Friday, November 28, 2014

GIVEAWAY KUSARAH 2014

*klik banner untuk join

Syarat-syarat penyertaan;
  • Warganegara Malaysia
  • Seorang blogger sama ada lelaki atau perempuan
  • Patuhi semua syarat yang ditetapkan
Start : 25 November 2014
Deadline : 25 December 2014
Winner Announce : 27 December 2014 (My Birthday! Tick on your calendar :p)


PRIZES

Top Refferral; [ 1 Winner ]
  • Tribal Blouse
  • 2x Button Badge

Top Comment in your entry (more than 40 comment); [ 1 Winner ]
  • 2x Chiffon Shawl 

Random Winner; [ 5 Winner ]
  • 5x Mystery Gift

SEGMEN: Kapas Putih December Bloglist



Dah seminggu cuti sekolah berlalu. Macam kejap je..dah nak masuk Disember..sambil2 draft entry apa kata kita meriahkan blog N Kapas Putih.
Syarat ?? Senang je..just follow blog Kapas Putih..pastu nak tahu lebih lanjut silalah klik banner kat bawah ni 

Alhamdulillah Rezeki...



Salam pagi Jummat...

Since bulan lepas..tak silap me 26 October..Travel Blogger terkenal Izzati ada buat contest Giveaway Anniversary Kisah Tatie sempena ulangtahun pernikahannya yang ke3.
Happy Belated 3rd Anniversary Izzati & Hazrul
 Ikutkan giveaway tamat pada 26 Nov but masa tu kebetulan dia kat Hong Kong..honeymoon sempena anniversary lorr...So semalam baru announce ditutup secara rasmi...11.59pm 27 Nov 2014..

Of course sape2 yang masuk contest @ giveaway hope to win kan...since syarat yang diberi sangat mudah ...follow ig & fanpage Tatie je..pastu komen banyak2 utk jadi pengomen yang tertinggi. Hadiah??? Sbb hadiah best tu la me sanggup 'curi' masa 2 hero kat rumah tu...tapi ...haa ada tapinya...tanpa mengabaikan tanggungjawab sbg isteri & ummi ok. Dan dah minta kebenaran dari en hubby pun..ye la ...kot dia tengok asyik dgn hp je...hehe.

My competitors yang terdekat...
Penat weyyy nak kejar..akhirnya sama..masa ni redha je sbb dah ngantuk..hehe..

Finally last nite dapat la me kejar adik Anaalut ni..rasanya masa ni kami memang 'kejar mengejar' sebab lepas tu me ternampak she's on te top..tapi bila me "go to home"...baru perasan yang Tatie dah umumkan the winner..lalala♫♫..hati berbunga riang..♫
Continue comment...then terbaca entry Tatie...Contest diumumkan..wink2...
Jeng je jeng..konon la..padahal kat atas tu dah terpampang muka me yg tak comel ni.. -
Alhamdulillah..rezeki dr Dia
Itulah hadiahnya yg me dok 'kejar' si Anaalut..picnya me dah tengok..nice sgt..by the way..thx again to Tatie sbb invite akak join this contest. Hope u win #asiahorizonigcontest & get chance travel to Turkey for free...Wish u luck Tatie 。◕‿◕。



Thursday, November 27, 2014

Nak Tukar Pun Boleh..Zalora X Marah ^◕‿◕^



Ingat tak u all, hari tu kan me ada mention pasal beli kasut2 kat Zalora, pastu dek wife yang over confident ni..kasut en hubby terlebih besar...haa..nak surprise konon..tapi tak salah me juga kan..kdg pattern kasut juga boleh menyebabkan saiz tu berbeza sedikit..yang pernah beli kasut sure tahu..yang tak pernah tu..sila lah ambik tahu..hehe

Ni kasut yang me beli that day ..
Suka pattern yg simple n look casual..
Lepas timbang tolak..takut tak selesa nak pakai so better tukar, if budak2 takpe la sbb kaki dorang membesar..ini dah bapa budak..takde maknanya nak memanjang kaki tu..paling tidak mengemux ada la..haha..

