Thursday, October 30, 2014

Cek Mek Molek Purple..♨



Cek Mek Molek..me yakin ramai yg tahu apakah itu..hehe.. Kuih yang senang didapati di Kelantan..maybe negeri lain pun ada kot..me dah lupa bila buat tapi yg pasti untuk minum petang masa weekend..asalnya me rebus utk mkn mcm tu je tapi Naqiuddin suruh buat CMM sbb dah lama me tak buat katanya..

Ok..as I said kalau weekend me akan cuba sebaik mungkin untuk memenuhi permintaan dia . Nak buat pun senang je..

Bahan2 :
5 ketul ubi keledek purple
sedikit garam 
Sedikit tepung gandum
minyak secukupnya untuk menggoreng
(me x boleh bagi sukatan yg exactly sbb bila dah diuli kena tengok
keadaan doh..tak boleh terlalu kurang nanti lembik & terlalu banyak tepung nanti keras)
Gula secukupnya

Cara2 :
~numbering sila rujuk pic kat bawah tu ye :-) ~
Keledek direbus hingga empuk bersama sedikit garam, then buang kulit..dilenyek*me tumbuk guna alu lesung baru betul2 hancur hingga hancur (1). Kemudian masukkan gandum sedikit demi sedikit & uli hingga sebati(2). Kemudian bulatkan adunan tadi sebesar bola ping pong gitu(3). Make sure sedikit tepung gandum ditabur keatas dulang supaya tidak melekat.Leperkan adunan*letak sedikit tepung gandum atas tapak tgn supaya tidak melekat tadi dan lengkukkan sedikit, masukkan satu sudu kecil gula(4). Then cantumkan ...bentukkan dgn tapak tgn sehingga menjadi bentuk lonjong (5).
Ikut je step kat atas :-)
Then panaskan minyak...ready utk digoreng..
Perlu dibalik2kan sentiasa utk mengelakkan kuih hangus..
bila dah agak perang bolehlah angkat
Ni nak bagi amaran sikit..betul ke ayat tu..??..Gini..bila dah masak..air gula tu kan cair dan sangat panas..jgn tertipu..kot igtkan kuih tu dah suam u all ngap jer..by rite air gula tu masih panas ok..me pernah terkena sbb tu tolong ingatkan..nti tak pasal2 lidah u all rasa tebal semacam je..Dah macam biasa 'model' tetap me merasmikan CMM tu..dan macam biasa juga..haruslah*tiada unsur paksaan ye..;-) dia bagi thumbs up..hehe..
Nampak tu..tak sabar2 nak makan..:-)

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

comei colour

sheAYANG said...

Memang nama dia cek mek molek ke?
Boleh try ni. Hehehe...

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanumkan..tapi kat luar tu dah gitu rupanya..apapun rsa ttp sama :-)

Norma NML said...

@sheAYANGha a..itu mmg nama nya ..try ar :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...