Thursday, April 30, 2015

Satay Juwara Sedap di Kelisa Corner



Selasa dan Rabu....dah jadi rutin kami wajib makan kat luar...sebabnya ?? As entri yang pernah me buat sebelum ni ..that's the reason cuma bezanya sekarang tempat tuisyen yg berlainan..:) . Kadang2 jemu juga, makan kat luar menu hampir sama...kalau dah bosan tu kami tukar selera..kdg2 makan western food, kdg2 roti canai, roti jala pun pernah..takpun makan satay..

Cerita bab satay ni...satu ketika dulu me suka sangat makan Satay Willy..tapi lately dah beberapa kali makan satay kat Kelisa Corner me dah jatuh cinta kat sataynya yg sedap tu..pada anak tekak me la ye..even kawan2 pun ramai yg cakap sedap...alaaa...kalau nak tahu sedap ke tak u alls better go & try..haaa...lagi puas hati kan.◕‿◕ .
cukup utk kami ber3..
me hanya larat makan 5 cucuk je + 1 btg nasi impit....
Nampak tu satay yg rasanya fresh & lembut
cuma kecil sedikit compare tu willy..
yang daging harganya 90 sen/btg dan ayam 80 sen/btg

Selain tu ada juga satay kambing rm1.50/btg
Yang ni sedikit special...nasi impit..yg dibalut dgn daun pisang ...biasa ok tapi kali ni macam sedikit lembik tapi for me ok je since rasa dan aroma daun pisang  yg semulajadi..
Nampak tu..lain dari yg lain..harga sebtg nasi impit rm1.00
Dan si bujang me dengan berseleranya tapi mata sibuk dok tengok tv..:)
Dia mampu habiskan 7 cucuk n nasi impit as well 
Dah banyak kali makan kat sini baru perasan ada gambar Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah kat tepi kaunter..
OO..penasihat kat situ rupanya...:)
Ooo..rupanya satay kat sini agak dikenali ramai..patut la...

Ada juga seekor Ikan Kelisa dalam akuarium...dan replika ikan kelisa warna gold...agaknya sebab tu kot namanya Kelisa Corner
Ikan Kelisa aka Arowana
So kalau yang teringin nak cuba satay selain dari Satay Willy, Satay Samuri dan Satay Zaini..bolehlah ke Kelisa Corner dan cuba Satay Juwara ni..sederet dgn Hospital Pakar An-Nur..sebelah Warung @Bangi tu(refer map kat bawah)..senang sgt..cuma ptg nak parking susah sikit sbb kawasan hospital & beberapa restoran lain berdekatan.. so parking memang penuh.


Map ni pjm dari Kelisa Corner :)

Monday, April 27, 2015

Penyokong Setia ◕ ‿-



Petang semalam, melepak kat Ampang Superbowl Metro Point..kalau yang dah selalu baca blog me for sure tahu yang heroes me memang addicted dengan bowling, ada duit ada masa bowling je keje mereka...Me??? tetap jadi penonton & penyokong setia  ◕ ‿-

Yang tu me tak kisah, malahan me suka..drp setengah2 hubby yg suka melepak dgn kengkawan..keluar ptg balik malam...dibiar isteri & anak2 kat rumah...nauzubillah..nasib baik en hubby jenis family man..x suka melepak kat kedai2 mamak bagai kecuali ada hal yg berkaitan dgn kerja...kalau keluar pun dgn kami sekali dia angkut ....hehe 

Actually Pertandingan Bowling Terbuka DUN Semenyih semalam anjuran sebuah taman perumahan kat Semenyih, group en hubby tu kiranya jemputan dari slh seorang kawan tempat kerja yg stay kat taman tu. Alhamdulillah dari more than 10 lines group en hubby dapat no 4...dapatlah hadiah saguhati & wang tunai walaupun sedikit . Kemenangan tu sape2 pun nak kan..tapi bagi mereka yg penting permuafakatan dan keseronokan .Walaupun group en hubby tak kenal pun penduduk taman tu kecuali kawan dia, tapi yg lain2 tu semuanya peramah & tak sombong..itu yg penting :)
pic ni cilok dr fb kwn hubby (dgn kebenaran ye)
Before start & semasa ambik hadiah dr Hamidi A Hassan(DUN Semenyih)
Setiap team perlu ada 4 orang dan salah seorangnya mesti ada perempuan, tu lah sebabnya tiba2 ada sorang chinese lady kat situ...semuanya kawan sekerja en hubby.
'Penonton' setia & sibujang sibuk selfie & menguyah*mana tak bambamnya
sebenarnya nak pujuk budak kat sebelah tuuu..
Naqiuddin tak puas hati sebab tak boleh main...lane semua penuh...dipujuk-pujuk dek abahnya..janji weekend pegi bowling barulah happy nak senyum. Mana tak geramnya dia kat depan tu asyik dok record abah dia main...Tunggu weekend ye..

