Wednesday, February 11, 2015

Rupa Paras @ Budi Bahasa ???



Zaman serba moden...serba canggih...anak2 baru umur 2 tahun yang tak pandai membaca pun dah expert bab gajet...yang umur 6 tahun pula dah tanya macamana terjadinya baby ..macamana baby keluar dari perut ibu...pehh..jenuh nak menjawab tu...

Zaman yang semakin mencabar juga untuk ibu bapa bila anak2 mempunyai pemikiran yang lebih terbuka..terdedah dgn macam2 gejala yang menakutkan. Tapi inshaaAllah kalau betul didikan dari awal..diberi didikan agama dan dididik dgn akhlak yang baik..semuanya akan dipermudahkan...

Sebenarnya nak citer kisah manusia yang suka maki hamun...bukan nak tuju pada sesiapa..kot ada yang terkena pada batang hidung tu..so sorry ok..fikir lah sendiri..Seriously me memang tak suka sikap manusia yang suka maki hamun dengan perkataan yang tak sepatutnya...sedar tak mereka...sekali sekala lama2 boleh menjadi satu kebiasaan...sedar tak mereka perkataan yang keluar dari mulut mereka memalukan diri mereka sendiri... malah secara tidak langsung menjatuhkan maruah mereka..naknya kalau mereka itu perempuan..Allahuakbar.. sungguh memalukan.. 
sumber : google
Banyak kali ayat2 mencarut memaki hamun yang me dengar..tak sanggup nak tulis kat sini, nak sebut pun rasa geli...untuk mereka yang suka dan biasa bab2 gini cuba2lah kurangkan tabiat tu..kot dengar dek anak2 @ orang sekeliling ke sure orang akan hilang respek pada korang walau secantik manapun paras rupa atau setinggi mana pun pangkat korang...bila bad words yang keluar dari mulut korang...orang akan pandang rendah..sangat rendah...malah seorang ustaz pernah cakap orang yang berdendam dan suka maki hamun  masalah 'penyakit' hati yang serius...hmmm :)

Renung2kan dan amatilah surah kat bawah ni

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik. “Bukanlah tergolong daripada orang mukmin yang suka mencela, mengutuk dan mengeji. Dan bukan pula mereka yang berlidah kotor.” (an-Nahl: 25)

Sekian Terima Kasih...
hehe dah macam tulis surat pula :-) 


p/s : semalam dlm lif ada seorg ppuan ni yang dikurniakan kecantikan paras rupa tapi tersilap sikit je, perkataan yang keluar sgt memalukan..so embarrassing ..

3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

renungan yang baik

NzA said...

bila dah jadi kebiasaan mrk berkata2 tanpa rasa bersalah.......amat menakutkan bila budaya sebegini makin menular dikalangan remajakan....

MizzTina said...

kak, mcm kes sy beli beger hari tu la.. mengandung, tp kuat mencarut..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...