Tuesday, October 20, 2015

Nasi Goreng Suke Hati ◕ ‿-

Assalamualaikum wbt...

Best tak nama nasi goreng tu...saja me letak nama tu sebab memang belasah je, campak bahan2 yang ada masuk dalam kuali tanpa resepi.

Alkisahnya petang hari minggu tu, tak tahu nak masak apa...since pagi tu lepas riadah kami singgah kejap melawat mak saudara en hubby yang tak berapa sihat..lepak dulu situ..dia order murtabak Singapore so lepas makan baru balik. Dah masing2 kenyang tak nak lunch..tapi me ni jenis yg mudah risau...ye la kot seisi rumah tiba2  lapar ke..so masak la yg senang & cepat..buat sambal ikan bilis garing+ kentang ,goreng ayam & sayur kangkung je. Dah pukul 4 baru masing2 lapau.

Masa kemas2 meja makan tu me tengok ada ada lagi ayam goreng & sambal ikan bilis tu...hmm..syg la pula nak buang. Terus 'mentol' keluar dan terjadilah nasi goreng suke hati..hehe.. 
Bahan2nya selain lebihan lauk(ayam dipotong kecil) tadi me
cuma + cili kering yg ditumbuk bersama ikan bilis+bawang putih
& bawang merah yang dicincang dadu
Tumis sampai garing , kemudian masukkan pula isi dada ayam yang dipotong kecil*anak bujang me kalau nasi goreng dia suka ada isi ayam..
Kacau hingga isi ayam dah agak masak
Masuk kangkung coz itu je yg ada dalam peti ais..hehe
Kacau kejap terus masuk nasi
Camni la rupanya...:)
Kami punya pesen pula kalau kat rumah makan nasi goreng tu suka makan dengan keropok ikan...Gini lah rupanya..yg ni me punya, makan pula dengan telur masin..2 hero memang tak makan telur masin so gorengkan telur mata kerbau utk dorang :)
Alhamdulillah..rezeki kami :)

6 comments:

Amanda Suria said...

simple, guna ke bahan yang ada..looks tempting kak...haih..rasa nak buat nasi goreng lagi ni...

MizzTina said...

suka hati pun nmpk sedap kak.. okla tu... hehehe

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Fiza Rahman said...

Sdap [lak tgk nasi goreng tu ☺

Khai♥Rin : anies said...

x nk jemput sy skali ke? ;-)

Mummy Julia said...

Sedapnya nampak begitu menyelerakan.. yum yum!

Mummy mai ronda2 dr blog Bunda..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...