So fill up apa yang patut kat Return Slip Form(Invoice) ...ikut arahan kat belakang slip tu..senang kan..
Mcm ni...bhgn depan
yg ni bhgn belakang..ada arahan macamana nak return
Ikutkan mula2 tak faham juga ,me punya pesen tak faham je terus call direct customer service..apa2 je la..so lagi clear info yg kita dapat kan...yg bestnya masa ni CS akan tanya code apa yang kita beli & reason to change.Tak lama lepas tu u all akan terima email..
Senang & Selamat kan..:-)
Me tukar size n color sekali 
Apa2pun kena ingat... sila baca t&c..kalau tak faham direct je call CS..maklumlah tak semua yang faham ayt omputih kan..orang tua cakap...tak tahu sila bertanya...:-).

Pastu masuk balik kasut tu cantik2 dalam kotak..kena guna packaging yang asal dari zalora ok...Pastu Return Slip tu tampal je atas kotak..The masukkan dalam plastik Pos Laju provided by Zalora. Isi nama & alamat u all ...lagi satu contact no tu jgn lupa tulis.
Macam ni ye..jgn suka2 nak tukar kotak cantik bagai..;-)
Dah masuk plastik 
 Pastu ..u all hantar je ke Pusat Pos Laju yang berhampiran...Berapa hari dapat balik ??? Tak lama pun..dalam 5-10 hari bekerja..so jgn risau ok..:-).
Pagi tadi dah post..tunggu dan lihat berapa hari me dpt exchage kasut tu ye..


p/s : Skrg Zalora tengah buat sale..kot nak cuci mata kan ;-)

Kontest Teka Gambar VMY2014

Kontest Teka Gambar VMY2014
Sertai Kontest Teka Gambar VMY2014 Anjuran HASRULHASSAN.COM.
Klik SINI: Kontest Teka Gambar VMY2014

Wednesday, November 26, 2014

Terima Kasih Emas putih...



Kebelakangan ni kan me suka join giveaway & contest, nak dijadikan cerita terpilih la sebagai salah seorang pemenang..Hahaha pemenang tu..bunyi macam gempak je ye..Frankly to say, banyak kali juga menang giveaway & contest walaupun saguhati..macam Giveaway Mega me menang topup rm5 tapi terlepas pandang so tak claim pun hadiah tu..menang saguhati giveaway dari Euruka Seven ..

Apapun sikit atau banyak itu rezeki apa...alhamdulillah berkat join goveaway sambil mengeratkan lagi silaturrahim me dapat hadiah voucher dari Lazada...tak banyak pun RM25 je..nak beli barang lain rasa macam belum ada yang berkenan. Ingat nak utilized voucher utk redeem canvas shoe untuk anak bujang :-)



Zalora Online...Mudah dan Cepat ^◕‿◕^



Mood happy...sebab?? Sebabnya...meh nak royak*bagitahu, me ni jenis yang tak berani nak beli barang2 online..maklum la pernah terkena...tapi that day kakak pernah beli thru Zalora Online...beli Jubah & handbeg if tak silap me. Ternampak handbeg tu cantik tapi dah takde stok...so sad. But itz ok..nak ubat hati yang sedikit frust tu..me men'skodeng' Zalora tengok apa yang berkenan. 

Akhirnya hati terpaut..ceewahhh...terus booking . Sekarang ni Zalora tengah sale up to 80% tau...
Nampak tu..12.41pm..24.11.14
5.16pm..dah htr email ..brg dah shipping :-)
Lastly ....taraaa..2 pasang kasut yang me berkenan ...satu untuk my Dling hubby & satu lagi of course untuk myself ;-). Harga ?? Berpatutan...Cantik ?? Yang tu atas pandangan masing2..ye la..dah kita yang pilih sure la cantik kan..hehe.
Inilah hasilnya...yg penting en hubby suka & me puas hati..♥
Bab ni yang buat me rasa lega...1st time me shopping thru Zalora ni...percaya tak, baru kelmarin me order online....pukul 10.15 pagi semalam dah selamat sampai. Tak sampai 24 jam ok...delivery kat ofis je..ye la, kita ni bekerja, karang hantar kat rumah dah tentu takde orang so better buat alamat ofis..senang kan..:-). If tak kerja u all fill up la kat address tu alamat rumah. Payment ?? Kalau takde kad kredit*me pun takde..hutang tu..:-) tu jangan gundah gulana..Maybank2u kan ada..tak pun guna je Debit Card senang citer.

