Tuesday, June 30, 2015

Jus Kurma Bersusu & Bijirin Berkhasiat ..

Assalamualaikum wbt ^◕‿◕^

Bulan puasa macam ni dgn cuaca yg panas, pasti ramai yang dok fikir minuman yang menyegarkan aje..pada me makanan nombor 2 tapi tak tahu lah u all macamana kan..Tapi walaupun cuaca panas macamanapu sebolehnya cuba elakkan ais sentiasa..kdg2 tu boleh la..kot nak juga yang sejuk..buat air siap2 letak dalam peti ais..maknanya masa minum tu takde ais ketul.

Me nak share resepi jus yg sangat simple..creamy dan yg penting berkhasiat untuk bulan  puasa...kesnya Sabtu tu kan me sakit perut yg teramat sgt..selera makan pun hilang..tiba2 terfikir nak buat Jus Kurma Bersusu..tapi kalau setakat itu je macam x kenyang..so buka kabinet..ada oat ...ada family nestum...idea dtg..dan inilah resepinya..

15 biji buah kurma
1 tin susu cair
3 sudu besar susu pekat manis
3 sudu besar nestum
2 sudu besar oat
(dibancuh dgn sedikit air panas hingga kembang)
1 mug ais ketul..

Cara2..
~Buang biji kurma & rebus dgn sedikit air hingga mendidih
~ Masukkan semua bahan2 diatas...kisar hingga hancur..
~ Masukkan ais ketul dan kisar lagi sampai ais hancur..
* Tak dikira ais blended ye sbb kandungan ais secawan sahaja untuk satu jag jus tu..so sejuk pun just nice aje..

Dan inilah hasilnya...
Seeloknya lagi 10-15 minit nak berbuka baru prepare :)
Yang ni pula juadah yang masak weekend tu..dessert Pengat Pisang Nangka tapi lupa nak snap pic.
Ikan Bakar , Kerabu Pucuk Paku + Tauge
& Sambal Tempoyak Ikan Bilis..
Alhamdulillah...walaupun that day tak fully recover tapi Allah bagi me kekuatan untuk menyediakan juadah untuk kami berbuka..

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow sedapnya

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanumhehe...yg penting minum air perut rasa kenyang :)

MizzTina said...

sedapnya ikan bakar tu kak...

Norma NML said...

@MizzTinaRifqi la yg request tu Tinn ...siap dia ratah lagi lepas tu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...