Plannya nak makan kat situ tapi since hujan lebat, habis je rushing keluar dari  situ sebab takut banjir....dah la kat area situ biasa banjir..karang tak pasal2 terperangkap tak boleh balik..memandangkan dah nak masuk waktu maghrib kami tapau je makanan & makan kat rumah .


Friday, April 24, 2015

^◕‿◕^Alhamdulillah...Pengeluaran KWSP Kekal Pada Umur 55 Tahun^◕‿◕^



Sebelum ni..kalau tak silap me dah 2 minggu kot..ramai yang bersuara..update kat fb..tweet pasal pengeluaran kwsp akan dipinda...kalau asalnya pada umur 55 tahun dah boleh keluar sepenuhnya tapi nak ditambah lagi hingga umur 60 tahun*kot umur pjg & sempat la kan.

Ada juga dikalangan pencarum termasuk me telah selamat mengisi survey form tentang pindaan tersebut...tup2 malam tadi tengok berita kat Awani..."Pengeluaran Caruman KWSP Kekal Umur 55" tahun...alhamdulillah..ramai yg panjatkan syukur...nak tahu kenapa ???
sumber : en google

Pendapat peribadi ok...rasanya SEMUA pencarum TIDAK setuju dengan pindaan tersebut..sebab..

1. Di umur 55 tahun, kebanyakan pencarum yg beli rumah*kecuali yg berpangkat besar..gaji berpuluh ribu akan menggunakan duit kwsp utk menyelesaikan baki pinjaman tersebut sebab mereka tak nak terbeban dgn hutang bulanan walaupun sikit..sikit tak sikit pun rasanya minimum pun sure cecah rm400

2. Diusia tersebut, inshaaAllah tubuh badan masih kuat untuk menunaikan Rukun Islam yg ke 5..paling tak boleh digunakan untuk buat Umrah...sebolehnya kita nak buat amal ibadah tanpa menyusahkan org lain.

3. Boros ?? Risau duit dihabiskan ?? Yang tu rasanya tak ramai kot...selama ini pencarum yg bekerja pun fikirkan masa depan. Maybe duit tu boleh digunakan utk permulaan bisnes sebagai punca pendapatan.

Malas nak tulis panjang sebab banyak sangat kebaikannya kalau dikekalkan..Orang yg berduit atau mempunyai pencen yg mahal maybe tak kisah tapi bagi yg golongan susah & sederhana for sure duit itu sgt banyak kepentingannya..




p/s : Nak tahu lebih jelas tentang pengeluaran tersebut boleh la terjah website kwsp


Monday, April 20, 2015

♡Hari Lahir Naqiuddin Di Madfoon Palace Putrajaya♡



Memandangkan hari lahir ke 12 Naqiuddin jatuh pada hari Jumaat, dgn persetujuan dia sambutan tu kami tunda pada hari minggu..Tak best kalau nak keluar celebrate malam tu juga..dah la sampai rumah lewat..nanti tergesa-gesa...befday boy pun penat sebab seharian kat sekolah.Lagipun malam tu dah bawa dia pergi main bowling dan beli hadiah

Kali ni tukar angin, atas permintaan befday boy..katanya nak makan makanan arab macam kat JJCM TV3 baru2 ni. Mulanya kami macam..ok ke sebab setahu kami dia tak berapa suka nasi ala2 gitu..maybe sebab rempah ratus kot. Tapi since dia beria nak pergi, mungkin nampak si Naz tu makan nampak sedap kot..Masa kami sampai orang memang tak ramai..maybe sebab awal lagi for dinner kot..just nak share pics yg sempat me snap dan pelayan tolong snap :) ...
Interior deco yg sgt menarik :)





