Thursday, October 1, 2015

Pulau Pinang Part 1 ...Bukit Bendera & Hammer Bay

Assalamualaikum wbt...

Sambung lagi entry tertunda, Setelah 2 malam berada di Kedah kami decided nak stay satu malam kat Pulau Pinang sebelum balik KL. Ye la..alang2 dah sampai belah utara tu rasa macam rugi tak singgah kan.

Lepas breakfast kami bertolak dari rumah Makcu...kami bertolak ke Homestay Pak Habib yang lokasinya agak dekat dengan tempat2 yg kami nak pergi . Nanti me buat entry pasal homestay ni ok . Sekarang nak sambung cerita jalan-jalan kami di PP...jalan2 penatkan diri tapi happy...
Cuaca yg sgt baik... otw to PP
Alhamdulillah perjalanan lancar
Pada mulanya pegi homestay dulu sebab nak simpan barang je..rehat2 kejap, konon nak terus keluar tapi disebabkan hujan lebat terpaksa la lepak dulu kat homsetay. Then barulah kami bertolak ke Bukit Bendera. Ramai sungguh manusia nak naik atas tu ...nak tahu harga tiket boleh tengok sini. Kalau yang dapat duduk tu kebanyakannya beli tiket fastlane...maknanya dorang bagi mereka masuk dulu dalam train...tapi rasa macam rugi..pegi balik dah rm30 seorang ,kalau yg biasa baru rm10 :).
Kalau x sbb teringin sgt nak naik BB mmg kami dh give up
Beratur pjg nak naik tren..trip yg ke 3 baru kami lepas naik
.
Huaaaa...dlm train kena berdiri la pulak..
huhh..kurus semangat tau
Sampai atas tu..perhh..tinggi mak oiii....kalau berdiri tepi & pandang bawah tu memang gayat . 
Gigih bergambar walaupun panas terik..hahaha
MIL & ipar2 me..eh tersesat ank buah sorang kt situ :)
Tempat makan mmg banyak tapi kebykannya kedai cha ya nun alif
..banana split tu rm10, nugget tempura 2 ketul je kot rm2..


Masa kat atas BB tu hati tak tenang, nak je turun cepat...entah mana silapnya perut asyik buat hal...dah la toilet kurang menepati piawaian kebersihan..tahan & sabau je la..Masa kat atas tu terserempak dgn someone macam me kenal je..tapi ignore je ingat pelanduk 2 serupa ke..Jalan ke atas sikit rupanya memang ye..dorang tengah  shooting drama Cinta Samar Kononnya nak la lepak kejap tengok dorang shooting..ada Amar, Syatilla, & Erry Putra

Dah turun masing2 perut dah lapar sangat, nak makan kat atas memang tak menepati selera kami walaupun banyak kedai makan..pusing2 cari tempat makan , finally kami ke Hammer Bay..kiranya tempat makan yang agak terkenal kat area Bayan Lepas.. kebanyakan gerai situ ada ikan bakar & fresh seafood .
Nampak tu, belangkas pun ada..erkk..
  
Waktu menunggu agk lama sbb org ramai sgt..
yg bestnya sini angin sepoi2...u all boleh nampak jambatan PP dr jauh
Satu2nya pic makanan tu me letak sotong..knp??
Sebab sgt sedap hingga me langgar pantang wey..
harga boleh tahan..std makan kt medan ikan bakar..

Konon lepas tu nak terus ke Batu Feringgi, tapi waze 'menggila' ntah mana2 dibawanya kami . So kami balik je la..lagipun dah lewat sangat..semuanya dah kepenatan. Balik homestay..mandi ,solat & Zzzz

Ok..next me sambung lagi..sekarang dah masuk waktu kerja..hehe..


p/s : tahun depan banyak cuti bersambung..boleh lah plan cuti2 awal sikit

8 comments:

Along Polimas said...

BEST YA....

Dah lama tinggal penang.. Bukit bendera punyai kenangan dan nostagia yang paling BEST..

Orang lain naik trend..AM jalan kaki naik bukit bendera..memang berbaloi la..

Bila la nak try lagi...

Follow blog AlongMisuari

Artikel TERBARU AM
Hadiah daripada AM untuk sahabat AM Ebook Percuma Putihkan Gigi
Hadiah dari AM untuk sahabat Lelaki AM Ebook Percuma (Rahsia Lelaki)

HOT ITEM..
LeoRa For Men
LeoRa For Women

Terima Kasih
AlongMisuari

Kakcik Nur said...

Seronok bercuti-cutian bersama yang tersayang... :)

Nurzakiah Hanum said...

syok kan penang

anamizu said...

sipbek masa ana naik bukit bendera last year tak padat sgt manusia tp tu pon jenuh gak la beratur pnjg hehe

Norma NML said...

@Along PolimasJln kaki ..perghh..kalau akak mmg tak la..:)

Norma NML said...

@Kakcik NurBetul tu Kakcik..seronok :)

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumYaa...cuma makanan tu tak berapa serasi dgn anak tekak ni..huhu

Norma NML said...

@anamizuHmm..tu la..serik rasanya nak naik lagi kat atas tu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...