-tambah tau..;-)
Ok..alhamdulillah done..Selamat mencuba adik kakak abg2 ye..^◕‿◕^

3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

CT Humairah said...

ini memang fav..!!! makan dgn nasi panas saja dan mencukupi. makan saja pun jaaaalan ^^ kalau mak buat ni kentang kena lebih sebab CT sukaa kentang and adik bradik ubi.

Norma NML said...

@CT HumairahTu yg bahaya tu..nti mkn terlebih pulak..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...