Friday, October 31, 2014

♨Apam @ Kek Susu Kukus♨



Hari Jumaat yang mulia ini me nak share satu lagi resepi yang dah jadi viral skrg ni..kat fb..member group..ramai yg share..so me nak share pula dgn kawan2 yg teringin nak buat..sangat mudah..bahan2 pun biasanya yang memang ada kat rumah especially mereka yg dah berkahwin ..hehe.Tak nak tulis panjang..tengok gambar dan ikut je step resepi..sangat mudah..◕‿-

Yang ni resepinya...
Simple kan..:-)
Perlu dimasukkan berselang seli ye..lupa nk mention kt dlm cara2 tu :-)
Selepas 25 minit..mcm biasa utk pastikan dh msk..sila cucukkn dgn lidi..
if tarik bersih maknanya dah masak. Resepi asal x letak soda..me lupa nk kbrkan :-)
Dah sejuk telangkupkan mcm ni..if nak corak cantik sila guna loyang biasa
baru boleh draw corak mcm yg resepi lain2 tu..
Dari tepi...sgt gebu..tak percaya tanya sesiapa yg dh mkn..hehe
Kek ni tak rasa muak sbb no butter @ marjerin
Rupanya bila dipotong..macam kek marble tapi rasa tak sama ok :-)
Dipotong & selamat dirasmikan oleh ank bujang me lps study mlm tadi
yg tiba2 keluar bilik..katanya bau sedap..hehe
So pagi ni  me tapaukan utk Naqiuddin dan utk member ofis as well..
Kalau u all sukakan colorful boleh je letak pewarna..me hanya campur serbuk koko lebihan buat Kek Coklat Moist hari tu..less color more healthy sbnrnya..lagipun purpose me buat utk ank bujang me so haruslah guna serbuk koko..dia lagi suka.

Thursday, October 30, 2014

Throwback ~ Masak-Masak Cuti Deepavali



Semalam terbaca satu komen adik me*ibu Khalish lorr kat fb...alaa...yg spent time kat rumah me sepanjang cuti Deepavali coz kebetulan dia pun cuti pjg mcm me jugak..
Nampak tu apa yg dia komen..hehe
Pic ni semua me just snap..tarikh tak ingat..yg pasti sepjg cuti Deepavali tu..
Pulut Kuning ni me masak untuk bfast..:)
Agar2 Milo Bersos Kastard..sdp dimakan sejuk
Since Khalish dok tengok je kami makan so suap kat dia sikit..lagipun base utk buat agar2 tu bahan2 biasa je..
Mula2 mcm pelik pastu asyik nak je..
Pastu me buat pula Kek Coklat Moist yang me buat entry kelmarin tu..
Katanya alang2 ada nama dia biar dia yg potong..;-)
Yg ni pula untuk dinner..Mee Hailam..
Dah asyik makan makanan yang 'menternak' lemak je so me & adik bedal pulak colek kat bawak ni..nasib baik ada geng..:-)
Nenas & Mangga muda cicah sambal kicap..nyum2...
Kononnya nak nyahkan lemak..esoknya keluar hentam pula mende alah ni..perhhh..hancuss..terus berkumpul balik lemak2 tu..hehe
Yg ni santapan masa pegi Alamanda..;-)
Makanan lain tak sempat snap..dh selamat dlm perut ...
Pastu me buat aiskrim tapi adik me tak sempat merasa coz belum beku dan dia dah nak balik rumah...so yg tu memang ank bujang me yang monopoli..
Tengok tu..till semalam balik je sekolah dia dok mkn aiskrim tu..
Alhamdulillah...apapun rezeki dari Allah..^◕‿◕^




p/s : dah mula rindu Khalish..:(

Cek Mek Molek Purple..♨



Cek Mek Molek..me yakin ramai yg tahu apakah itu..hehe.. Kuih yang senang didapati di Kelantan..maybe negeri lain pun ada kot..me dah lupa bila buat tapi yg pasti untuk minum petang masa weekend..asalnya me rebus utk mkn mcm tu je tapi Naqiuddin suruh buat CMM sbb dah lama me tak buat katanya..

Ok..as I said kalau weekend me akan cuba sebaik mungkin untuk memenuhi permintaan dia . Nak buat pun senang je..

