Thursday, March 26, 2015

GST...



Me bukanlah orang bijak pandai pasal GST...walaupun dah macam2 me dengar pasal GST tapi sampai sekarang masih lagi blur...tengok iklan sudah...dengar penjelasan pun sudah tapi masih tak faham 100%..bukan la tak faham sepenuhnya ok...Tunggu dan lihat aje la..
Sumber : Google
Nak tulis kat sini..nak perjelaskan..me bukanlah nak menentang GST, jauh sekali nak menentang undang2 negara wokey...so sila jangan salah faham. Tapi nak cerita pasal manusia...riaknya manusia bila bercakap..angkuhnya bila bersuara...Kadang2 kita hidup ni jangan sentiasa memandang ke atas , kena pandang juga ke bawah..ye la kita hidup ini tak sentiasa indah..langit tak sentiasa cerah...even kalau berjalan pandang ke atas je pun silap2 tersepak batu ke, tak pasal2 dpt sakit...

Dalam hidup bermasyarakat, nak bercakap kena fikir perasaan orang sekeliling...kalau ada antara u alls orang 'ada2', tapi disekeliling sure ada yg kurang bernasib baik..kerja pagi untuk sesuap nasi waktu pagi, kerja petang untuk sesuap nasi waktu petang..berpenat lelah untuk menyara anak isteri. So bila bab2 harga barang naik, tambang naik, itu ini naik..semuanya memberi kesan untuk mereka...

Kalau ikutkan flow untuk GST oleh kerajaan macam kat bawah ni...hope takde pihak yang tak bertanggungjawab kenakan caj tersembunyi yang mengaburi mata pengguna okey
Sumber : gst.customs.gov
Kalau tak faham juga masuklah laman web kastam ye..baca je kat situ...tadi me baca bahasa omputih, puas cari yg  BM tak jumpa, tapi alhamdulillah boleh la paham walaupun sekolah atap je..hehe...kalau nak tahu apa yang kena GST dan apa yang dikecualikan boleh la refer sini...


p/s : Seriously me TAK SUKA orang yg bodoh sombong..sorry to say that 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...