Wednesday, July 29, 2015

Terkesan..Tolong laa..!!

Assalamualaikum wbt...

Lately banyak kita dengar news kemalangan yang melibatkan eskalator...most yang jadi mangsa adalah kanak2...bila kes yang melibatkan kanak2 sedikit sebanyak disebabkan kecuaian penjaga/parents...tak dinafikan  ada juga kes yang melibatkan orang dewasa cuma nisbah sgt sedikit...

Kes2 macam ni bukan aje berlaku di negara kita..di negara2 lain pun ada...sebab utama adalah kecuaian..cuba fikir apa akan terjadi pada mangsa..trauma...ada yg mengalami kecacatan kekal..nauzubillah..

Sumber : Harian Metro
Sumber : MStar
Berlaku di Johor

Berlaku di Jakarta

Tangan kanak-kanak tersepit eskalator
Berlaku di China
Yang ni sangat tragis...bila me tengok video yang member group share..tapi tak sanggup nak upload kat sini*u all pun sure dah tengok dlm news kan...betapa besarnya pengorbanan seorang ibu...dia ditelan eskalator demi menyelamatkan anak..
Ibu selamat anak sebelum 'ditelan' eskalator
Maut akibnat kecuaian pihak lain..
Ibubapa @ penjaga kat luar sana...pleaseeee...tolonglah alert & awasi  anak2 kita...ramai yang me perhatikan..dibiar je anak tu turun naik main eskalator...kdg2 yg baru terkedek-kedek pandai berjalan pun korang pegang nakik mende alah tu..dukung je la...sekejap je pun..kalau dah jadi apa2 menyesal pun dah tak guna..For me, dek kerana terbiasa dr dulu..eventhough sibujang me dah besar pun kdg nak melangkah lif tu terpegang juga tangan dia..nak seberang jalan pun..tapi biasalah ada mulut yg mmg jenis suka bercakap benda yg negatif je...anak dah besar pun nak pegang lagi ke...ehhhh..peduli la..anak aku kot..aku kandung..nak bersalin pun bukan main susah...salah ke kalau kita nak jaga keselamatan anak kita sendiri..dah namanya knk2 ...ada masa mereka terlalai...so kita la yg kena more alert..

10 comments:

Amanda Suria said...

sakit perut SA baca citer ni kak...

Norma NML said...

@Amanda Surialaaa..nape sakit perut??

Juls Julie80 said...

Assalam..

salam perkenalan..

betul tu sis... kdg2 tgk mak ayah sibuk ngan hp..anak biar jer main2 kat eskalator...kdg2 masa turun or naik eskalator..biar jer anak... pernah masa kat NU Sentral sblm kes budak jatuh kat Kenanga tu, ade budak main panjat eskalator atas kitorg..kitorg dah nak turun masa tu.. berderau darah tgk budak tu... kite dah nak jerit dah suruh turun...toleh kiri kanan xde mak bapak dia... masa tu terbayang kalo budak tu jatuh, mmg betul2 depan kitorg la kot... nauzhubillah.. huhuhuu

lieyalatif said...

lieya tak berani nak tgk....vidoe tu mmg sampai sudah tak tgk...takut terbayang2 teringat2...tu laa kdg2 baik jadi mulut bising bile kat mall dgn anak2 kan....lagi2 bile naik esklator nieh...budak2 ni cepat leka n suke main, kite sebagai mak pak laa kene alert....

Amy J said...

masha ALLAH, banyak juga berlaku kes eskalator ni rupanya ye. ya ALLAH ngerinya :O minta dijauhkan la.

Norma NML said...

@Juls Julie80Kan..nauzubillah...semoga kita sentiasa berhati-hati bila bawa anak2 naik eskalator..kata org malang tak berbau..

Norma NML said...

@lieyalatifSama mcm akak Lieya..walaupun ank bujang tu dh djh 6, mulut tak berhenti pesan...ada je pesanan klau keluar pi jln2..pesan tu sbb kita syg bukan saje nak bebel kot..:)

Norma NML said...

@Amy JTahu x pe..seriau darah bila baca akak tengok semua tu..nauzubillah

adianiez AIDA said...

aida skang cukup seriau bila naik eskalator.
akan pesan kat anak2, jgn main-main.
da byk eskalator makan org la skang ni kan...

Norma NML said...

@adianiez AIDAYe la Aida..kita sbg ibubapa kena alert..biar mulut bising demi keselamatan anak2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...