Friday, February 27, 2015

GIVEAWAY NOVEL ALAF 21 BUAT RAKAN BLOGGER ZAMANI ABE

Salam pagi Jumaat..bagi peminat novel alaf 21, kalau ada rezeki ini peluang utk u alls dapatkan novel free...Sila klik banner utk join...syarat yg sangat mudah...

Tarikh tutup 5 Mac 2015..

Wednesday, February 25, 2015

Cheesekut..He like..I like ^◕‿◕^



I like cheese..eh dah macam tikus macam cerita kartun pulak...haha..tiba2 je kan...tak peduli orang cakap makan cheese nanti bertambah bambam yang penting ....hmmm..so yummy...



Sekarang cerita tikus tu kita tolak tepi...nak cerita pasal cheesekut yang memang dah lama me idamkan tapi asyik tertangguh je...finally cuti CNY lepas me berpeluang untuk buat sendiri...mana boleh jadi asyik tengok member dok upload pic cheesekut yang super duper senang nak buat tu..Resepi ??? google je la..tak pun refer kat sini sebab me pun ikut resepi hasil pertolongan en. google tapi tak ingat resepi siapa yang punya..pastu me tambah topping je..





Last step sebelum masuk dalam peti sejuk...
Dari atas
Dari tepi...
Tak sabar nak tengok hasil ....jeng je jeng...
Alhamdulillah dah selamat jadi santapan
Dan inilah hasil komen dua hero me...en hubby cakap sedap...but well...dia bukan pencinta kek apatah lagi cheese so takde lah so excited macam dia makan lompat tikam tu...Naqiuddin???hmmm..dia sgt sangat suka..makan berulang kali..dari mulut tak lekang cakap sedap*biasalah kan masakan ibu adalah yg paling sedap bagi anak2 ..hehe..happy ummi tau bila anak suka...

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015





Assalamualaikum dan salam sejahtera

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 bermula pada  jam 12.30 tengah hari 22 Februari 2015 sehingga 12.30 tengah malam 15 Mac 2015. Menawarkan pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi oleh para peserta. 

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.


Syarat - syaratnya : 
1. Wajib Follow Blog Sponsor
DiariJejakaHangat |  Suhailah | Syafiqah | Fadzi | Wanrus | Solehah | Nazirah | Fara | Zuhaira | Isra | Kathy | Rbain
2. Wajib Like Fanpage Sponsor

 3. Wajib Follow Instagram Sponsor
DiariJejakaHangat | Suhailah | Wanrus
4. Tambah Google Plus Sponsor
+Mohamad Khairil 
5. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015
6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. 
 Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :


Kredit utk Mialiana

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
20 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 16 Mac 2015.
 Good Luck!!

Tuesday, February 24, 2015

Bowling @ Jengka Sentral...♥♥



Sempena cuti Chinese New Year yang lepas, kami ambil peluang balik kampung...kampung dekat je la..sebelah mertua, kebetulan hari Jumaat ada kenduri Tahlil arwah nenek saudara en hubby kat Lipis.

Tiba2 petang Khamis tu the siblings dok dorak pasal pusat bowling kat Jengka Sentral...apa lagi si bujang me laju je mengajak abahnya..itulah minat terbaru dia sekarang...bowling..bowling.. 
Muka happy Mak dikelilingi anak menantu & cucu :-)
Volunteer 'trainer' yg bagi tip bila nampak Naqiuddin main hook..

video

Sebelum balik masing2 dah kelaparan...singgah makan dulu kat Sweet Apple Cafe...they all cakap makanan pun sedap..not bad...tapi me just makan nugget sebab nak pekena pisang cheese nanti...harga pun tak mahal sangat..kami yg makan minum seramai tu kalau tak silap baru rm115 .



Happy dapat spent masa dgn mereka..jarang dapat berkumpul macam tu..maklumlah masing2 dan bekerja dan ada komitmen masa..itupun tak semua adik2 en hubby balik....ada yang tak boleh balik sebab kerja..yang penting bila outing macam tu muka Mak nampak happy dan ceria sgt...faham sgt perasaan seorang ibu...


