Tuesday, October 28, 2014

Homemade Aiskrim Sangat Mudah ^◕‿◕^



Sejuknya opis hari ni..maybe sebab semalaman hujan kot..walaupun sejuk me nak share juga resepi ni..resepi yang me buat petang kelmarin..malam tadi dah selamat dirasmikan oleh si bujang me. Malam pun malam le..

Bahan2 sangat simple...1 1/2 tin susu cair, 1/2 tin susu pekat manis, 1 biji telur, 1 sudu teh esen vanila, 1 sudu besar ovallete, 2 sudu besar susu tepung*yg ni tak letak pun tak pe. Masuk semua sekali dalam blender @ mixer*better guna mixer lagi cpt gebu  ...pukul dalam 30 minit..tang ni kena  la on off..if direct 30 minit 'pengsan' krg mixer tu....kalau suka & nak tambah 'make-up' mcm serbuk oreo..coholate chip ke ..boleh la masukan..pastu masukkan dalam tupperware & bekukan dalam freezer sehingga beku..


Me buat tu mix dgn serbuk koko..ala2 aiskrim coklat rasanya..
Bila Dah beku....
Guna sudu je utk scoop so nampak tak cantik..
tapi rasa lemak2 aiskrim tu mmg ada
Yang ni model tetap me...bertambah-tambah aiskrim tu..
Nak dlm bekas cantik katanya..letak pula kek coklat dalam tu
'perhh' katanya..

Selamat Mencuba ^◕‿◕^



10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nyum2

NzA said...

nyum2.....mlm td pn anak akak si farouk pn gigih buat aiskrim homemade nie...xsabar nk blk makan.

Mayang ABDUL RAZAK said...

SEDAPNYA... HALALAN TOYIBA... ITU YG PENTING

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanum:-)

Norma NML said...

@NzA
tu la..anak saya pun ckp lenkali buat lagi tapi suruh kurangkan lemak..cmne tu :-)

Norma NML said...

@Mayang ABDUL RAZAKbetol3

MizzTina said...

dh buat dh dl..seksa nk kacau tu je la.. blh jahanam mixer.. hahaha

sheAYANG said...

Alahaiii.. Mengundang betul la. Rasa la menusuk2 perut ni. Banyak betul resepi nk kena buat. Heheheh...

Norma NML said...

@MizzTinaTu la..lama sgt..kena onn off..:-)

Norma NML said...

@sheAYANGhehe..cuba satu persatu :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...