Monday, June 29, 2015

Ujian Hari Ramadhan ke 10...

Assalamualaikum wbt ^◕‿◕^

Jumaat malam lepas perut dah rasa semacam..macam ada angin je kat dalam...sendawa tak..k****t pun tak...betul la kan ,itu je dua cara nak keluarkan angin dari badan ...tak tahu la kot ada cara lain...hehe..

Seingat me ini kali yang ke 4 me alami sakit yang teramat sangat..hanya Allah yg tahu..menggigil rasa badan...kalau perempuan yang pernah bersalin sure tahu macamana rasa sakit contraction..macam tu lah yg me alami...Allahuakbar...

Pagi Sabtu tu kononnya bangun nak masak untuk sahur ...tapi tak boleh..kejutkan en hubby so dia prepare je apa yg patut utk bersahur..masa tu memang tak boleh nak buat apa2..nak sahur mmg tak la...dok menahan sakit..nak baring tak boleh..serba tak kena..en hubby nk bwk pi klinik by that time tp kesian pulak..so tunggu sampai dia solat Subuh dulu...pesan dia mulut jgn lekang dari zikir...

Nak dijadikan cerita..dlm keadaan mcm tu tak mungkin nak pergi kat emergency hospital kan..dah sure lama menunggu...so kami ke sebuah klinik swasta 24 jam kt BBB...alhamdulillah sorang je patient kat depan me..tak sampai 5 minit dah jumpa doktor..

Jumpa doktor je ok..bukan dirawat oleh doktor*emosi masih geram tp me maafkan dia....knp me ckp mcm tu..??? Apa taknya..me yg tengah mengerang sakit tu langsung dia tak pandang..dia dok pandang komputer...agaknya tgh cari ubat yg sesuai bila en hubby ckp me sakit perut yg teramat sgt. En hubby dok explain me sakit mcm tu mcm ni pun dia tak pandang depan..memang dia dgr & ckp.."o..keracunan makanan kot...makan kat luar ye..bla bla bla bla"..me dah tak dgr seterusnya..sbb sakit ok...oooo doktor saya tgh sakit..at least check bukan suruh sentuh pun...sebelum ni mana2 klinik yg me pergi even klinik itu pun..kalau sakit perut yg teruk doktor akan suruh baring n tekan perut coz nk tahu bhgn mana yg sakit..itulah sbbnya en hubby masuk..

Kalau masuk bilik doktor, kita ckp sakit, doktor tekan keyboard tanpa memeriksa pesakit.. baik beli painkiller & ubat angin kat farmasi je...Ya Allah..hilang sbr tau...en hubby yg dok risau tgok me menahan sakit terus je ckp.."lenkali kalau nak dtg sini pastikan kita jgn jumpa doktor tu lagi"..geram agknya tp sbb bulan puasa so sbr je la..

Balik rumah telan ubat2 yg dia bg...sorry to say..me memang tak boleh nak puasa on that day*nti me akn ganti ye..bukan ponteng :)..lepas je makan ubat ..tak sampai 5 minit muntah..semput dibuatnya bila air keluar ikut hidung..perit sangat..Alhamdulillah lepas 2 kali makan ubat baru ok sikit..itupun ada juga dtg2 sakit tu cuma tak lama..ptg tu boleh la me masak yg simple utk 2 hero kat rumah tu..Nak beli kat luar..maybe tak la kot dlm masa terdekat..takut..walaupun a day sebelum kena tu kami makan kat masjid je...apapun me redha dgn ujian dr Dia...cuma yg me jadi bertambah sakit sbb sikap doktor tu...mcm sambil lewa je...adakah macam tu etika kedoktoran ???

Alhamdulillah ...Allah redhakan sakit me petang tu ...dapat lah masak2 untk family.
Ayam Masak Taucu & Bayam Merah Masak Lemak Putih



ps : sampai hari ni jadi takut nak makan..bila perut tu ada je rasa nk sakit terus berhenti..phobia sgt...

6 comments:

Amanda Suria said...

Salam sis...betrer buat check up kak...takut appendix. .adik SA dulu mcm tu la...

Norma NML said...

@Amanda SuriaSA..tu yg akk takut skrg ni ..:(

Farah Waheda Wahid said...

salam kak, better dapatkan pemeriksaan lanjut dari doktor pakar untuk kepastian dan Farah harap akak akan sihat seperti sediakala dan sihat selalu... Bulan Ramadhan ni Farah sendiri dok mengalami sakit perut... memulas-mulas...mungkin angin...seharian tak makan bila makan angin tolak... tak stable juga perut ni...

yoorin melacolea said...

amboii,..klinik swasta kot! berbayar kannn..ke pakai insurans? dulu pernah laa kena jugak..tp hospital ampang.. kerajaan.. anak dah demam panas,39degrees.. tp dia just check suhu, pastu tekan2 keyboard pc macam nak runtuk hospital..kuat gila.. tu je laa. check apa pon x .. bagi ubat suruh balik.. Gerammm...

Norma NML said...

@Farah Waheda Wahidwslm..InshaaAllah..mmg nk refer doktor lain pun ..risau jgk sbnrnya sbb lps berbuka the next day...masuk je makanan lebih sikit.. perut rasa sakit..cuma x teruk je..nk makan pun rasa takut2..thx for care

Norma NML said...

@yoorin melacoleaBerbyr la dear...kalau dulu org kata kerajaan je mcm tu sbb ramai pesakit tp skrg mcm depend on doctor..so far kalau akak ke KK lgi bagus..tp since that day nak cepat mmg ke klinik 24 jam la hala tujunya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...