Monday, February 23, 2015

Sukan Olahraga SRAI 2015 @Stadium UKM



Rabu lepas, kebanyakan sekolah dah pun cuti sempena Tahun Baru Cina, tapi since sekolah Naqiuddin semuanya murid2 beragama Islam so takde lah cuti awal tapi dorang ada Sukan Olahraga sekolah...
Yang ni dikira sukan tertutup..maknaya parent tak dipaksa atau dijemput hadir..kalau kebetulan cuti so bolehlah tengok, tapi tempat duduk kat stage tu hanya terhad untuk anak2 murid sahaja...kalau nak tengok anak2 bersukan pandai2 lah cari free seat..kami tunggu sekejap je sampai habis opening ceremony gambit..lepas tu kami keluar settle urusan bagai baru lah pegi semula...

Dua acara yang dia masuk, lontar peluru dan larian berganti-ganti..dek kerana ada problem dengan sistem pemarkahan result lontar peluru tak dapat..utk larian berganti-ganti pula dapat saguhati je...he a bit frustrated sebab kalah..biasalah kalau permainan berkumpulan kan...nasib baik ada 'pengubat'nya..suddenly lepas acara tu cikgu sukan dia terus offer dia untuk wakil sekolah...barulah nampak muka senyum..
Sebelum start..
Lepas jemput dia..pegi lunch kat Choleq sbb teringin nak makan Nasi Kak Wook...then terus balik sebab tak packing lagi kain baju coz esoknya nak balik kampung...:-)

Tuesday, February 17, 2015

Yummy Steak @ Mr Steak House...



Dari  minggu lepas dok survey tempat makan yang best base on steak...mula2 jatuh hati dengan Garden*sebab terpikat dgn deco ala2 english gitu tapi bila check menu ada hidangan arak..maybe sempena CNY ke apa me tak tahu...sorry to say  bila dah tahu memang ada dihidangkan air larangan tersebut sebolehnya kami cuba elakkan..furthermore my hubby too particular about this..kalau tak tahu yang tak boleh tu lain kira la kan...

Finally dalam dok usha tu terjumpa pasal Mr Steak House kat Seri Kembangan..owner Melayu...rata2 uang makan puji sedap, harga berpatutan.
So last minggu lepas, balik dari Aeon Taman Equine terus on waze..nasib baik senang nak cari..
Dlm mmg penuh...
Pilih2 menu, semua nampak menarik..

Mcm2 jenis minuman yg ada
Menu makanan..
Naqiuddin yang tak sabar..lapar katanya so kami order dulu nugget utk dia..tak silap satu pinggan tu rm5.90...lupa pula berapa ketul..
Sila abaikan couple sblh kanan tu ye ;-)
 Dalam 20 minit makanan kami sampai :-)
Morocco Chicken Rice RM13.90..pilihan si bujang ..
Lamb Rack RM19.90..pilihan en hubby
Mix Steak RM18.90..yg ni tuan tanah punya..hehe..
Masing2 dah kelaparan..masa shopping tak ingat makan sedar2 perut dah menyanyi..
2 org yg jadi mangsa me..hehe
Alhamdulillah..kenyang sudah..
Nak komen sikit pasal makanan..portion makanan dia agak banyak...yang Morocco Chicken Rice tu Naqiuddin tak larat nak habiskan...ayam memang selamat la..bukan tak sedap tapi sebab banyak..maybe juga sebab dia dah makan nugget before tu kot...Lamb Rack tu en hubby cakap sedap..lembut..even sos pun sedap..tak berapa pedas..Mix Steak tu gabungan ayam dan steak daging...daging lembut..dan untuk kami memang puas hati walaupun pinggan tak licin sebab banyak...Nanti kalau u all makan kat sana cuba order air Kuwini Mango ..sedap dan pekat...

