Sunday, December 28, 2014

Persediaan Sekolah...



Next year inshaaAllah anak bujang kesayangan me dah nak masuk darjah 6..cepatnya masa berlalu..setahun je lagi dah masuk sekolah menengah. Memandangkan setahun je lagi kat sekolah rendah, preparation untuk pakaian sekolah tahun depan kami tak beli seperti tahun2 sebelumnya.

Pakaian dia yg darjah 5 tu masih elok lagi, kebetulan masa beli tu size pun agak besar so still boleh pakai . Kasut pun kami beli 2 pasang je dulu..kaki dia cepat betul membesar, tengah tahun nanti baru beli lagi...takut nanti beli berpsg-psg karang tengah tahun dah ketat.
Baju last year...
Persedian awal kami pi beli kain untuk baju melayu...nak beli siap memang takde la...nak cari kain yang selesa pun susahnya nak dapat..2 3 tempat kami survey lastly nasib baik ada kat Gulati's. Nasib baik ada offer...tapi kdg macam tak logik pun ada bila kain mcm ni rm23/meter...hmmm...
Alhamdulillah dah dihantar ke tukang jahit
Untuk pakaian yang dah siap biasanya beli kat Uniform Gallery tapi hari tu seluar Canggih dah habis saiz....if tak boleh dikatakan tiap2 tahun since Naqiuddin darjah 1 kami akan ke UG...if x silap me pembelian RM150 keatas automatically jadi ahli..bila dah jadi ahli , u all akan dpt diskaun 10% utk brg yg dibeli. Banyak tu..let say shoppin brg2 sekolah RM500, kat situ dah jimat RM50. So terpaksalah beralih arah ke Parkson..nasib baik ada.

Beside tu ada juga kami beli kat Parkson..ramai yg cdgkan supaya me beli kat kedai2 biasa ...yg tiada jenama dan murah..pada me bukan sebab jenama yg me pilih..kdg2 yg ada jenama kualiti kainnya lebih baik..Contoh...me pernah beli seluar kat kedai biasa..memang murah ..kat lutut tu sekali jatuh dah berlubang..tahu la anak lelaki mcm mana lasaknya...Tapi bila me beli yang brand Canggih..walaupun dia jatuh..bahagian lutut tu nampak bekasnya tapi tak koyak..kot jatuh berkali-kali tu jgn la harapkan tak koyak pulak..itu bukan kain namanya..
Abahnya yg setia melayan kerenah si ank bujang..
* sila ignore umminya kat blkg tu ;-)

Baju Melayu + Sampin = rm69.00 (termasuk upah)
Seluar RM 2 x 36.90 = rm73.80
Kasut 1 x rm32.90
Kasut 1 x rm39.90
Stokin rm12.00
Baju 1 x rm25.90
Tracksuit x 2 = rm32.80
Singlet 6.90+11.90 = rm18.80
T-Shirt putih  = rm7.90
Songkok 2 x 15.00 = rm30.00
U****wear = rm21.90


Kasut 2 psg je dulu..kaki tgh cpt membesar ...
Seluar pun sama..


Yang tu bab pakaian dan stationeries..bab yuran*standby duit..tinggal nk pi byr on 1st day school je dan buku2 pun dah selesai...alhamdulillah semoga dipermudahkan urusan anak2 kita belajar nanti...




3 comments:

Mrs. A said...

Blogwalking...

HASRUL HASSAN said...

Salam Zaimah. Saya dah email tapi bounce balik la email saya tu, betul ke alamat email yang diberikan masa isi borang kontest TEKA GAMBAR tu?

email saya butiran akaun bank ke blogger.hasrulhassan@gmail.com ye.

Terima kasih.

Mad Parihh said...

assalam , tahniah pemenang kontest teka gambar blog HH . datang singgah sini :)

http://www.blogparihh.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...