Thursday, October 2, 2014

Tak Payah Nak Ber 'Instantstreetview' Sangat..



Baca je tajuk entry tu sure u all dah tahu me nak tulis pasal apa kan..Dah jadi 'kegilaan'  sekarang..ehhh..bukan gila tu..ini addicted..lately dok kecoh pasal kebijaksanaan en google ni..dah semakin bijak dalam segala hal...sekarang ni dah jadi spy la pulak. Berjaya betul en google dalam karier ye..hehe

Instantstreetview...bukan nak cakap orang..even me pun, once me dapat link  dari member, terus try..dgn bangganya.."eh nampak la rumah kat kg" . Clear..semua nampak. Lepas tu tengok ramai la pulak dok share gambar rumah they all terpampang kat fb..

Beware...kecanggihan itu sebenarnya boleh menjadikan rumah kita mangsa pecah rumah, malah harta benda termasuk kereta dan motor sekiranya kebetulan pic yg en google ambik tu ngam2 tunjuk semua yg ada depan rumah..silap2 u all boleh zoom in bentuk tombol rumah ..haisshhh..bahaya tu. 

Bila bab share ni , dapat pula kat budak2 sekolah krg di share lokasi rumah they all dgn kengkawan...asal mereka nak share utk seronok..silap2 jadi mangsa culik..ye la..buatnya dalam ramai2 tu ada pulak yg rumah besar gedabak dgn pool bagai tak ke itu mengundang penjenayah..senang je mereka nak atur strategi nanti. Idak ke gitu..budak2 bukannya nak fikir kesan buruk, yg mereka tahu seronok bila dpt explore mende baru..
Nampak tu..terpampang  rumah org tua me kt kg.
Tapi for safety me kena blurkan..;-)
So sila bijak berfikir sebelum berkongsi. Kadang2 perkongsian itu membawa kesan yg buruk. Kalau nak juga share pics, sila kongsi pic makanan ke..resepi ke...ada jugak faedahnya..mcm yang me selalu buat walaupun ada yg kutuk..hehe.


p/s : sila berhati-hati bila ingin berkata-kata, sila berfikir sebelum bertindak...
tapi ini bukan cerita Gerak Khas ye.. -


11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bahayanya

Cik Asma BLuppy said...

betol2. bahaya la klu duk share mcm ni.

MizzTina said...

sgt bahaya kak..sy nk delete xmenyempat lg..

azizahchewan said...

heheheh...masa mula² dpt tu mcm seronok je..tapi bila dah kecoh nak pikir pro & con baru rasa benda ni bahaya...

Blog Owner said...

Instantstreetview tu sebenanrnya sangat bahaya jika disalahguna..

Betul kata tuan blogger, tak yah lah share sangat mana kita tinggal or bentuk rumah kita.. Cukuplah sekadar kita tahu perisian tu wujud dan kita tahu cara menggunakannya..

Apa pun teknologi sekarang sangat mengerikan..huhuhu

Fatihah Fazlin said...

nik pun dah try kak maa.. tapi bagi nik lebih banyak keburukkan dari kebaikan.

Siti Aisya Ibrahim said...

setuju dengan akak...memang ada bahayanya kalau google street view ni kite share2 kan sangat ke media sosial...kita tak terpikir pon sebelum ni..terima kasih akak, sbb mengingatkan...

sebelum ni biasa je guna google street view ni bila gi travel, sebab senang nak tengok location hotel, dan kawasan yang kita nak lawati...dalam europe macam rasanya semua tempat kita boleh gugel guna gugel street view ni... senang untuk traveller...

tapi memang betul kata akk, benda ni bukan untuk kita share2 ke fb ke, twitter ke apa kan.... :D

Norma NML said...

Tu la....kdg2 something yg terlalu canggih mmg boleh mengundang bahaya..better fikir dulu apa yg patut dan apa yg x patut if nak share..

acik idah said...

Banyak buruk dari baik la google street nie... jadi hati2 dengan teknologi sekarang nie...

CT Humairah said...

bahayaaaanya. isk isk.. semoga kita semua terhindar dari perkara perkara yang tak diingini.

Norma NML said...

@CT HumairahAamiin..yg penting kita kena hati2 dgn dunia IT yg semakin canggih ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...