Monday, May 11, 2015

Haramkah Sambutan Hari Ibu ???



Seriously..bila me mula mengenal tentang Hari Ibu...sedikit pun tak terlintas tentang cerita disebalik wujudnya istilah yang terjemahan dari bahasa org putih ni...Mother's Day . Tapi bila dah baca macam2 tentang pandangan dan pendapat ulama...ada yang cakap haram...ada yang cakap harus..

Me tak nak hurai atau pertikaikan pendapat mereka. Cuma kalau berkesempatan ada bersama Chek ataupun Mak Mertua..maklumlah dua2nya tinggal jauh dari kami...simple celebration, bawa mereka pergi makan dan belikan hadiah untuk mereka. Walaupun kita boleh buat itu pada hari biasa...tetapi percayalah..bila kita raikan pada hari itu..ucap Selamat Hari Ibu dan berterima kasih atas segala jasa mereka..for sure...mereka sangat gembira..silap2 menitis air mata mereka...kenapa me cakap macam tu ?? Sebab me juga seorang ibu..rasa sangat happy walaupun anak bujang me hadiahkan sekuntum bunga plastik atau sehelai scarf yang bukanlah harga ratusan ringgit pun pada hari tersebut...tapi itu tanda ingatan seorg anak.

Since semalam anak bujang me masih lagi demam, so kami tak keluar pun..masak Bihun Sup untuk dia..Pray that he get well soon dan dapat jawab soalan exam hari ni dengan baik...good luck ye syg..and to tell you this 
"I'm proud to be your ummi ♥♥"


Tertarik dengan kata2 Mufti Kelantan ni..
http://www.mazeermohamad.com/2014/05/sambutan-hari-ibu-adalah-harus-mufti.html
Walaupun semalam dah call Chek ...me nak juga  ucapkan Selamat Hari Ibu buat Chek, Nik Dah binti Hj Mat & Mak, Siti Sapuie binti Abdul Rashid..juga ibu2 di luar sana...jasa dan pengorbanan anda semua terlalu luar biasa...sehingga ke akhir hayat pun seorang anak takkan mampu membalasnya...Hanya Dia yang mampu...semoga Allah mengampunkan dosa2 ibu2 kita  dan di berikan kesihantan yang baik. Sayangilah mereka lebih dari nyawa kita sendiri..

p/s : Untuk yang tidak berpeluang menjadi ibu...anda juga adalah ibu kepada anak2 buah anda..pengorbanan dan kasih syg anda juga tiada batasnya..
♥♥Thanks for my sister who help me a lot to take care of Rifqi when I'm not around ...luv u sis..♥♥


8 comments:

NzA said...

2lh...trkdg rasa mcm keliru jugak...apapun xsalah rasanya kita membahagiakan insan2 trsyg kan.

Nieyl said...

pd nieyl semua tuh bergantung pada nawaitu kita..:)

dikbee said...

yg penting niat... tp jgn la tunggu hari ibu baru nak ckp syg ibu. kalau boleh ckp la hari2.. ye dak...hihi

sis_m4zs said...

akk time ank kecik slalu trima kad tp bila dh besar dh krg dah...hihi mungkin hari ibu mmg hari2 kot...hehe

Norma NML said...

@NzASetuju dgn pendapat akakt tu..niat kita utk bagi mereka happy :)

Norma NML said...

@NieylBetul tu dear...nawaitu :)

Norma NML said...

@dikbeeItu semestinya tapi bila kita berjauhan dgn ibu sekali sekala balik pun dah kira hari Ibu..Bila balik kg ,ibu jadi mam 100%..segala-gala2nya anak2 yg akan buat..even sebiji gelas pun kami tak bagi basuh.:)

Norma NML said...

@sis_m4zsBiasala kak...tapi yg penting hari2 dan setiap masa kita dlm hati dia...tu pun dah cukup bagus..alhamdulillah :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...