Wednesday, April 8, 2015

Biskut Kegemaran Dia ^◕‿◕^



Cerita basi...dah nak masuk 2 weeks kot... hari Sabtu tu me keseorangan kat rumah...bosan weyyy..memang banyak kerja rumah yang nak dibereskan tapi macam sunyi je...biasanya kalau en hubby kerja at least ada la buah hati me sorang tu kat rumah..boleh juga buat teman berborak .

Tapi Naqiuddin pula ada Kemahiran Amal Islami(KAMIL),pagi2 abah dia dah hantar ke sekolah, nanti bas yg akan bawa peserta pergi SRA Sg Sekamat..
Pic yg en hubby share..ngantuk sbb mlm before tu balik tuisyen dah pukul 11pm
 Dah siap mengemas bagai...dok belek2 hp ternampak resepi Biskut Dahlia..kesukaan Naqiuddin tu...hmm..terus terfikir nak buat buat surprise ..sure dia happy..Bahan2 dah ada sebab before ni memang nak buat tapi asyik tertangguh je..

Dan inilah hasilnya..
Hasilnya tak cantik..hehe
Dapat sebalang cukup lorr...
Masa nak jemput dia balik dr KAMIL tu me bekalkan untuk dia..pic lupa nak snap..terus dia cakap.."wahhh..ummi buat biskut raya kegemaran Iqi..bestnya, terima kasih ummi.."...Tahu tak perasaan seorg ibu..Allahuakbar..u alls yg dah jadi ibu sure faham kan..

Sampai rumah tu repeat lagi..

Finally...tinggal balang kosong..sambil tengok tengok tv...sambil layan citer kat laptop ralit je dia makan biskut tu..^◕‿◕^

Alhamdulillah...
Ini resepi yang guna..tak ingat dari mana me ambik, tapi hasil google..thanks utk tuan punya resepi & maaf banyak2 sebab tak mintak izin..Kira ilmu yg awak kongsi saya tolong share awak dpt pahala tau..hehe

200 gm mentega
1/2 cawan gula icing
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung gandum
11/2 cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
hiasan : me guna chocolate rice je sbb lupa beli ceri :-)

-pukul/putar mentega dan gula icing
-masukkan kuning telur dan esen, putar lagi
-masukkan tepung2 dan kacau hingga menjadi doh ,balut dengan plastik
-rehatkan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam
-terap guna acuan, hias dgn chocolate rice dan bakar sehingga masak

selama lebih kurang 15-20 minit suhu 170'c




p/s : Last year dia masuk acara Solat Jenazah, kali ini masuk Marhaban..ralit berlatih suara pun dah serak

2 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedap kan

MizzTina said...

wahhhh, btl² peberet tu smpi hbs sebalang..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...