Kat atas tu antara menu2 kat situ..banyak...kalau nak cuba semua tu memang kena pegi banyak kali le..Signature dish kat situ..Madfoon..salah satu antara hidangan yg kami order...Something special dan unik tentang madfoon yang bermaksud tanam sebab masakan tersebut ditanam menggunakan dapur khas..atasnya diletak arang batu..nak tahu lebih lanjut better u alls masuk website Madfoon Pacale... Yg bestnya isi ayam tu sangat lembut...
Antara yg kami order..dr ats sebelah kiri
Madfoon Rice  ~ signature food kat sini -boleh pilih ayam @ lamb
Zurbian Rice Wth Chicken ~ Boleh juga kalau nak lamb
Arabic Bread & Chicken Fahsah ~ pun ada lamb
Ikutkan me nak order Nasi Mandy tapi pelayan tu nasihatkan ambil 2 aje sebab portion setiap satunya banyak..so kami order Arabic Bread dicicah dgn Chicken Fahsah..not bad tapi for me a bit salty..Nasi memang banyak..sos pun not bad...cuma kalau yang suka makanan berkuah maybe tak berapa gemar sbb as usual memang nasi2 camni takde sup ok.
Air Barbican (malt ) tu memang kegemaran sibujang
Araisy Juice tu signature drink kat situ
Mint Tea tu en hubby yg punya..
At 1st nak order Turkish Coffee tapi pelayan tu cakap kalau 1st time nak try better jangan...sebab kopi tu ada bau herba yg sgt kuat..katanya ada customer yg order minum sikit je sebab tak boleh nak minum..hmm..ok...better jgn dr membazir kan..Signature drink, Araisy Juice tu memang sedap...tak silap me ada campuran pisang, rasberri, kekacang dan kismis yg dikisar...dihias buah gajus dan kismis..sedap....Kalau u alls makan hidangan daging kambing elok try Mint Tea..
Sempat bergambar dulu sebelum makan..
Yg ni pelayan tu tolong snap..peramah sangat..:)
 
Nampak tu..bukan main selera lagi dia..lps nasi sambung makan roti
Then tergelak-gelak..entah apa yg joke abah dia buat..
Alhamdulillah kenyang...syukran...as pelayan tu cakap, nasi tu memang banyak..even roti tu pun besar sebenarnya walaupun nipis..cuma sedikit liat maybe sebab kami lambat makan & dah sejuk kot...Next time maybe pegi lagi sbb teringin nak cuba Mix Grill Platter..
yg ni pic pinjam dr en google..
nampak mcm sedap je..:)
So untuk u alls yg gemar masakan ala2 Timur Tengah tu boleh la cuba..harga makanan pun tak mahal...standard harga makanan2 arab..Persekitaran nampak bersih, tenang ..pelayan2 semuanya peramah...Kalau u allls nak makan kat luar pun boleh, dengan pemandangan tasik..especially waktu malam memang cantik sgt. Before balik sempat kami snap pic kat pintu dapur MP..hehe



Website 

Saturday, April 18, 2015

◎☆Hadiah Atas Permintaan☆◎



Cerita anak bujang lagi...sila jgn jemu ye u alls.. -..Semalam kan birthday dia...as we plan dan dia pun setuju kami delay birthday dinner to weekend nanti. 

Tapi to make him happy, hadiahnya kami bagi semalam..bukan  bagi tapi bawa dia pilih dan beli. Ikutkan dia ada dua pilihan..yg 1st dia nak sangat RC Helicopter @ drone tapi kami rasa ini bukan masa yg sesuai sebab this year dia ada UPSR..so kami tak nak nanti dia terleka..InshaaAllah yg tu lepas exam kami fikirkan. Pilihan kedua jam tangan..pilihan dia sendiri..Okk..yg ni kami setuju , janji dia puas hati dan happy .

