Tuesday, October 13, 2015

1st Trial ~ Kuih Kasturi & Kuih Peria (Puye)

Assalamualaikum wbt...

Nak cerita mood kerajinan*rajin la sangat me hari sabtu lepas...tiba2 teringat yang ank bujang me suka makan Kuih Kasturi. Kebetulan bahan2 dah ada kecuali kacang hijau. So beli je kat kedai depan sambil nak pergi potong rambut dia.

Seriously walaupun kuih ni agak senang dan Chek selalu buat masa dia ambil tempahan buat kuih masa muda dulu tapi me tak cuba buat sendiri sbb kdg2 rasa tak berbaloi kalau nak buat kuih muih yg rumit tapi makannya tak seberapa kan..so better beli je. 
Nak resepi sila klik
http://aziejaya.blogspot.my/2014/10/kuih-kasturi.html
Hasilnya...not so nice but ok la kot untuk pertama kali buat kan ;)

Yang ni pula salah satu kuih yang agak popular kat Kelantan..nama Kelantannya Kuih Puye sebab bentuknya kedut2 mcm buah peria...Kuih ni juga salah satu yg Chek mmg selalu buat tapi yg me buat tak secantik yang Chek buat. Maybe me salah sukatan...macam lembik je..hmm..yg ni failed :(
Bentuk yg tak semengah
Terlupa nak snap gambar mcmana terbentuknya kedut2 tu..refer link bwh ni
http://mamawandiha.blogspot.my/2010/05/kuih-buah-peria.html
Ini dah rupa dugong ni bukannya peria..hahaha..belasah je la..
terus mcm give up nak buat lagi..hmm
Itu lah hasil air tangan orang yang tak berseni...maklumlah zaman sekolah tak ambil sains rumahtangga...me belajar bahagian yang kira2 je..masa tu citanya2 nak jadi akauntan la konon....hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...