Tuesday, December 2, 2014

Bebaloi @ Tidak..



Macam biasa, sampai ofis..on computer baca Harian Metro Online..terkejut bila baca salah satu berita utama pagi ni..."Tak Berbaloi"...harga makanan terlalu mahal..
sumber Harian Metro..
Me tak berani nak cakap lebih..kalau ikutkan apa yang diberitahu, makanan yg dorang order tu biasa2 je..kalau nak tahu detail u all baca boleh kat sini..Me tak nak mengulas..karang tersilap me pula yang tanggung dosa kering..

Sebenarnya dah banyak kali me baca kes harga makanan yang terlampau lampau maheinye..tetapi...
Yang ni kat Temerloh..tetapi...
Macam yang kat atas ni, logiknya harga memang berpatutan..ikan2 tersebut dalam kategori makanan eksotik...ikan kelah tuuu..boleh mencapai harga rm450 hingga ribuan ringgit seekor yang belum dimasak ok....Patin Buah as well boleh mencecah harga rm300 seekor....semuanya jenis ikan yang mahal..then udang galah sekilo dah puluhan ringgit..itupun berapa ekor je..so better tanya dulu harga sebelum buat order..

NONE
Patin Buah
Nak tahu mahal ke murah lauk pauk eksotik ni u all boleh le pergi Restoran yang terletak di Kg Baru..me percaya ramai penggemar lauk pauk eksotik pernah makan kat sini dan tak bising2 pasal harga..sebabnya mereka tahu nilai harga makanan yang mereka order...


Restoran eksotik terkenal di Kg Baru
Yang ni kes harga sarapan...me pun terkejut giler ..ye la...rm6000 tu...duit tu boleh makan untuk berbulan-bulan..tetapi ada cerita disebalik tajuk Restoran Caj Sarapan VVIp RM6000
Sumber : Google
Ada cerita disebalik resit ini..
Penjelasan Pemilik Restoran Selera Daun Pisang

Sebelum tu ada juga kes harga kepala ikan tongkol rm45,  Laporan akhbar hanya kepala ikan..tetapi ikut cerita yang sebenar...ada isi dan telurnya sekali...kdg2 statement atau salah tafsir menjadikan seseorang peniaga itu teraniaya. Bukan me nak menyebelahi mana2 pihak sebab kdg2 ada juga harga makanan dan minuman yg me makan macam tak berbaloi harganya . Tetapi yg tak syoknya lain tajuk lain isinya..ada cerita tersembunyi disebalik resit ribu riban tu..haa..u all faham kan..So pengajarannya jgn dgr sebelah pihak sahaja dan terus menjaja cerita..
Terkenal dgn Nasi Dagang yg pernah masuk JJCM
Kesimpulannya..hehe...dah macam karangan ..u all...sesiapa saja kalau teringin nak mencuba makanan yang tak pernah makan..1st thing tanya harga dulu..nak beli baju boleh je tanya harga kot tak cukup duit...apatah lagi makanan..akan jadi darah daging tu...senang cerita makan ikut kemampuan...jangan ikut nafsu..kalau rasa kita mampu utk membayar nilai harga makanan tersebut silalah order dan ikhlas membayarnya tanpa merungut..Sila tengok wallet sendiri..^◕‿◕^

Untuk peniaga pula, satu kesilapan..kenapa tak nak letak tanda harga macam restoran yg besar2 tu..letaklah tanda harga wahai adik kakak abang makcik pakcik yang berniaga ...kat resit silalah letak detail apa yang dimakan dan diminum pelanggan...waima tulang ikan pun tulis  lah ye..bukan apa, takut nanti silap langkah terpampang pula nama dan muka u all yang mencari rezeki di suratkhabar nanti.

p/s : Makanlah ikut keperluan perut... bukannya ikut nafsu..^◕‿◕^
Kalau me sekali terkena harga yg rasa tak berbaloi lps tu mmg dah tak jejak lagi..

7 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Betul tu NM sebelum nak oder kena semak harganya dulu.. tidak lah bila nak bayar dah terkejut beruk kan hahhaha ..

Anizz Annisa said...

betul tu.. makan ikut keperluan kita.. jangan asal tau makanan sedap terus try.. better tanye harge dulu.. baru boleh cuba kalau kena dengan fulusnya..hihi

MizzTina said...

diorg tau mkn je, pdhal xtau harga n nilai sebenar makanan yg diorg order, kdg² melampau lak cara makan.. bila caj mahal, mula la bising..

Norma NML said...

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)kan..:-)

Norma NML said...

@Anizz Annisabetol tu..kdg org mkn ikut nafsu..tu la masalahnya..nauzubillah..

Norma NML said...

@MizzTinaTahu x pe..

sheAYANG said...

Sebelum order, kena risik poket dulu. Tengok gak tempat nak makan tu. Nanti talk LA malu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...