Sebenarnya kalau u all duduk dalam boleh tengok banyak pics cowboy...tapi sebab kami dok kat luar so tak boleh nak snap pic...yang sempat snap kat kaunter je..
Tq yer dik sbb jadi 'model'..:-)
Harga ?? Standard harga steak kot..tak mahal dan tak murah...tapi for us berbaloi sebab sedap dan big portion...
Tax pun murah ok..5% jer :-)

Alhamdulillah puas hati ..tak sia2 'pencarian' itu..hehe  -




Friday, February 13, 2015

Nasi Kerabu Cholleey...



Nasi Kerabu memang salah satu kegemaran me...ore Klate harus la berehi ..ehh..jangan salah faham & fikir yang bukan2...berehi tu maksudnya gemar bukan berahi wokey..

Baru tahu kewujudan Nasi Kerabu Cholleey bila member ofis share kat whatsapp group..dirisik2 rupanya dekat je...check fb..usha pula kat ig..hmm..tak boleh tahan nampak sangat menarik..

Ambik hp...whatsapp...
Sesi mengayat hubby...hehe
Tak susah sebenarnya nak cari lokasi tapi sebab tak sure tempatnya..ingatkan NKC tu kat restoran rupanya rumah..senang cerita Kedai Makan tepi rumah...rumah teres 2 tingkat...haa..macam tu la..tapi jgn salah faham, bukan nak pandang rumah..cuma sekadar pencerahan kot ada yang nak ke sana..kalau u all cari restoran memang sampai sudah tak jumpa la coz ianya kawasan perumahan ...
No 2A, Jalan Baru 4,
 Taman Bukit Kajang Baru,
 Jalan Bukit 43000 Kajang,
 Selangor.

Ig owner...
maaf ye..saya follow n curi utk promosi je..:D

Portion yang banyak..harga berbaloi
Ingat nak tapau tapi dia cakap "nak makan kat sini la ummi "
Kami semua ambik lauk yang sama...ayam...masa kami sampai daging dah 
habis..ketam ?? Walaupun Nasi Kerabu Ketam adalah signature utama tapi 
sibujang & me memang tak makan ketam ,hubby pula risau kot resdung dia 
jjadi aktif...so ayam aje lah yang jadi pilihan kami ..Kat sini ada 3 jenis pilihan 
pakej...
Semalam masa kami makan kat sana termasuk free teh o ais rm7..
kalau take away tak pasti la pulak
Untuk yang berminat boleh whatsapp je untuk order sebab ada delivery...


p/s : Next mission..nak cari steak yg sedap...oppss..makan lagi.. -


Permata Yang SUkar Di Cari Ganti...Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz



Malam tadi selepas selesai bacaan Yassin...terus on data hp..terkejut ada..sedih ada....Terkejut sebab macam tak percaya...sedih sebab tiada lagi tokoh yang seperti allahyarham....perginya mengadap Ilahi dengan iringan kasih sayang kita semua...seorang tokoh ulama ulung yang sangat disanjungi dan dihormati...biar apa cacian...maki hamun dan fitnah...alhamdulillah..itu sahaja yg keluar dari mulut insan yg tak lekang dari zikir menyebut nama Allah...
Dato' Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
(10 January 1931 – 9.40pm 12 February 2015
bersamaan 22 R.Akhir 1436H)
Antara petikan kata2 Allahyarham Tok Guru ~

