Saturday, December 13, 2014

Bubur Sagupal Untuk Minum Petang



Cuaca kat luar mendung...kot sape yang dok rumah tak kerja dihari sabtu yang berbahagia ni kan, boleh le masak2 untuk anak2 dan suami ...hehe bukan main lagi ye..macam la all tak masak kekdahnya..takde la..saja nak bangkitkan mood 'lemau' ...

Bahan asas untuk buat  Bubur Sagupal sangat simple... sagu putih*yg me guna dah ada coloring hijau, gula melaka,gula,sedikit garam,1/2 sudu teh halba, daun pandan dan santan kotak.
Step by step :-)
Cara2..
Sagu dibersihkan dan ditos. Panaskan sedikit air...kemudian tuangkan kedalam sagu yang ditos sedikit demi sedikit ..jgn tuang sekaligus..cukup sekadar sagu boleh dikepal gitu..Sebelum tu panaskan air dalam periuk utk merebus sagu yg telah dikepal .Alaaa..macam rebus onde2 tu..Toskan sekejap. Dalam periuk lain masukkan santan, dula merah, gula daun pandan , halba dan sedikit garam tadi...kacau hingga mendidih baru masukkan sagupal yg telah direbus tadi...sebelum tu rasa le dulu..cukup ke tidak manis masinnya...biakan dalam 3-5 minit boleh le angkat dan hidangkan..Nka sedap masukkan dalam peti ais...

Gini le rupanya sagupal yang pertama kali me buat sendiri..kalau dulu pernah tolong chek me buat je..

3 comments:

fyna said...

first time fyna dengar nama tue sis.

yoorin melacolea said...

Haah.. 1st time jugak dengar.. tengok mcm buah melaka je.. cuma tukar sagu ea..?? Pastu dengan santan gula melaka kann

adianiez AIDA said...

perfect for tea time...
aida pun 1st time dgr ~ sagupal :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...