Monday, November 17, 2014

Repi Apam Beras @ Apam Kukus



Asal hari Isnin je ada resepi.. asal ada resepi je hari Isnin..ehh..betul ke ayat gitu..apapun memang betul la..weekend adalah hari masak2..hehe. Kali ni nak share satu resepi yang mudah dan healthy sebabnya perlu dikukus sahaja..

Bahan2..
Bahan-bahan
1 cawan nasi
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air

3 jenis pewarna..yg ni ikut suma ok.
1 sudu kecil mauripan{yis}
kelapa parut dgn sedikit garam

Antara bahan2nya..
Cara2 :
Gaul tepung beras, gandum dan yis dalam satu bekas, ketepikan kejap. Blend nasi bersama air, dah hancur masukkan gula .Dah hancur masukkan pula tepung2 yang dah digaul tadi. Kacau hingga sebati, perap selama 3 jam atau lebih. Bahagikan kpd 3 bekas dan masukkan pewarna yg anda suka. 

Kemudian panaskan pengukus dan kukus hingga masak..macam acuan me guna hanya perlu 15 minit je..kalau nak buat dalam loyang, u all gandakan bahan2 ok..waktu mengukus pun lama sikit..25-30 minit gitu.
Sebelum dikukus
Yang ni terkurang isi bancuhan sbb tu leper je tapi hubby ckp sedap..hehe

 Untuk mengukus..sila ikat kain dipenutup(belah dlm tu) pengukus supaya wap air tidak menitik atas apam tadi.


p/s : Next time nak buat yg edisi letak serbuk eno tu..mekar cantik jer..tapi apa rasanya ek..

6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nyum2

MizzTina said...

ltk eno tu rsnya sedap kak..sy teringin nk buat, tp tula, pengukus xde.. nk pinjam kak mila pun, dia xde..hahaha

Norma NML said...

@MizzTinaoo..ye ke..nti nak try :-)

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanum;-)

Eny Abdullah said...

sedapnyaa.. nanti saya nak cuba buat

Norma NML said...

@Eny Abdullahbuat jgn x buat..sng sgt Eny ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...