Saturday, December 13, 2014

♨ Telur Bungkus ♨



Bekerja dihari Sabtu...customer semua tak kerja...adoiii..mata kutu tak tahu nak buat apa...huhhh..Apa lagi ..ambik kesempatan nak edit entri yang tersimpan dalam draft..

Me nak share resepi Telur Bungkus yang sangat senang dan mudah untuk disediakan .
1/2 biji bawang besar dipotong dadu
1 ulas bwg putih - dimyg halus
1 sudu besar cili giling
Lobak merah dipotong dadu
Kacang panjang dipotong pendek
Dada ayam yang dipotong dadu
Sedikit daun ketumbar - dihiris
Garam secukupnya
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili

Cara2 :
Panaskan minyak, tumis cili giling, bila dah naik bau masukkan bwg merah dan putih..kacau hingga layu, masukkan isi ayam..kacau sekejap...masukkan pula kacang panjang dan lobak merah...kalau terlalu kering,masukkan 2 sudu air..then masukkan sos2 dan garam secukupnya...last sekali masukkan daun ketumbar..kacau rata...boleh angkat dan biarkan sjuk sedikit..

Sediakan telur..macam nak buat telur dadar tu..tapi tanpa letak garam atau bawang ok...me guna 2 biji telur...letak sedikit minyak dalam kuali non stick...kalau boleh biar sekata nipisnya sebab senang nak balut nanti..agak2 telur hampir masak..masukkan inti tadi...dan lipat le atas bawah dan kiri kanan..u all fahamkan..hehe....Dah siap :-)
Gini lah rupanya...
Amacam ??? Senang kan ?? Kalau rajin boleh cuba..tak rajin , sila lah order kat kedai makan je..^◕‿◕^


1 comment:

adianiez AIDA said...

menarik!
homemade telur bungkus :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...