10.30am 25.11.14...selamat sampai..
Yang ni form Zalora attached in case kalau nak return..with t&c..
Plastik Pos Laju pun disediakan..utk letak brg yg nak return..senang kan ?
Kos penghantaran adalah percuma sekirannya u all beli lebih dr RM75. So yg me punya tu no shipping delivery. Alhamdulillah dah try ..kawan2 pun cakap cantik...Tak sabar nak pakai pi cuti2 nanti  -.



p/s : kasut en hubby mcm terlebih besar sikit ...maklumlah kdg kasut ni kdg ada jenis lebar..ada yg tirus...hehe.tengok camne..maybe tukar kot :-)

Friday, November 21, 2014

Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom




Assalamualaikum w.b.t.


Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom secara rasminya dilancarkan hari ni. Giveaway ini adalah bersempena dengan sambutan hari lahir Yana pada 17 November ni. Alhamdulillah, masih berpeluang untuk menyambut hari lahir pada tahun ni...Insyaallah. 

Giveaway ini akan berlangsung sepanjang bulan November sahaja iaitu pada 1 November 2014 (12.01 am) hingga 30 November 2014 (11.59 pm). Jadi semua bloggerista yang cantik, manis, kachak dan hensem...Yana sukacita menjemput korang untuk join GA ni yer. Bagi menghargai penaja-penaja yang baik hati untuk menaja hadiah-hadiah GA ni, so...korang kena lah ikut syarat di bawah yer :-

SENARAI HADIAH :

Mystery Gift x 1 Top Referral [Yana Afi]
Blog Review x 2 dan Bloglist x 3 [Syira Lokman]
Kain Telekung Sulam x 1 [Hasrul Hassan]
1 Mineral Eye Colour Mary Kay + 1 Free Facial dan 1 Lip Applicator Mary Kay + 1 Free Facial
[Sofuriah Hashim]
Topup RM5 x 2 [Syahira Nadia]
Topup RM5 x 1 [Izwani Eliyana]
Barangan Kosmetik x 1 [Love Lissa]
Shawl x 1 [Amy Shah]
Blog Review & Bloglist x 3 [Wadhihah Hadi]
Novel + Autograf Penulis Eksklusif x 2 [Anies] 

Nak join? Klik Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom.
Good Luck!!!

My wish for U  birthday girl...
"Happy bornday to you in advance..May Allah fill your life with endless happy moments..hope on your coming birthday Allah shower his blessing on you & making you the most lucky person on this planet..^◕‿◕^"

Thursday, November 20, 2014

Tampil Sopan Dengan Jameela Muslimah




Lately macam2 fesyen muslimah yang kita tengok, for me yang penting adalah keselesaan dan betul-betul bercirikan muslimah. Lagi satu yang memang buat kita fikir 2 3 kali..harga...yg ni pun memainkan peranan yang penting. Ye la..kot mahal sangat takkan golongan yang berpendapatan sederhana nak beli kan..:-)

Antara banyak-banayk jenama tu salah satu daripadanya jenama yang semakin menjadi pilihan ramai wanita adalah Jameela Muslimah. As I said...apa yang membezakan Jameela Muslimah dengan jenama-jenama yang lain adalah kualiti kain dan rekaan yang terkini yang ditawarkan pada setiap koleksi. So jangan risau kot old fashion ke sebab design dia mengikut peredaran masa..:-)
So untuk u all jika suka pakai jubah moden , tak kira la untuk pergi kerja ke..untuk pergi kenduri kendara ke..maklumlah cuaca kat Malaysia kan ada masanya panas. Bila nak pergi majlis dengan keadaan orang ramai dan cuaca yang macam tu, kualiti kain tu penting...nanti takde la rasa tak selesa. Yang bestnya bestnya Jameela Muslimah ni bukannya jual jubah je, ada muslimah t-shirt untuk pakai jogging @ keluar jalan2 hujung minggu dengan family gitu. Yg penting t-shirtnya cantik, kain tebal, nampak moden dan trendy...color block pun ada tau. So jangan risau, even pakai t-shirt muslimah pun tetap nampak cantik dan bergaya...yang penting aurat kita tetap terjaga..:-) 



Untuk menyenangkan lagi kita shopping , sekarang tak payah susah2 nak pergi butik atau kedai2 pakaian untuk dapatkan jubah yang moden dan sopan camni. Hanya dihujung jari je u all boleh tengok rekaan terkini koleksi pakaian wanita daripada JameelaMuslimah ni. So apa lagi rajin2 lah menjengah di laman web ZALORA Malaysia.


