Monday, December 8, 2014

Masak2 Dgn Anak Bujang..^◕‿◕^



Asal nya nak buat benda lain jadi benda lain...yang tu nanti2  lah me cerita...aktiviti semalam dgn Naqiuddin...akibat plan beertukar adunan tu kami gunakan untuk buat Apam Kukus Coklat Filling ala2 Apam Polkadot gitu..but yg ni lagi lembut...so next time boleh guna bahan2 dan sukatan yg sama utk buat AP..
Bahan2
Bhn2:


2 biji telur - dari peti sejuk
1 1/2  tepung gandum 
1 cawan gula castor 
3/4 cawan susu cair 
1 sudu teh esen vanilla 
1 sudu teh ovallete 
Pewarna(ikut suka)
Mangkuk kertas yg kecil secukupnya
Filling coklat..
(me guna coklat masakan..masak bersama sedikit susu pekat manis & susu cair bersama satu sudu butter)

Cara-cara



Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer kecuali tepung dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit...bila telur dah kembang masukkan tepung sedikit demi sedikit..pukul lagi hingga sebati..
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).

Panaskan pengukus..susun cup kertas dalam acuan..masukan adunan tadi selapis, tunggu 2 minit, masukkan filling coklat then letak lagi yang dua warna tu..kalau nak nampak cantik je layer tu..u all tunggu seminit 2 baru masukkan adunan yang seterusnya.Kukus selama 10 minit ..perlu diingat penutup pengukus haruslah diikatkan dgn tuala supaya wap air tak menitik..




Dah siap dialah juga yang rasmikan...lepas satu satu...next time ummi ajar masak lagi ok..Seronok juga masak2 dgn anak bujang ni ..hehe
Yang deco tu semua dia yg buat
Bila zoom in..mcm ni la rupanya..sgt lembut


14 comments:

IeRA said...

salam singgah..

Jemput follow blog saya ye..tq

Nurzakiah Hanum said...

nyum2

Murni Mohd Yusof said...

wah nmpak sedap, thanks utk resepinya :)

mohon berikan sokongan kepada entri saya, berikan LIKE dan G+.

http://murnimohdyusof.blogspot.com/2014/12/jom-aktifkan-mykad.html

Farah Waheda Wahid said...

wahh nampak mengiurkan ni kak...

adianiez AIDA said...

sgt best bila baking dgn anak2.
so far aida skali aje baru baking dgn 2 dara aida tu.
this weekend kami da plan nak baking jugak lagi.....

MizzTina said...

anak bujang dh mcm anak dara..rajin tlg msk..hehehe

Norma NML said...

@IeRATq sudi singgah :-)

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanum:-)

Norma NML said...

@Murni Mohd Yusofwelcome :-)

Norma NML said...

@Farah Waheda WahidFarah..Ash dah besar nti main masak2 dgn dia ye ;-)

Norma NML said...

@adianiez AIDABetul tu ...seronok..anak pun seronok ..at least dia belajar something :-)

Norma NML said...

@MizzTinahaha..kan...so jgn ada yg anggap ank lelaki tak boleh tolong ibu kat dapur..;-)

linie said...

rajinnyer anak bujang...hehe..kuih tu pun nampak sedapppp sangatt..hehe

Norma NML said...

@linielynkan je sbb dia minat..:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...