"Kita kena ingat mati, supaya perasaan untuk mengejar ilmu di dunia dan 

akhirat akan sentiasa menjadi keutamaan. Beribadahlah seperti kita akan mati esok. "
Innalilahiwainna ilaihi rajiun..
dimuliakan guruku ketika hidupnya
didendangkan wadahnya utk kita
di usia muda membenih jasa
dititipkan ilmu utk kita

innalillahi wainna ilaihi rajiun
diangkat darjat ketika matinya
perginya dia di hari mulia
waktu malam dicabut nyawanya
di rumah buruk dimamah usia

innalillahi wainna ilaihi rajiun
padamu ya rabbi dia kembali
hidupnya di jalanmu sehingga mati
hanyalah engkau yg kekal abadi
limpahkanlah rahmatmu rabbul izzati

innalillahi wainna ilaihi rajiun
hilanglah pemimpin juga guru
rugilah yg tidak mengenalmu
jika benar segala tohmahan atasmu
takkan sebegini hebat allah mengangkat darjatmu

innalillahi wainna ilaihi rajiun
buat tok guru yg aku kasihi
menangis aku di malam sunyi
bukan menolak takdir ilahi
kehilanganmu yg aku tangisi

innalillahi wainna ilaihi rajiun
buatmu nik abdul aziz nik mat
innalillahi wainna ilaihi rajiun
buatmu pemimpin negeriku
innalillahi wainna ilaihi rajiun
buatmu tok guruku
innalillahi wainna ilaihi rajiun
buatmu ulama pewaris nabiku



Suasana solat Subuh di masjid Tok Guru pagi tadi
Semoga Allah mengampunkan segala dosa allahyarham dan ditempatkan dikalangan mereka yang beramal soleh..Jasamu terlalu banyak dalam memperjuangkan keagungan dan memartabatkan agama Islam... 

~ Al fatihah juga kepada Allahyarham Hasbullah Awang yang meninggal semalam akibat komplikasi jantung..~  


p/s : Patutlah 2 3 hari sebelum ni cuaca redup hingga ke petang..seolah-olah sudah tahu akan pemergian tokoh ulama yg disayangi ramai..


Thursday, February 12, 2015

Pisang Cheese Jakarta..



Sebelum ni dah banyak kali me makan Pisang Goreng Cheese..kalau tak silap PGC mula jadi sebutan ramai pertengahan tahun lepas kot..Macam2 versi yang me cuba..ada yang simple letak cheese sahaja, ada yang letak cheese dan coklat cair..ada yang letak chocolate rice..itu kira termasuk dalam add on topping.

Last week, macam biasa sebelum hantar Naqiuddin tuisyen kami dinner kat Restoran Kelisa...konon nak makan satay kat depan tu tapi mungkin sebab terlalu awal , satay pun tak bakar lagi..dah order makanan baru perasan kat tepi tu ada Pisang Cheese Jakarta...ooo rupa2nya ini lah yang member  group dok sebut2..glamer katanya sebab dah ada banyak cawangan..Ok..kena cuba baru tahu rasa sedap ke tidak..

Konon tapau nak makan dalam kereta sebab dah order nasi..tapi dek kerana PCJ nampak sangat menggoda, Naqiuddin pun dah tak sabar...ummi dia?? Hmmm..lagi le tak sabar..hehe..
Nampak tu..sape tak tergoda kan ..;-)
Sebelum masuk kereta, PCJ tu dah selamat jadi santapan kami...
Kepingan yg terakhir..cer teka milik sape ??
Harga ?? Agak mahal kot..tapi maybe sebab harga cheese tu pun dah mahal...untuk 7 @ 8 keping pisang (8 keping tu hasil dr pisang yg dibelah 2 & dipotong 3 kot..pjg lebih kurang 3 inci camtu)...harganya rm8 sebab me add topping choco rice tu..kalau tanpa topping harganya rm7..pisang goreng cheese yang paling murah pernah me makan masa balik rumah MIL , rm3 je..rasa pun not bad cuma cheese tu tak sebanyak PCJ....maybe faktor tempat kot so harga jauh lebih murah..

Wednesday, February 11, 2015

GIVEAWAY BIRTHDAY WE ALLS






Apa kata u alls join ramai2  giveaway mega blogger dari Kelantan ni..eh..kita dari negeri yang sama la...mana tahu rezeki u all dapat hadiah hari jadi dari Acikwatie kan...syarat?? Senang sangat..cer klik banner tu...