Bahan2 :
5 ketul ubi keledek purple
sedikit garam 
Sedikit tepung gandum
minyak secukupnya untuk menggoreng
(me x boleh bagi sukatan yg exactly sbb bila dah diuli kena tengok
keadaan doh..tak boleh terlalu kurang nanti lembik & terlalu banyak tepung nanti keras)
Gula secukupnya

Cara2 :
~numbering sila rujuk pic kat bawah tu ye :-) ~
Keledek direbus hingga empuk bersama sedikit garam, then buang kulit..dilenyek*me tumbuk guna alu lesung baru betul2 hancur hingga hancur (1). Kemudian masukkan gandum sedikit demi sedikit & uli hingga sebati(2). Kemudian bulatkan adunan tadi sebesar bola ping pong gitu(3). Make sure sedikit tepung gandum ditabur keatas dulang supaya tidak melekat.Leperkan adunan*letak sedikit tepung gandum atas tapak tgn supaya tidak melekat tadi dan lengkukkan sedikit, masukkan satu sudu kecil gula(4). Then cantumkan ...bentukkan dgn tapak tgn sehingga menjadi bentuk lonjong (5).
Ikut je step kat atas :-)
Then panaskan minyak...ready utk digoreng..
Perlu dibalik2kan sentiasa utk mengelakkan kuih hangus..
bila dah agak perang bolehlah angkat
Ni nak bagi amaran sikit..betul ke ayat tu..??..Gini..bila dah masak..air gula tu kan cair dan sangat panas..jgn tertipu..kot igtkan kuih tu dah suam u all ngap jer..by rite air gula tu masih panas ok..me pernah terkena sbb tu tolong ingatkan..nti tak pasal2 lidah u all rasa tebal semacam je..Dah macam biasa 'model' tetap me merasmikan CMM tu..dan macam biasa juga..haruslah*tiada unsur paksaan ye..;-) dia bagi thumbs up..hehe..
Nampak tu..tak sabar2 nak makan..:-)

Wednesday, October 29, 2014

Johnson's PH 5.5 Untuk Ekzema..Halal !!



Sebenarnya dah berbulan kot me gunakan mandian Johnson's PH 5.5 ... bagi mereka yang selalu baca & follow blog me sure tahu yang me adalah pengidap ekzema sbb me selalu mentioned tak boleh makan seafood dan seangkatan dengannya.

Ok..back to entry ...me start guna mandian ni selepas seorang doktor Pakar Kulit di Sg Chua syorkan...at first me gunakan mandian yg diberi oleh doktor dari klinik tersebut tapi baunya tak menyenangkan hidung me..Ye la..lepas mandi biasanya kita inginkan bau yang wangi gitu kan..Yang bestnya Johnson's PH 5.5 ni ada 3 wangian yang berbeza..tak silap me..ada yg biasa, almond oil & honey...me suka gunakan yang almond oil...harga pun tak mahal..biasa beli dalam botol..tapi since kdg2 ingin bertukar angin nak guna yg honey so me beli je yg refill tu.

Nampak tu...murah kan ??
Ada 3 wangian berbeza 
Perubahan?? Yang pasti kulit me tak rasa kering..even dah lama pun still rasa lembab..itu yang penting coz pengidap ekzema tidak boleh berkulit kering nanti akan rasa gatal dan tak selesa..Even si bujang me Naqiuddin pun menggunakan mandian yang sama..highly recommended..

Dan yang penting as I said kat atas tu..HALAL ok..sebagai orang Islam mencari yang halal adalah fardhu ^◕‿◕^
Tengok tu ..me siap print screen...



Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih




As-salam


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

Tuesday, October 28, 2014

Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak




Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com


Hadiah Terkumpul
Cash : RM 390
Topup : RM 195
Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2

Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI

Homemade Aiskrim Sangat Mudah ^◕‿◕^



Sejuknya opis hari ni..maybe sebab semalaman hujan kot..walaupun sejuk me nak share juga resepi ni..resepi yang me buat petang kelmarin..malam tadi dah selamat dirasmikan oleh si bujang me. Malam pun malam le..

Bahan2 sangat simple...1 1/2 tin susu cair, 1/2 tin susu pekat manis, 1 biji telur, 1 sudu teh esen vanila, 1 sudu besar ovallete, 2 sudu besar susu tepung*yg ni tak letak pun tak pe. Masuk semua sekali dalam blender @ mixer*better guna mixer lagi cpt gebu  ...pukul dalam 30 minit..tang ni kena  la on off..if direct 30 minit 'pengsan' krg mixer tu....kalau suka & nak tambah 'make-up' mcm serbuk oreo..coholate chip ke ..boleh la masukan..pastu masukkan dalam tupperware & bekukan dalam freezer sehingga beku..


