Monday, June 22, 2015

Dua Hari Berpuasa Bersama MIL

Assalamualaikum...。◕‿◕。

2 hari kat kg..Ya Allah seronoknya dapat berkumpul..bersahur ramai2...berbuka ramai...dapat solat jemaah sama2...Makanan sedap tak sedap tu jatuh no 2...

Kami bertolak Jumaat tgh malam...sampai around 3.30am...sampai rumah MIL dah siap masak untuk sahur..sambal ikan bilis, sambal buah kuini, ayam masak merah & sambal..since masih awal lagi so tidur dulu sekejap..pukul 5am baru bangun...terlupa bila ramai2 mcm tu patutnya kena bangun awal sikit..nasib baik tak terlajak sahur kami..hehe

Untuk berbuka MIL & kami anak menantu perempuan bergotong royong memasak..bahan2 pula anak2 lelaki & the only one menantu lelaki yang pergi beli..Antara rezeki kami untuk berbuka puasa pt sabtu tu..
Ikan Bakar ..so yummy
Sambal yg sedap tu secret recipe MIL..
Sekejap je bakar guna benda ni..ikan cencaru yg sebesar lengan lelaki dewasa tu hanya 20 minit je kot..hmm..mcm tergoda je..so me usha la harganya ....hmm.. boleh tahan jugak..nanti2 lah

Q10_Slide - Main-1
mcm ni rupanya..multipurpose..mcm2 boleh

Then masak Asam Pedas Ikan Tenggiri...


Memandangkan dua2nya dah pedas...so untuk anak2 buat Ayam Goreng Berempah je
Ayam Goreng Berempah ,sayur & ulaman
Kak Long pula buat karipap...kami tolong je apa yg patut...lupa nak snap gambar..laju mcm ikan piranha masing2 menyambar karipap tu...petang tu mana2 yg tak puasa...anak2 buah yg tak puasa awal2 dah rasmikan.

Alhmadulillah mana yang berpeluang tu sempat berjemaah solat Maghrib

Keesokkannya kononya bangun awal nak masak untuk sahur..tengok2 MIL dah siap masak sambal bilis & kentang & ayam masak merah...pehh..semangat betul mak...maybe sbb anak menantu dan cucu2 dia balik..

Malamnya kami berbuka rumah adik ipar kat Temerloh...but awal2 dah masak kat rumah mak dan bawak pi sana...Ikan Patin Masak Tempoyak +Timun Tua , Tomyam campur...ayam golek tuan tanah beli kat param je...sabtu tu dah belasah air tembikai & kelapa...agaknya tak puas lagi minum air tembikai..Naqiuddin request suruh buat lagi..nasib la Mak teh awak rajin..:)..tq ye Tuan Tanah..A bit terkilan lupa nak tapau Kuih Koci yg kami gotong royong buat petang tu...dah ralit makan sukun goreng..langsung lupa kuih koci..huhu

Sampai rumah dah almost  1am sbb kami kena ikut jalan alternatif...dorang tgh letak flyover..takpela demi kemudahan kawasan perumahan kami akn dtg.


p/s : tahun ni tak merasa puasa kat Klate :(

8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Farah Waheda Wahid said...

bila berkumpul ramai-ramai dan bersahur ramai-ramai dan juga berbuka ramai-ramai, memang meriah dan memang seronok...rindunya dengan suasana yang sebegitu lamaaaa dulu... sekarang sudah tidak ada lagiiii....

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanum:)

Norma NML said...

@Farah Waheda WahidDear..boleh jer..berkumpul la dgn adik beradik pun ok..:)

adianiez AIDA said...

tu la kelebihan ramadhan, kan?
bersatu dan bergembira brbuka bersama :)
tu la satu anugerah Allah kurniakan.
tak dpt di bulan lain...

MizzTina said...

alhamdulillah, seronoknya tgk.. sy blm berkesempatan nk blik kg lg..next week kot..

Norma NML said...

@adianiez AIDAAdianiez...betul tu..

Norma NML said...

@MizzTinaTakpe..ada peluang nti tu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...