 Tunggu apa lagi? Dapatkan koleksi pakaian Muslimah kegemaran anda di Jameela Muslimah online hari ini juga! Bergaya tetap bergaya...yang penting biarlah nampak sopan dan selesa




Tuesday, November 18, 2014

Mencari Keberkatan..



Keberkatan.....U all tahu tak..me always wondering...me bekerja..hasil dari kerja dah tentunya akan menjadi darah daging..tak pun beli something...bukan untuk diri sendiri aje,kdg2 untuk anak..takpun beli something atau makanan untuk keluarga..orang2 yang terdekat.


 Persoalannya berkat ke rezeki itu ?? Ehhh..jgn salah faham..kerja yang me buat skrg kerja yang halal..tak merompak atau mencuri pun...tetapi..haaa..macam ni ok,jujurnya...kdg bila free me akan buat entri blog, baca newspaper online..tak tipu juga sambil2 tu dengar radio...kalau sabtu tu dah tentu customer tak kerja cilok2 juga tgok cerita.

 TETAPI...ada tapinya ok..kerja me dah siap..no pending..so far tak pernah bos merungut kerja tak siap..ataupun menyebabkan kerja org lain pending disebabkan me...contohnya...me kena prepare dokumen @ report, then baru department lain boleh buat kerja dorang bila dpt dokumen tu, kalau tak dorang sangkut...barulah me faham itu barulah dah dikira rezeki yang me dapat tidak berkat.


Ini bukanlah tazkirah ke apa..sebenarnya benda ni semua penting dan sgt perlu kita ambil berat sebab me pernah dgr ceramah, kdg2 sikap dan perangai anak2 kita yang tak elok salah satunya berpunca dari rezeki yang kita cari. Nak tahu detail u all refer kat link blog Ustaz Zaharuddin kat bawah ni..terperinci diterangkan..semoga kita tidak salah faham dan fahamkan apa yang dimaksudkan keberkatan itu. InshaaAllah..

http://www.zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/939-layar-internet-waktu-kosong-a-kerja.html

Mari kita sama2 amalkan doa ini setiap kali selepas solat..
Selain tu jangan lupa sedekah al fatihah setiap hari kpd ibubapa kita :-)



p/s : Kategori keje me no 3...so kira ok lah kan..melayari internet..janji  keje siap dan tak meyusahkan org lain.. ^◕‿◕^. 

Monday, November 17, 2014

SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH



Jom meriahkan blog Ayu Insyirah...macam sesuai je banner kat bawah ni..ye la..tak lama lagi kan dah nak school holiday...tak mo celoteh panjang2..jom ramai2 klik banner & join it ◕‿-

Kartun ni mcm comel je Ayu ..;-)

Repi Apam Beras @ Apam Kukus



Asal hari Isnin je ada resepi.. asal ada resepi je hari Isnin..ehh..betul ke ayat gitu..apapun memang betul la..weekend adalah hari masak2..hehe. Kali ni nak share satu resepi yang mudah dan healthy sebabnya perlu dikukus sahaja..

Bahan2..
Bahan-bahan
1 cawan nasi
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air

3 jenis pewarna..yg ni ikut suma ok.
1 sudu kecil mauripan{yis}
kelapa parut dgn sedikit garam

Antara bahan2nya..
Cara2 :
Gaul tepung beras, gandum dan yis dalam satu bekas, ketepikan kejap. Blend nasi bersama air, dah hancur masukkan gula .Dah hancur masukkan pula tepung2 yang dah digaul tadi. Kacau hingga sebati, perap selama 3 jam atau lebih. Bahagikan kpd 3 bekas dan masukkan pewarna yg anda suka. 

Kemudian panaskan pengukus dan kukus hingga masak..macam acuan me guna hanya perlu 15 minit je..kalau nak buat dalam loyang, u all gandakan bahan2 ok..waktu mengukus pun lama sikit..25-30 minit gitu.
Sebelum dikukus
Yang ni terkurang isi bancuhan sbb tu leper je tapi hubby ckp sedap..hehe

 Untuk mengukus..sila ikat kain dipenutup(belah dlm tu) pengukus supaya wap air tidak menitik atas apam tadi.


p/s : Next time nak buat yg edisi letak serbuk eno tu..mekar cantik jer..tapi apa rasanya ek..

