Monday, November 10, 2014

♨Kuih Bakar Pemanggang Ajaib♨



Isnin sedikit kebizian*adakah me merosakkan bahasa eerr..tapi me nak juga share resepi ni....sangat senang..guna Pemanggang Ikan Ajaib je...u all takde ye ??..beli laa..berbaloi tau..eh2! jgn salah faham..me tak jual benda tu just nak berkongsi betapa mudahnya ada PA..macam2 boleh buat..me pernah masak ikan percik..Asam Pedas Tulang Lembu(reccomended ok sbb cpt empuk), Kuey Teow Kungfu & Murtabak Maggi..haaa..macam2 boleh buat..^◕‿◕^.

Cuti2 macam biasa me suka masak2 untuk 2 hero kat rumah tu..ayat klise kan..Resepi kat bawah ni ye..malas nak taip just share yg me post kat group hari tu..
Biasanya resepi takde roti kan.
Jangan pula pelik sebab me letak roti ye..pagi tu me buat Roti Poket Doraemon utk breakfast so lebihan roti tu me campakkan aje dalam blender utk bancuhan Kuih Bakar tu..
Ignore je yg hangus tu..kata mereka tak rasa hangus pun..hehe
.tapi peringatan utk u all if nak buat nanti kena api yg paling kecil ok..
Kita zoom sikit ok..
Nampak tu..
Satu petua..cewahhh..macam la pakar sangat ye..ini bukan me yg cakap..tapi chek me yg pesan, Kuih Bakar ni kalau nak sedap kena guna santan asli dan pekat..baru le lemak tapi kurang bagus utk kesihatan..so fikirlah mana yg baik..kalau boleh makanan tu kita tak nak yang boleh memudaratkan kesihatan. Lagi satu sila blend daun pandan..maksudnya jgn guna flavour pandan..guna air pandan yg asli ok..pewarna just masukkan sikit aje sbb tak nak kuih nampak pucat.



p/s sgt happy bila dpt memuaskan 'perut' kesayangan2 me ;-)

16 comments:

Farida Badaruddin said...

selalunya masak ayam n ikan je. belum cuba lg buat kuih dlm pemanggang ajaib.. hehe

Eny Abdullah said...

sedapnye nampak.... senang kan kalau ada kuali ni

MizzTina said...

alaaaa..sedapnya kak!!!

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

FARAH deeb said...

Betullah selama ni x penah terpikir nak masak selain dari aya, ikan hehe... btw, kalau tak letak roti tu ok tak agaknya? Jemput Singgah: MariLayanSukanekaSKSP2014

cheq da said...

Mudah tul..

NzA said...

Pemanggang ajaib mmg trbaiklh. Senang nk ,masak apa2 je. Kuih tu pn npmk lemak brkrim.

Norma NML said...

@Farida Badaruddinakak dulu pun ingat camtuthen masuk FB page utk pemanggang ajaib mcm2 boleh digunakan rupanya :-)

Norma NML said...

@Eny Abdullahsgt senang..:-D

Norma NML said...

@MizzTinaNti berkesempatan akk buat n bwk ke ofis ;-)

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumAnum..U should try it ;-)

Norma NML said...

@FARAH deebOk je..tapi maybe mampat sikit kot..roti kan ada yis so automatically kuih bkr ni naik sikit :-)

Norma NML said...

@cheq daYp..sgt mudah..campak semua sekali dlm blender ..hehe

Norma NML said...

@NzAkan2..sgt berguna :-)

lieyalatif said...

mcm2 leh buat dgn pemanggang ajaib ni kan...lieya jek laa tak gune sepenuhnyer..balik2 buat ikan ayam bakar jek heheeheh

adianiez AIDA said...

sgt best ada pemanggang ajaib.
aida memang guna 100%.
kuih bakar ni aida x pernah buat lagi.
mcm senang aje :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...