Friday, April 24, 2015

^◕‿◕^Alhamdulillah...Pengeluaran KWSP Kekal Pada Umur 55 Tahun^◕‿◕^



Sebelum ni..kalau tak silap me dah 2 minggu kot..ramai yang bersuara..update kat fb..tweet pasal pengeluaran kwsp akan dipinda...kalau asalnya pada umur 55 tahun dah boleh keluar sepenuhnya tapi nak ditambah lagi hingga umur 60 tahun*kot umur pjg & sempat la kan.

Ada juga dikalangan pencarum termasuk me telah selamat mengisi survey form tentang pindaan tersebut...tup2 malam tadi tengok berita kat Awani..."Pengeluaran Caruman KWSP Kekal Umur 55" tahun...alhamdulillah..ramai yg panjatkan syukur...nak tahu kenapa ???
sumber : en google

Pendapat peribadi ok...rasanya SEMUA pencarum TIDAK setuju dengan pindaan tersebut..sebab..

1. Di umur 55 tahun, kebanyakan pencarum yg beli rumah*kecuali yg berpangkat besar..gaji berpuluh ribu akan menggunakan duit kwsp utk menyelesaikan baki pinjaman tersebut sebab mereka tak nak terbeban dgn hutang bulanan walaupun sikit..sikit tak sikit pun rasanya minimum pun sure cecah rm400

2. Diusia tersebut, inshaaAllah tubuh badan masih kuat untuk menunaikan Rukun Islam yg ke 5..paling tak boleh digunakan untuk buat Umrah...sebolehnya kita nak buat amal ibadah tanpa menyusahkan org lain.

3. Boros ?? Risau duit dihabiskan ?? Yang tu rasanya tak ramai kot...selama ini pencarum yg bekerja pun fikirkan masa depan. Maybe duit tu boleh digunakan utk permulaan bisnes sebagai punca pendapatan.

Malas nak tulis panjang sebab banyak sangat kebaikannya kalau dikekalkan..Orang yg berduit atau mempunyai pencen yg mahal maybe tak kisah tapi bagi yg golongan susah & sederhana for sure duit itu sgt banyak kepentingannya..




p/s : Nak tahu lebih jelas tentang pengeluaran tersebut boleh la terjah website kwsp


3 comments:

peace289 said...

Amhamdulillah.. kalau umur 60 br leh kluarkan.. makin ramai marah nanti.. hehe


BTW... jom join sama contest senang sungguh ni... :)
http://peace289.blogspot.com/2015/04/contest-teka-apakah-dalam-genggaman.html

m4zs said...

akhirnya keputusan mengembirakan semua...syukur

Maria Firdz said...

Alhamdulillah.. Keputusan yg melegakan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...