Me buat tu mix dgn serbuk koko..ala2 aiskrim coklat rasanya..
Bila Dah beku....
Guna sudu je utk scoop so nampak tak cantik..
tapi rasa lemak2 aiskrim tu mmg ada
Yang ni model tetap me...bertambah-tambah aiskrim tu..
Nak dlm bekas cantik katanya..letak pula kek coklat dalam tu
'perhh' katanya..

Selamat Mencuba ^◕‿◕^



Monday, October 27, 2014

Macam Abang Adik..



Macam yg me khabarkan hari tu cuti pjg sempena Deepavali..tak kemana just outing nearby dan spend masa dgn family. Lagipun hanya me je pun yg cuti pjg so layan si Baby Khalish pun best jgk..anak bujang me pun happy sgt sebab ada 'kawan' even kdg2 dia buat hal sendiri..
Dia dah semakin byk keletah
Makin bijak
Dah pandai moody..
Malah dah pandai gaduh dgn abg Rifqi...gaduh2 manja..ye la..sebab abg Rifqi sibuk dgn henpon tak layan dia kot..

Suka benau abg kucup2 adik..tu kdg si Khalish mrh

p/s : Pesanan me pada Khalish..syglah cousins mcm adik sendiri..walaupun dia hanya menumpang kasih syg sepupu utk 'menjadi' seorg abg..♥

♨Kek Coklat Moist Kukus Mudah ♨


Setelah 5 hari kegembiraan berada di rumah...yess..back to work..kena lah happy....kerja perlu ikhlas barulah berkat rezeki yg kita dapat..idak gitu..Since masa cuti tu most of the day kat rumah aje ...nasib baik ada teman kat rumah, adik me & baby Khalish tu..so taklah boring sgt..

Bila ada je masa terluang me masuk dapur..dok fikir nak buat apa...since dah lamaaaa sgt tak buat Kek Coklat, semalam teringin nak buat..bahan2 mmg dah beli awal2 cuma nak buat je asyik tertangguh..pastu teringat acuan yg me order dgn member..
Lepas order ada yg bagithu kat Yummies Bakery pun ada..
Resepi ?? Senang sangat..me guna sukatan cawan..lagi senang..cawan tu jangan la yg gedabak besar..saiz cawan arcopal tu...

Bahan2 :
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko*
1 cawan minyak masak*
2 sudu butter(optional)*
1 cawan susu pekat manis*
3/4 cawan gula halus*
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur

Cara2 :
Panaskan bahan bertanda * dan kacau hingga sebati...ketepikan kejap..dalam bekas lain pukul 3 biji telur hingga gebu. Then masukkan bancuhan yg dimasak tadi ke dalam mangkuk telur..kacau sebati.. masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau supaya tidak berketul,soda, baking powder & esen vanilla . Kemudian masukkan dalam acuan yg telah disapu butter terlebih dahulu. Untuk apa2 kek versi kukus..pengukus perlu dipanaskan terlebih dahulu airnya..kukus selama 20-30 minit..InshaaAllah..kek akan naik gebu..utk check masak ke belum..cucuk je dgn lidi atau muncung pisau...tarik lidi tu..if bersih maknanya kek sudah masak..
Ank bujang me yg memang ringan tulang..:-)
Yg ni topping..
Bahan2 topping tu
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu besar minyak masak
1 1/2 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat

cara2...
masak semua bahan2 tu dgn kaedah double boiling..kacau sampai coklat cair..dah sejuk sikit boleh lah curahkan topping tu..

Hasilnya setelah siap dikukus dan diterbalikkan..
View dari atas
View dari tepi..gebu kan..hehe
Bahan nak 'make-up' pun harus lah ada..baru cantik kan..hehe
Stlh mencari & menyusun akhirnya...
View dari atas setelah siap topping n letak abjad tu
View dari tepi...
Dah potong satu slice baru perasan ada something tertinggal...taraaa...
Satu lagi 'make-up' tertinggal..coklat rice..
Alhamdulillah..selamat dirasmikan oleh 2 orang 'penama' kek diatas ;-)
Khalish tu suap sikit je..just utk merasa kata org tua..
x berani nak suap byk..he not even 1 yr old ok..
Baru lah abg dapat makan dgn tenang katanya..hehe
Kek tu me tapau ke ofis hari ni dan utk si bujang me as well..semalam nak tapaukan utk adik & kakak me bawa balik...for info..en hubby me tak berapa suka kek..even me pun..maybe sbb kemanisan tu kot..ikutkan me dah kurangkan sukatan gula tapi still rasa manis..so utk u all if nak cuba tu dan tak suka manis sila kurangkan sukatan gula & susu pekat tu ye..◕‿◕

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...