Tuesday, November 4, 2014

Buah Keranji Dalam Plastik



Pagi2 masa dok check post yang lama tu..baru perasan ada beberapa entri  yg masih dalam draft..dan antaranya pasal buah keranji ni le ...me yakin org belah pantai timur sure ramai yang pernah tengok...yg tak kenal tu paling tidak mesti pernah dengar pasal buah keranji kan...glamor tuu..

Sorong papan tarik papan
Buah keranji dalam perahu
Suruh makan dia makan
Suruh mengaji dia tak tahu

Kiasahnya beberapa minggu lepas..tak silap lepas Deepavali kot..ofismate yg balik dr Kg (Ganu) bawa buah keranji ...letak atas meja kat pantry. Mula2 me makan satu..lepas satu satu lagi..aishh dah macam tak nak berhenti..sedap..masam manis gitu..dok tulis ni pun kecur air liur tau..rasanya dalam ramai2 tu me je yg beria dok makan..tak malu kan..hehe..
Dalam plastik ye bukan dalam perahu ;-)
Yg ni 'hasil'nya ..habis isi kulit & biji dibuang..
Jap kita zoom dan tengok dari dekat buah keranji hasil dr khidmat en google yg cemerlang wokey..
Ini rupanya ..bertangkai & me tak pernah tengok kat luar mcm ni
hanya tgok dah ready dlm plastik je..
Isinya warna apa ek..oren ke..tak la..rasanya mcm warna air berkarat..warna je..rasa tak la mcm karat..;-)
pic : en google 
Ada lagi satu jenis buah keranji yg me pernah makan, rasa sedikit masam..kulit baldu & tebal sikit dari yang biasa...dipanggil Keranji Gajah.
pic : en google
Ada perbezaan kan..
Dari sumber yang me baca, pokok keranji adalah pokok yang tumbuh dalam hutan . So susah nak tengok pokok tu depan mata kot..
Tengok tu..pokoknya tinggi..hanya yg berani boleh panjat pokok ni..


p/s : me tak tahu spesis2 buah keranji ni..kalau kt Klate hanya ada 2 nama keraji biasa n keranji gajah....yeayyyy gajah sudah menang..oppsss..

7 comments:

Aziela said...

Akak baru balik dari Jerantut. Banyak jugalah kami borong...hehehehe

MizzTina said...

laaa, ada jenis² gak ke..

Siti Aisya Ibrahim said...

wahhh pernah tengok buah ni..tpi tak tahu name dia....heheheh :D

aRz MoHa said...

Gajah sudah menang tu.... hehehe

Tak pernah makan lagi buah keranji
cuma tahu berpantun saja

Norma NML said...

@Azielasedap kan buah tu..:-)

Norma NML said...

@MizzTinaada..nti if balik kg & jumpa yg spesis lgi stu akk belikan ye

Norma NML said...

@Siti Aisya Ibrahimoo..ye ke..akak tahu nama dulu pun sbb pantun tu..pastu baru tgok buahnya :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...