Tuesday, November 11, 2014

♨Pulut Pagi Klate♨



Hari minggu lepas..fisrt time me masak Pulut Pagi..if makan tu selalu la..kat kampung dulu2..so teringin nak buat sendiri kat rumah..ye la benda senang ..bahan2 semua dah ada, tinggal beli kelapa muda je..

Even ramai dah share resepi Pulu Pagi but me still nak share juga me punya version..no ciplak ok..semuanya agak2 je..:-)

2 cawan beras pulut
1 sudu besar air kapur
2 keping gula melaka (nise)
1 cawan air
3 helai daun pandan
Gula secukupnya
Kelapa parut(yg sedehana muda)
Sedikit garam

Cara2 :-
Beras pulut dibasuh ..rendam selama 40 minit -1 jam...sebelum toskan masukkan air kapur dlm 2-3 minit then basuh lagi sekali . Lapik pengukus dgn daun pandan dan kukus pulut hingga keluar wap. Sementara tunggu pulut masak, masakkan gula merah tadi bersama air dan gula.
Setelah pulut dah masak, masukkan dalam bekas dan masukkan air gula melaka tadi sedikit demi sedikit dan kacau hingga sekata. Pastu kukus lagi dalam 15-20 minit..Dah masak boleh la angkat. Kelapa parut tadi perlu digaul dgn sedikit garam..sedikit aje ye..utk ada rasa masin manja2 gitu..hehe

Hasilnya..:-)


Alhamdulillah dah selamat jadi sarapan kami pagi tu :-)



p/s : saya org kg..saya org Kelantan..so saya suka breakfast ala2 kg & makanan2 Kelantan yg pelbagai ..I'm proud to be Kelantanese..bangga weyy jadi anok Klate ni ..;-)















6 comments:

Liasari said...

Sedapnya makan pulut... kalau sy x kira pagi, tengahari petang malam boleh je pulut ni... hehe
kenapa letak air kapur ye?

Norma NML said...

@Liasariapa yg sya tahu air kapur tu tujuannya supaya pulut jadi pejal..

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Elih J. said...

Nampak menarik...sedap ke hehe..

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanum:-)

Norma NML said...

@Elih J.sedap kot utk mereka yg sukakan pulut :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...