Monday, November 3, 2014

♨Kuih Tepung Bunga Tersangat Simple ♨



Kalau tak silap kuih ni 1st time me  makan masa ex house mate buat..ikutkan kakak tu Org Kelantan, tapi since kecil tak pernah me tengok chek buat atau oun dijual dikedai2 makan @ warung ke..macam biasa me akan menggunakan 'khidmat' en google..ada kata asal dari Terengganu..Resepinya sangat mudah..

Bahan2 (agak2 ye)
Tepung pulut
Sedikit serbuk koko
sedikit garam
Sebiji telur

Cara2 : 
Bancuh tepung pulut+serbuk bersama sedikit garam..doh jgn terlalu lembut dan keras..Agak2 lah ye. Bulatkan sebesar buah guli tapi yg me buat ni dah terlebih besar..hehe ...pastu leperkan mcm buat Kuih Puteri Mandi tu..Dah siap bolehlah dicelup kedalam telur yg telah dipukul terlebih dahulu, kemudian digoreng dgn api yg sederhana..pastikan minyak betul2 panas..if tak nanti doh akan serap byk minyak..Pastu boleh tabur gula atas tu..
~Kalau susah nak faham boleh refer resepi asal kat sini ye :-)
Jgn terkejut..me punya KTB tu ada 2 color sbb 1 tu lebihan doh untuk
Kuih Butir Nangka so me gabungkan..:-)
Hasilnya setelah digoreng 
Mcm biasa Naqiuddin jd tester since kami berpuasa semalam..
Tiba2 si bujang me tanya.."ummi kenapa kuih ni rasa macam lain, ummi letak apa ni?"..me tanya tak sedap ke .."Tak lah ummi, rasa macam telur"..haha..pandai pun memang lah kuih tu kena celup dalam telur dulu..baru dia puas hati then ckp sedap..sedap nak ambil hati @ betul2 sedap Allahualam..tapi habis juga beberapa keping. Petang tu waktu berbuka en hubby try & cakap tak pernah makan tapi sedap ..tq Dling. Next time buat lagi tapi me kena kecikkan kuih tu..ikut resepi asal.maybe senang sikit nak makan.

Alhamdulillah hari ni masuk hari yg kedua puasa Muharram..semalam dah masak kat rumah..hari ni berbuka kat luar je la..lagipun Naqiuddin ada kelas silat so lewat kami sampai rumah.

Rezeki berbuka petang semalam..Alhamdulillah
Nampak tu..Kuih Butir Nangka pun me campurkan dgn doh yg coklat
tapi lembek sikit sbb adunan KTB tu tak letak air kapur





6 comments:

cik mah said...

salam perkenalan...wah..menariknya...boleh try wat ni...

Fatihah Fazlin said...

Sedapp je negoknya..
Kak maa.. yang kat tengah tu letak gula ke???

Norma NML said...

@cik mahslm knl juga..try le..sng sgt :-)

Norma NML said...

@Fatihah Fazlinha a..letak gula..sng sgt Nik..yg penting ada tepung pulut..

aRz MoHa said...

Kuih apa tu?

Norma NML said...

@aRz MoHakuih ni base on tepung pulut..apa yg akak thu glamor di Terengganu & Kelantan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...