Monday, October 27, 2014

♨Kek Coklat Moist Kukus Mudah ♨


Setelah 5 hari kegembiraan berada di rumah...yess..back to work..kena lah happy....kerja perlu ikhlas barulah berkat rezeki yg kita dapat..idak gitu..Since masa cuti tu most of the day kat rumah aje ...nasib baik ada teman kat rumah, adik me & baby Khalish tu..so taklah boring sgt..

Bila ada je masa terluang me masuk dapur..dok fikir nak buat apa...since dah lamaaaa sgt tak buat Kek Coklat, semalam teringin nak buat..bahan2 mmg dah beli awal2 cuma nak buat je asyik tertangguh..pastu teringat acuan yg me order dgn member..
Lepas order ada yg bagithu kat Yummies Bakery pun ada..
Resepi ?? Senang sangat..me guna sukatan cawan..lagi senang..cawan tu jangan la yg gedabak besar..saiz cawan arcopal tu...

Bahan2 :
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko*
1 cawan minyak masak*
2 sudu butter(optional)*
1 cawan susu pekat manis*
3/4 cawan gula halus*
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur

Cara2 :
Panaskan bahan bertanda * dan kacau hingga sebati...ketepikan kejap..dalam bekas lain pukul 3 biji telur hingga gebu. Then masukkan bancuhan yg dimasak tadi ke dalam mangkuk telur..kacau sebati.. masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau supaya tidak berketul,soda, baking powder & esen vanilla . Kemudian masukkan dalam acuan yg telah disapu butter terlebih dahulu. Untuk apa2 kek versi kukus..pengukus perlu dipanaskan terlebih dahulu airnya..kukus selama 20-30 minit..InshaaAllah..kek akan naik gebu..utk check masak ke belum..cucuk je dgn lidi atau muncung pisau...tarik lidi tu..if bersih maknanya kek sudah masak..
Ank bujang me yg memang ringan tulang..:-)
Yg ni topping..
Bahan2 topping tu
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu besar minyak masak
1 1/2 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat

cara2...
masak semua bahan2 tu dgn kaedah double boiling..kacau sampai coklat cair..dah sejuk sikit boleh lah curahkan topping tu..

Hasilnya setelah siap dikukus dan diterbalikkan..
View dari atas
View dari tepi..gebu kan..hehe
Bahan nak 'make-up' pun harus lah ada..baru cantik kan..hehe
Stlh mencari & menyusun akhirnya...
View dari atas setelah siap topping n letak abjad tu
View dari tepi...
Dah potong satu slice baru perasan ada something tertinggal...taraaa...
Satu lagi 'make-up' tertinggal..coklat rice..
Alhamdulillah..selamat dirasmikan oleh 2 orang 'penama' kek diatas ;-)
Khalish tu suap sikit je..just utk merasa kata org tua..
x berani nak suap byk..he not even 1 yr old ok..
Baru lah abg dapat makan dgn tenang katanya..hehe
Kek tu me tapau ke ofis hari ni dan utk si bujang me as well..semalam nak tapaukan utk adik & kakak me bawa balik...for info..en hubby me tak berapa suka kek..even me pun..maybe sbb kemanisan tu kot..ikutkan me dah kurangkan sukatan gula tapi still rasa manis..so utk u all if nak cuba tu dan tak suka manis sila kurangkan sukatan gula & susu pekat tu ye..◕‿◕

12 comments:

Farah Waheda Wahid said...

ini favourite farah ni...

Ann said...

sdpnye tgk choc tu moist2 gitu..

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Mayang ABDUL RAZAK said...

CANTIKNYA KEJADIAN KEK COKLAT NI... GEBU AJE HAH..

Anizz Annisa said...

sedapnyeee... terliur suda..huhu

Norma NML said...

@Farah Waheda Wahidye ke..akak x brp suka sbb manis..hehe

Norma NML said...

@Ann
utk choco lover mmg sdp..ank2 kwn akak siap request buat lagi.. :-)

Norma NML said...

@Mayang ABDUL RAZAKtu la..mula2 risau gak kot bantat..tapi alhamdulillah menjadi :-)

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumAnum dah ngidam ke ;-)

Norma NML said...

@Anizz AnnisaAnis..if diet mmg hancus kalau mkn kek ni..hehe

Other Site said...

Nampak sedap! ;)

Norma NML said...

@Other SiteFor choco lover sure sukakan kek ni :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...