Monday, September 28, 2015

☼Aidiladha Kami Di Utara☼

Assalamualaikum wbt..

Cerita pagi Rabu lepas kami bertolak ke Kedah seawal 7.30am. ...Ooo..lupa nak bagitahu...tahun ni ikut family en hubby beraya ke Kedah, rumah adik MIL.Kalau yang friend me kat fb & follow ig me tu sure dah tahu kan...me kan suka update apa2 aje*walaupun ada yg ckp mcm diari pulak semua nk tulis..hmm..sakit ke korang kalau me update, tak suka jangan tengok dan baca ok...settle..^◕‿◕^... .Pengalaman pertama beraya bukan di kampung sendiri & kampung en hubby. Seronok dapat berkumpul...happy tengok muka ceria Mak & Makcu...ye la..Makcu kerap juga beraya ke rumah Mak di Jengka tapi bagi Mak ini 1st time dia beraya kat sana...Kami pun sama...

Asal 6 buah kereta kami penuhkan 3 buah kereta je. Takkan la semua nak bawa kereta kot, karang mengantuk drive sorang2, itupun ada 3 orang adik en hubby tak dapat ikut...ada yang ada hal dan beraya belah mertua dorang.

Alhamdulillah perjalanan lancar, nak kata sesak sangat tak la cuma kenderaan memang banyak. Agak jauh juga nak sampai kampung Makcu sampai kami 'makan buah langsat' waze tak jumpa nak cari sebab kat situ memang sangat lah susah nak dapat internet line.


Singgah lunch kat Pekan Sik
Sambung perjalanan kami ke destinasi yang dituju...perhhh...agak jauh sampai tersilap simpang masuk lorong jalan mati terus ke tanah perkuburan org Siam*dlm hati tak putus doa..seram weyy...walaupun me orang kampung*kg tepi jalan raya kot dan rumah Mak pun kira kampung*perkampungan felda...ini pertama kali seumur hidup me masuk kampung yang sangat jauh rasanya...melalui perkampungan siam dan beberapa angkor wat...lalu depan rumah bomoh siam*terang-terangan tulis papan tanda tu tapi lupa nak snap gambar rumah...mcm seram je. Tapi yang best memang terasa segar & sejuk..penuh dgn pokok2 kiri kanan..lorong nak masuk ke rumah ngam2 satu kereta je..kalau berselisih kena pandai2 la nak buat macamana.
Belah kiri bwh : pic kubur tu suruh si bujang me
snap sebab me takut..haha.
Belah kanan bwh : Lorong nak masuk rumah 
Alhamdulillah dalam pukul 3 petang kami dah sampai...kalau tak silap me Kampung Lubuk Jering ni ada 18 buah rumah sahaja...memang sangat sunyi*nasib baik la semua bilik air dalam bilik, me ni kan jenis yg penakut..hehe.....line internet susah nak dapat..masa kami pergi tu nak balik baru masuk semua whatsapp mesej yg berjela-jela,sampai hang hp..memandangkan takleh berinternet, inilah aktiviti dorang selain dari tengok tv.
Main karom..

Satu lagi yang sangat jarang untuk kita tengok dan dah lama me tak tengok, sembelih ayam ....cabut bulu hingga proses terakhir semuanya Pakcu yang buat dgn pembantu2 yang tak bertauliah..hehe
Nampak tu..yg pic belah bwh belah kanan tu, mil makcu..
kami panggil Tok..masih kuat & sihat walaupun umur dh 71 tahun
bekas bidan la katakan ;) 

Jom tengok macamana gayanya pembantu2 Pakcu dgn ayam2nya..hehe
video

video


Dan inilah salah satu hasilnya selepas ayam diproses..jadi santapan makan malam kami..hehe

Kari Ayam Betik Muda..sedap :)

Sekali sekala makan petai jeruk..hehe
Pagi Aidiladha diiringi hujan rahmat...bertambah sejuk..dah mandi rasa sejuk sampai ke tulang...Raya 2 buah rumah je sebab jiran jauh2. Then makan2 je..mak dah buat Nasi Kebuli , Kak Long pula masakkan Laksa Penang..
Punya la leka berborak lupa yang kami langsung tak ambik gambar hari Raya...
Happy sampai sana, bagus juga takde line internet sebab baru betul2 ada quality time dgn dorang..hehe.

Petangnya kamu dijamu dengan air Kelapa Pandan..erhh..wangi baunya...

Makan pula colek Limau Barli..:)
Dua malam kat sana, pagi Sabtu tu kami bertolak ke Penang pula...nanti me sambung cerita cuti2 kat Penang pula ye ^◕‿◕^

Terima kasih Makcu & family sebab layan kami..InshaAllah panjang umur kami pi Kedah lagi naa..





6 comments:

Amanda Suria said...

sesekali balik kampung dengan takde talian internet memang boleh buat pening kan..tapi takpe masa ni la nak explore macam-macam...kan kak?

Norma NML said...

@Amanda Suriabetol3..setuju sgt...:)

MizzTina said...

kak, kenapa seram sgt jalan nk masuk rumah tu..

anajingga said...

pertama kali kak ana lihat kari ayam betik muda tu, sedap ye barang kali.. tapi buah limau bali tu buat kak ana mengidam pulak ni :) salam ukhwah dari anajingga.com

Norma NML said...

@MizzTinaHehe...tu yg mula2 kami terkejut tp bila dh sampai..best jgk sbb terasa suasana kg :)

Norma NML said...

@anajinggaAkk pun 1st time tp sdp :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...