Thursday, May 28, 2015

Early Dinner ~ FlaminGrill Burger



Citer petang semalam..dah tak tahu nak makan kat mana...Naqiuddin pula tak nak makan nasi..kenyang katanya sebab banyak makan masa jamuan hari guru kat sekolah before tu. 

Mula2 nak menghala ke Port Cafe lagi sebab me tringin nak makan western...Suddenly en hubby cakap why not cuba tempat baru...FlaminGrill Burger...belakang bangunan PKNS tu...dah lama dok plan2 nak pegi tapi since kat situ tulis 'burger' dan burger bukanlah makanan yang me suka...takdelah sampai tak makan langsung tapi tak berapa suka je...biasa kalau me order kat gerai tu Benjo je..kalau order yang ayam for sure ayam tu habis tapi roti tu memang jadi mangsa sbb me tak larat nak habiskan..percaya atau tidak terpulang la ye ...;)...Antara menu2nya...
Menu boleh order by set ataupun ala carte

Side order tak banyak pilihan 
Untuk yang nak makan nasi...

Dah siap order dan bayar baru perasan ada something yang menarik...at 1st la..
Nampak tu..pakai baju oren..hari Rabu shj dpt 15% diskaun
Happen to be Naqiuddin memang pakai T-Shirt oren..
X hbis2 dg hp dia tu...
Tapi bila me tanya katanya yang tu tak start lagi...ooo...for me kalau macam tu baik jangan letak kalau promo tu tak on...risau kalau customer rasa tertipu..Deko cantik dan luas tapi orang tak ramai...maybe harga agak mahal kot untuk satu burger...

Kebetulan hujan gerimis...makan Chicken grill yang panas2 memang sedap.
Ini antara yang sempat me snap. 
yg ni pilihan me..
Chicken Grilled wth pasta rm19.90
pilihan en hubby..Chicken burger
Dah mcm oblong pun ye..harga rm 9.90
Cheesy wedges ni Naqiuddin punya...but a bit salty..
Yg ni rm4.50
Pelanggan memang tak ramai..nak kata tak sedap..ada yang sedapnya..coleslaw fresh...even isi ayam dan burger pun sedap...cuma yang kurangnya Cheesy Wedges tu masin sikit  dan maybe harganya agak mahal sedikit.
coleslaw yg fresh..
Fettucini nampak plain tapi ada rasa....
Isi ayam pun segar cuma tak tahu knp @ tekak me kot..
ada sedikit rasa pahit pada sos tu..
Deko yang agak kemas dan teratur...ada juga small playgroud untuk anak2..



sorry ye tepek pic blur :)
comel pulak burger semut tu..hehe



Wednesday, May 27, 2015

Lai Chee Kang..



Dah hampir seminggu batuk2 masih tak hilang...alhamdulillah takde pula demam & selsema...cuma tak tahan tekak nak menelan makanan punya la perit.

5 hari batuk cuba bertahan...say no to cough medicine @ syrup...makan habattus sawda dan perahan jus limau dgn madu je tapi still tak ok..lastly terpaksa ambik juga ubat batuk..itu pun ambil sekali masa nak tido je...Kata orang Lai Chee Kang ni boleh sejukkan dalaman badan...tapi ada  yg cakap batuk tu sejuk kat dalam...mana satu yg betul pun me tak sure

Lai Chee Kang yg me nak cerita ni memang akan jadi salah satu pilihan minuman me bila rasa tak sihat badan...Tapi jangan la yg ada ais..order yg panas @ suam
I like :)

Me suka minum LCH kat Cempaka Rimba PKNS BBB...rasanya tak berapa manis & just nice for me...isi jangan cakap la ..memang banyak...ada kacang, biji selasih, agar2 merah hijau, cincau, ada buah longan kering yang banyak..tapi yg me perasan..bahan yang memang 'wajib' tu ada mcm takde je...kembang semangkuk tuu..yg boleh mengurangkan kepanasan haba dalam badan..lagi satu fungus pun takde. 

Tuesday, May 26, 2015

Kenduri Celup-Celup♨ ◕ ‿-



Lunch kejap tadi...tekan2 ...taip2 ..sampai ...senang cerita delivery order...kami order dari kedai makan berdekatan...foc delivery...Dah beberapa kali makan Mee Celup kat situ..not bad..
Nampak tu berbungkus
Isi2 bungkusan2 yg telah 'selamat ' dlm perut kami ;)
Yg ni me punya..Bihun Celup
Harga berpatutan..rm4 je..for me rasanya boleh tahan sedap cuma lobak masin tu kena kurangkan sbb me memang jenis yg tak suka makanan yg terlalu masin gitu..Nak sedap lagi makan dgn sambal kicap yg disediakan tapi me tak letak sbb kesihatan tak mengizinkan..nanti batuk bertambah teruk..

Lokasi : Kedai Mee Celup 
Medan Mara Bandar Baru Bangi 
Contact No : 013 2241388

Saturday, May 23, 2015

Rezeki Kerja Hari Sabtu



Seriously kerja hari Sabtu bila customer tak kerja memang sangat membosankan...tapi dah namanya makan gaji so kena la kerja..nak ambik cuti bosan pulak bila kat rumah takde orang..En hubby kerja..si bujang me pun hari ni ada Kem Didik..

Tengahari tadi ada abang kat ofis ni dgn murah hati belanja kami makan..kat kanti je la sbb rehat setengah jam je kot...tapi spesial cook lorr...The best thing kawan me bawa ikan yg husband dia pancing...bapak la besau ikan Siakap tu...yang pasti beratnya sure lebih dari 3kg.