Tarikh lahir me...1st July..:-)

p/s : Acikwatie..kek awak mesti sedap kan..hehe




Mini GA 2015 by LOLLISTA

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Senarai hadiah:

1 x Korean Baggy Blouse | 1 x Instant butterfly pearl Shawl + Inner | 5 x RM10 (Topup/Cash)


Mini GA 2015 dianjurkan oleh SimanisLollista

dan disponsor oleh

HY Emporium | Azalyne's Online Shop | Maira Collection

Rupa Paras @ Budi Bahasa ???



Zaman serba moden...serba canggih...anak2 baru umur 2 tahun yang tak pandai membaca pun dah expert bab gajet...yang umur 6 tahun pula dah tanya macamana terjadinya baby ..macamana baby keluar dari perut ibu...pehh..jenuh nak menjawab tu...

Zaman yang semakin mencabar juga untuk ibu bapa bila anak2 mempunyai pemikiran yang lebih terbuka..terdedah dgn macam2 gejala yang menakutkan. Tapi inshaaAllah kalau betul didikan dari awal..diberi didikan agama dan dididik dgn akhlak yang baik..semuanya akan dipermudahkan...

Sebenarnya nak citer kisah manusia yang suka maki hamun...bukan nak tuju pada sesiapa..kot ada yang terkena pada batang hidung tu..so sorry ok..fikir lah sendiri..Seriously me memang tak suka sikap manusia yang suka maki hamun dengan perkataan yang tak sepatutnya...sedar tak mereka...sekali sekala lama2 boleh menjadi satu kebiasaan...sedar tak mereka perkataan yang keluar dari mulut mereka memalukan diri mereka sendiri... malah secara tidak langsung menjatuhkan maruah mereka..naknya kalau mereka itu perempuan..Allahuakbar.. sungguh memalukan.. 
sumber : google
Banyak kali ayat2 mencarut memaki hamun yang me dengar..tak sanggup nak tulis kat sini, nak sebut pun rasa geli...untuk mereka yang suka dan biasa bab2 gini cuba2lah kurangkan tabiat tu..kot dengar dek anak2 @ orang sekeliling ke sure orang akan hilang respek pada korang walau secantik manapun paras rupa atau setinggi mana pun pangkat korang...bila bad words yang keluar dari mulut korang...orang akan pandang rendah..sangat rendah...malah seorang ustaz pernah cakap orang yang berdendam dan suka maki hamun  masalah 'penyakit' hati yang serius...hmmm :)

Renung2kan dan amatilah surah kat bawah ni

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik. “Bukanlah tergolong daripada orang mukmin yang suka mencela, mengutuk dan mengeji. Dan bukan pula mereka yang berlidah kotor.” (an-Nahl: 25)

Sekian Terima Kasih...
hehe dah macam tulis surat pula :-) 


p/s : semalam dlm lif ada seorg ppuan ni yang dikurniakan kecantikan paras rupa tapi tersilap sikit je, perkataan yang keluar sgt memalukan..so embarrassing ..

Tuesday, February 10, 2015

Giveaway 7 HARI by Syira Lokman



Sila Klik Banner kat atas tu utk join ye :-)

Hadiah2 menarik yang menanti u alls..


Wang tunai RM50 [Ayuni]
Wang tunai RM10 [Fadzi]
Wang tunai RM10 [Khaty]

Topup RM10 x1 [Inani]
Topup RM10 x1[Azharan]
Topup RM10 x2 [Along]
Topup RM5 x2 [Diee]

Sapu tangan vintage x4  [Diee]

Basic H Shaklee RM46 [N.Aqidah Azahar]
Belvya 1 jar (nilai : 85 WM, 95 EM) [Fina]

Review Blog [Nurin]
Tapak Iklan free selama sebulan [Syira]

Tarikh tamat penyertaan 28 .02.2015...so masih ada banyak masa lagi untuk u alls join..mana tahu kot rezeki u alls utk menang..^◕‿◕^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...