Friday, November 7, 2014

Tolong Jangan Aibkan @ Buka Aib Orang...



Salam pagi Jumaat...semoga kita sentiasa dalam rahmat dan  lindungan Allah swt hari ini dan seterusnya...

Lately me tengok banyak sgt kes2 yg semakin membimbangkan kita..kes buli*dah tak psl2 kami mcm tawar hati nk bagi ank dok asrama, kes ragut..yang ni memang me bengang..kenapa malas !!..kenapa perlu buat kerja yang menyusahkan dan menyakitkan orang lain!!..kerja berlambak tau tak!!.. ambik upah cuci pinggan kat restoran, sapu sampah, cuci kereta, malah ramai aje me tengok kutip barang2 terbuang dan byk lagi rezeki yg Allah 'sediakan'..tinggal nak dgn tak nak aje.

TETAPI sejahat-jahat mereka pun , mereka manusia..tangkap dan serahkan lah pada yang bertanggungjawab ok...jangan nak buat hukuman sendiri.Karang ada pula yg cakap ..."tak kena atas batang hidung sendiri @ family sendiri, boleh la cakap" . Bukan itu maksud me, bukan juga nak membela mereka cuma mereka memang dah jahat ...perbuatan jahat perlu dibalas tapi ada caranya..kalau tak takkan ada ayat dalam Al Quran melarang mengaibkan orang lain..Cuba fikir kalau mangsa adalah family kita..nauzubillah..
Me juga manusia biasa..yg paling takut bab gossip2..akan mencuba
sebaik mungkin mengelakan gossip ni..;-)
Yang ni ada group yang share..tapi sorry to say me terpaksa blurkan..just untuk peringatan bersama..rasanya tak perlu sebarkan kot pic macam ni..
Ada yg slh faham..yg berkopiah tu jemaah yg tidak
terlibat dgn perbuatan mengaibkan itu ok
..mereka keluar
selepas bunyi bising dan budak tu dahpun dibogelkan

Yg ni lagi teruk..tepi jalan tu
sumber : Harian metro...
Tertarik dgn artikel ini..
teguran Mufti Kelantan



p/s : hukum yg Allah tetapkan adalah yg terbaik..semoga suatu hari nanti Malaysia akan mengamalkan Hukum Hudud..barulah aman negara..InshaaAllah..:^◕‿◕^

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

macam2 kan

MizzTina said...

bila manusia bertindak ikut nafsu tanpa logik akal.. buka aib org, xmustahil suatu hari nt Allah buka aib org tu.. mmg yg meragut n mencuri tu slh, tp negara kita ada undang².. setuju dgn kenyataan mufti kelantan, jahat jangan dibalas jahat..

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumTu la..risau..

Norma NML said...

@MizzTinamasalahnya bila manusia suka buat undang2 sendiri..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...