Tuesday, November 18, 2014

Mencari Keberkatan..



Keberkatan.....U all tahu tak..me always wondering...me bekerja..hasil dari kerja dah tentunya akan menjadi darah daging..tak pun beli something...bukan untuk diri sendiri aje,kdg2 untuk anak..takpun beli something atau makanan untuk keluarga..orang2 yang terdekat.


 Persoalannya berkat ke rezeki itu ?? Ehhh..jgn salah faham..kerja yang me buat skrg kerja yang halal..tak merompak atau mencuri pun...tetapi..haaa..macam ni ok,jujurnya...kdg bila free me akan buat entri blog, baca newspaper online..tak tipu juga sambil2 tu dengar radio...kalau sabtu tu dah tentu customer tak kerja cilok2 juga tgok cerita.

 TETAPI...ada tapinya ok..kerja me dah siap..no pending..so far tak pernah bos merungut kerja tak siap..ataupun menyebabkan kerja org lain pending disebabkan me...contohnya...me kena prepare dokumen @ report, then baru department lain boleh buat kerja dorang bila dpt dokumen tu, kalau tak dorang sangkut...barulah me faham itu barulah dah dikira rezeki yang me dapat tidak berkat.


Ini bukanlah tazkirah ke apa..sebenarnya benda ni semua penting dan sgt perlu kita ambil berat sebab me pernah dgr ceramah, kdg2 sikap dan perangai anak2 kita yang tak elok salah satunya berpunca dari rezeki yang kita cari. Nak tahu detail u all refer kat link blog Ustaz Zaharuddin kat bawah ni..terperinci diterangkan..semoga kita tidak salah faham dan fahamkan apa yang dimaksudkan keberkatan itu. InshaaAllah..

http://www.zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/939-layar-internet-waktu-kosong-a-kerja.html

Mari kita sama2 amalkan doa ini setiap kali selepas solat..
Selain tu jangan lupa sedekah al fatihah setiap hari kpd ibubapa kita :-)



p/s : Kategori keje me no 3...so kira ok lah kan..melayari internet..janji  keje siap dan tak meyusahkan org lain.. ^◕‿◕^. 

10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

amin

Lynn Hamzah said...

salam perkenalan...singgah dan follow sini...insyaallah...amin...

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumAamiin..:-)

Norma NML said...

@Lynn HamzahSlm kenal Lyn..done follow yrs as well :-)

acik idah said...

Betul3x... stuju sangat... rezeki kalau tak berkat... dapat la setinggi gunung pun rasa tak cukup2... tapi kalau yang berkat tu... sedikit pun kita rasa macam tak luak2... :D

nur as said...

Semoga berkat hasil pencarian kite :)
In shaa Allah.

Norma NML said...

@acik idahkan :-)

Norma NML said...

@nur asaamiin..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Saya pun selalu terfikir benda ni.
Contoh datang kerja awal tapi start kerja lewat sikit.
Siap kerja awal sikit 15 min ke pi lepak baring dalam surau betulkan urat2 yang sakit kat badan...dll.

Norma NML said...

@Nurashikin ZA a.k.a NAZECKKan..tapi alhamdulillah bila dah tahu rasa lega sikit :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...