Baru je si abahnya settle bil jam, "abah, Iqi nak main bowling la"..En hubby terus je bagi green light .Ikutkan me tak nak bagi ..maklumlah balik sekolah sure dia penat..lagipun kebetulan dia tengah selsema. Tapi en hubby ckp takpe ...biar dia main & berpeluh so cepatlah sihat...hmm..ok..accepted...puas hati dia main 4 games...target dia nak jatuhkan lebih 100 pin/game...syarat si abahnya...kali ni no hook style, straight ball aje...kalau tak bagi syarat nanti macam2 dia try..hook la..spin la...sudahnya kejap ok kejap tak ok..karang nampak le muka dia yg frust sbb tak dapat capai target..
Yg ni pic pagi semalam..his birthday date
Suka nau lepak bilik ummi pagi2 tau
Nampak tu seluar pink lagi..
Nasib baik dia tak pakai sepsg
(uniform prefect ~hari Jumaat)
Ada peningkatan
And he was so happy
Lepas dinner, balik rumah terus menggodek jam tadi..
Puas hati sebab dia yg pilih
takde makna nak buat surprise ok..
Alhamdulillah..sebaik mungkin cuba buat dia happy...harta dunia akhirat kami..Terima kasih Allah..jagalah & peliharalah akhlaknya...semoga dia menjadi hambaMu yg taat dan anak yg menjadi mampu mendoakan kami ke syurga..InshaaAllah..

Friday, April 17, 2015

Mega Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015





Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Mega Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 bermula pada jam 10.00 malam 16 April 2015 hingga 11.59 malam 30 April 2015. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 425.00 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.
Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
DJH | JULIA | KAKITRAVEL | AZREEN | ANA | SOLEHAH | SALINA | SITI | MASZULL | AZNEY | JAJA | SAYIDAH | QEELA | HIDAYU | PAPAGLAMZ | ENY | FARHANA | ADDA | 
2. Wajib Like Fanpage Sponsor
3. Follow  Instagram Sponsor
DJH | SALINA | NURUL | MASZULL | JAJA | 
SAYIDAH | QEELA | FARHANA | ADDA |
4. Tambah Google Plus Sponsor 
+julia jamaludin  +Mohamad Khairil 
5. Buat entri bertajuk Mega Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015

6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.


Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :



Kredit Untuk +Mia Liana 


7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

 Sekian Terima Kasih.


IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015



Jom join...syarat yang sangat simple..:)
Sila klik banner untuk join :)

Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-

 Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
 Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015"
 Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015 dalam entry
 Letak link sponsor dalam entry
Jubah Muslimah Moden & Gorgeous Dresses
Awanazstyle Muslimah Shop
  Hantar link entry u all ke kotak komen entry ini
  Nak lagi senang, copy je entry ni.. (",)

TARIKH TUTUP : 30 APRIL 2015
PEMENANG DIPILIH SECARA CABUTAN BERTUAH.. ALISHA & AQILAH YANG AKAN CABUT UNDI (",)


♥♥12 Tahun ...Alhamdulillah♥♥



Allahuakbar...pantasnyanya masa berlalu..sedar tak sedar dah masuk 12 tahun ...terima kasih Allah...Tq Allah for giving us this opportunity....I'll never stop saying that..we're very thankful for this precious gift...Please bless him with imaan & good health wherever he is..we will always pray for his success here and hereafter .Only You know how much we love him...we love him more than ourselves..

♥♥Ummi & Abah love u so much♥♥
7 mth ++
Yg ni 1 1/2 YO
2 YO++
3 YO ++
5 YO ~ sukan Loving Crystal
6 YO..exam utk kelayakan ke SRAI
Standard 3
Alhamdulillah sempat dpt Bengkung Perang
11 YO
Antara kegemarannya...
Dulu pantang jumpa kolam..now dah slow sikit
Bola pun kat sekolah je tapi kami
tak galakkan sebab ankle selalu injured
Pernah minat RB..sampai dia tahu apa jenis roda.
brand RB & many things about it..
(mmg jenis suka mengkaji orgnya)
Yg ni memang menjadi
kegemaran dia skrg..geng dgn abahnya..

next..ada something yg dia aim..tunggu lps upsr baru bagi green light..
Cepatnya anak ummi membesar...kalau next year ada rezeki stay kat asrama, for sure ummi akan rindu Naqiuddin sgt2 tau...tak leh dengar lawak jenaka Naqiuddin..xde lagi orang yg ummi nak pujuk bila merajuk, x leh dengar  nyanyian awak dok puji ummi...puji bodek ke... ikhlas ke... yg itu tak penting but for sure I'm gonna miss that..


p/s : weekend baru kita celebrate ok :-)
                hadiah ?? Ptg nanti kita pegi beli ye ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...