Friday, November 14, 2014

Ikan Masak Pindang Membangkit Selera..



Belek2 galeri henpon tengok ada pic ni..kan dah cakap..I love to snap pic & share it..tapi pic tu haruslah yang senonoh ...Dalam dok belek tu jumpa pic kat bawah ni..ikan..2 kali tambah en hubby makan..Naqiuddin yg mula2 tengok macam tak berminat je*coz dia tak berapa suka mkn ikan..bila dah makan siap request.."buat lagi macam ni ye ummi".. 


Abaikan ikan lebih pjg dr pinggan.:-)
Bahan2nya sangat senang..
3 ekor ikan kembong sederhana besar-dibersihkan & dibasuh
{Ikan lain pun boleh}
3 hiris lengkuas
1/2 inci halis di hiris nipis
1 keping asam gelugur
2 batang serai-diketuk
2 ulas bawang putih- dimayang
1 labu bawang merah - dimayang
1 biji tomato - dibelah 4
Garam secukupnya
Serbuk tumix bilis *optional
Sedikit serbuk kunyit
Cili api-nak ketuk boleh ..nk letak sebiji2 mcm tu pun boleh

Caranya ~ u all masukkan semua tu dalam periuk kecuali tomato & Ikan...masukkan air ..agak2 le banyak mana kuah yg u all nak. Dah mendidih masukkan ikan tadi..then masukkan tomato..biarkan mendidih kejap then boleh angkat. Kalau lama sangat nanti ikan tu hilang rasa manisnya. Dah siap..makan dengan nasi panas...ulam2an & sambal tempoyak


p/s : Kalau nak letak bendi & mentimun pun boleh.
Kalau Kelantan masak singgang..lebih kurang je rasanya..cuma tak letak kunyit..pun sedap..nyum2

Thursday, November 13, 2014

Lelaki Tak Semestinya.....


Ayat tergantung ek ??? Alaa sekali sekala me nak suspen sikit pun tak boleh...takde yang gempak nya..just play around tentang my people around me..

Satu2nya zuriat kurniaan Allah pada kami suami isteri...cepatnya... dah besar anak ummi..dah tinggi dari ummi..dah boleh harap tolong itu ini..alhamdulillah walaupun orang dok sibuk cakap anak lelaki tak boleh harap utk tolong ibu..no3..itu salah..zaman dulu je kot..skrg depend on them..kalau mereka berminat semuanya boleh..and anak bujang me ni memang minat bab2 memasak..ikut ummi dia kot..jgn berminat yg bertentangan dgn agama sudah..hehe

Kisah weekend lepas..tiba2 dia buka peti ais.."ummi, nak buat roti burger la..nak buat sendiri boleh?"..Ok..apa salahnya.. let him do..but under my supervision. He took everything..tapi yang paling me risau bila bab guna pisau dan dapur..alhamdulillah finally dia berjaya .
In the making ;-)

Dah siap..:-)
video



Tuesday, November 11, 2014

♨Kerabu Daun Selom & Tauge Lagi♨



Rasanya kerabu..apa2 jenis kerabu la..dah dinonim dgn orang Kelantan termasuklah myself suka makan makan kerabu...paling best nasi kerabu tu kalau kena yg betul2 sedap tu...pehhh..tiba2 teringat Nasi Kerabu yang nenek selalu buat masa me kecik2 dulu..sekarabg dah tak merasa sebab nenek pun dah tak sihat sangat..tapi kerabu yg chek me buat pun sedap..cuma bezanya kami makan dgn nasi putih aje.

Ptg sabtu tu tiba2 kat pasar malam ternampak daun selom mcm segar je..terlintas nak buat Kerabu Daun Selom & Tauge..dan finally..


Kerabu Daun Selom & Tauge
Bahan2nya
Unruk resepi bolek tengok SINI ye..
So resepi boleh klik kat SINI..cuma bezanya yg ni me letak isi ikan yg ditumbuk...perahan limau & bunga kantan x letak coz terlupa nak beli..;-). Kerabu ni tester of course le tak dapek nak suruh anak bujang me lor..sayur mentah katanya..itu pun cuak muka dia bila si ummi ni suruh habiskan satu sudu kerabu tu..khianat betul me kan ..hehe. Yang best surh en hubby..tak habis dgn nasi di ratah je kerabu tu.. -


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...