Ikan tu dimasak Sweet Sour...sedap & tak hanyir...
Siakap Sweet Sour
Yang ni memang favourite me tapi dah berbulan tak makan sebab 'berpantang' ...Hari ni sebab terliur sgt me terlanggar*konon pantang tu..kalau en hubby tahu sure kena marah...hehe
Sotong Goreng Tepung
Kailan Ikan Masin
Yang ni failed sbb sayur overcooked..
Ada Sup Cendawan...
Sempat lagi abang tu order buah...oren , anggur & epal...tapi epal tu dorang tak sempat potong...ptg tadi baru member makan...me ?? Epal merah memang tak makan...kalau epal hijau tu boleh la...
Anggur ni rangup & xde buji..manis sangat :)
Tq ye Abg Fadzli & Azizah sebab belanja kami...yang pasti ikan tu memang best ..fresh dan takde bau hanyir langsung....semoga rezeki awak bertambah murah lagi 

Port Cafe Lagi...



Macam biasa hari Jumaat me dgn office colleagues akan lunch kat luar. Maklumlah Jumaat lah satu2nya waktu rehat tengahari yg panjang utk kami.

Ptg Khamis tu me ada upload pasal Nasi Ayam Penyet kat Port Cafe ...one of my colleague berminat nak makan kat situ..so me awal2 usha kot hari Jumaat tak buka sbb staff Port Cafe semuanya lelaki kecuali yg jaga cashier sorang je perempuan . Since close order pukul 1.15pm awal2 me dah whatsapp utk reserve order.

Dan inlah hasil terjahan kami semalam...Semua gambar makanan...gamabr pemakan takde ye...maklumlah masing2 tengah lapar..dapat je terus santap...nak selfie pun dorang lupa*selfie kan dpt  5% diskaun dlm setiap single resit
Kali ni me oreder Nasi Ayam Penyet Spesial
Ada yg order Chicken Chop..Member cakap not bad & banyak
Grilled Chicken Black Pepper Sause..me pun try yg member
punya..sedap & tak terlalu pedas..kaya dgn sayuran
Ada yg nak mkn light lunch
Ada byk side order..antaranya
Mushroom Soup + Croissant
Garlic Bread pun sedap..rangup :)
Itu antara menu yang kami order..Air ganyak yang spesial tapi masing2 order yang panas..Sorang je yang order yang sejuk...dan agak special..
Saje kasi zoom ...Blackcurrent Laici..
member cakap sedap..lain dari yg lain
Banyak lagi yang belum cuba...nanti repeat lagi dgn 2 hero me...kali ni nak cuba pasta atau burger pulak. Kawan2 cakap harga murah compare dgn tempat lain..ok latu..harga tak mahal dan sedap...itu anak tekak me ye..karang ada yanag cakap...aku makan tak sedap pun...haa..itu u punya ank tekak..citarasa tak sama..hehe

Thursday, May 21, 2015

Nasi Ayam Penyet Ekonomi @Port Cafe Bangi



Actually dah banyak kali me dok lalu depan Port Cafe tu...as me tulis before 2 kali seminggu wajib makan kat luar kan..Kadang pegi Restoran Amir kat Hujung tu..kdg kat Hot Bangi Char Koay Teow sebelah tu..Tapi asyik tertangguh je sbb selalu je petang kat situ mcm ramai sdgkan kami biasanya petang need to rush.

So semalam kami berkesempatan makan kat sana...since memang niat asal nak makan Nasi Ayam Penyet so itu lah yang kami order..actually banyak menu2 yang menarik...semuanya nampak sedap...hmm...takpe next time boleh repeat lagi berkali-kali...sebab ada Arab cuisines, Indonesia cuisines, pasta, ada juga burger bakar, nak makan goreng2 pun boleh..even western pun ada..


Dah lepas order baru perasan rupanya Nasi Ayam Penyet ada 2 jenis..satu yang Nasi Ayam Penyet Ekonomi & Nasi Ayam Penyet Spesial..huhu..takpe la..dah itu rezeki kami petang semalam.

Kat bawah ni menu2 yang ada kat sana ehsan dari owner restoran...senang mcm ni boleh fikir nak makan apa dulu kan..







Sempat berselfie semalam sebab???? 
Abaikan cahaya yg lampu2 comel tu ye...
Sambil suka2 dpt diskaun 5% ;)
Sapekah mangsa me ??? En hubby memang tak la...so as usual...
Slh satunya me pilih as selfie pic & #portbangi & share it 
Yg ni kami order semalam...
Yg ni harus la me punya..kepak..hehe
walaupun simple tp spesialnya ada ikan masin
1 ekor je ye..itu si bujang me pya..hehe
Zoom..ayamnya segar..dan yg serbuk halus tu garing..tak pasti apa but sedap :)
Biasanya Nasi Ayam Penyet takde sup tapi yang ni disediakan Sup so menepati citarasa en hubby yg mmg perlu berkuah bila makan nasi..hehe. Me yg berpantang sambal belacan pun belasah je sbb takde bau belacan by rite ada belacan dalam tu..dah mmg sambal NAP mcm perlu letak belacan kan, karang diubah tak sedap pula jadinya..:)

For me kalau nak cakap pasal harga kira berbaloi sebab tak mahal kot kalau nak banding dgn harga setengah restoran kat Bandar Baru Bangi yg menghidangkan menu2 yg sama. Suasana kedai just nice & simple. Selebihnya u alls better go & try sendiri sebab lain org lain citarasanya..Karang me gebang sedap tapi tekak org lain tak pula gitu... -

Lokasi : Seksyen 9 Bandar Baru Bangi
Instagram : portbangi

I Love Giveaway Seindahcerita By Nieyl





Sila klik bannner kat atas untuk join :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...